Köpeklerin Kulakları Nasıl Temizlenir?

Köpeklerin temel bakımlarından biri de kulak temizliği. Henüz bu konuda bir girişimde bulunmadıysan ilk etapta öğrenmen gerekenleri derledik. İşte ‘köpeklerin kulakları nasıl temizlenir?’ sorusunun cevapları…

köpeklerin kulakları nasıl

 

 

Kulak temizliği, köpeğinin temel bakım rutininin önemli bir parçası. Tüm köpeklerin kulaklarının zaman zaman temizlenmesi gerekir. Ancak bazı köpeklerin diğerlerinden daha sık ve derinlemesine temizliğe ihtiyacı olur. Bu, özellikle Bluetick Coonhound gibi kulak enfeksiyonlarına eğilimli köpekler için geçerli. Neyse ki köpeğinin kulaklarını evde temizlemek oldukça kolay. Herhangi bir zarar vermemek için düzgün bir şekilde yaptığından emin olman yeter. Neyse ki sana köpeklerin kulakları nasıl temizlenir öğreteceğiz…

Köpeklerin Kulakların Anatomisi

Köpeğinin kulak bakımı için kuşağının anatomisini tanımak her zaman iyi bir fikir. Bu, herhangi bir hasarı önlemene ve temizlik sırasında neye baktığını daha iyi anlamana yardımcı olur. Bir köpeğin kulağı oldukça karmaşık bir yapıdan oluşur.

Kulağın görünen dış kanadına kulak kepçesi denir. Bu kulak kepçesi bazı köpeklerde sallanırken bazılarında dik durur. Sarkık kulaklar, kulak kanalına daha az hava akışına izin vererek, bazı sarkık kulaklı köpekleri kulak enfeksiyonlarına daha yatkın hale getirir.

Görünen kulak açıklığının hemen içinde dış kanal bulunur. Bu kanal başın yanından aşağı doğru ilerler (dikey kanal), sonra içe doğru döner (yatay kanal). Kanal ciltle kaplı olur ve yüzeyde çıkıntılar ve kırışıklıklar oluşturan kıkırdak içerir. Dış kanal ayrıca kulağa balmumu ve yağ (sebum) salgılayan bezler içerir.

Dış kanal kulak zarında (kulak zarı) biter. Bu, ses dalgalarına tepki olarak titreşen ve işitmeye yardımcı olan ince bir doku parçası. Kulak zarı aynı zamanda orta ve iç kulağı da korur.

Kulak zarının ötesinde orta kulak ve onu iç kulak takip eder. Bu alanlar, işitme ve denge ile ilgili hassas yapıları içerir. İç veya orta kulaktaki hasar, bir köpeğin işitme ve dengesine önemli ölçüde zarar verir. Hatta bazı durumlarda hasar kalıcı olur.

Köpeğinin Kulaklarını Temizlemeye Hazır Olmak

Köpeğinin kulaklarını temizlemek için en iyi yer banyo küveti. Bu, banyodan hemen önce yapılacak harika bir şey. Köpek başını salladığı zaman, kulak artıklarının ve temizleyicinin bir yere gitmesi gerektiğini ve buna duvarlarınızın ve sizin de dahil olduğunu unutma. Bu yüzden dikkatli ol. Temiz ve kuru tutmak için köpeğinin etrafına bir havlu sarmak veya altına bir havlu koymak iyi bir fikir.

Kulakları Temizlemeden Önce İncele

Bu size ne kadar kirli oldukları hakkında bir fikir verir ve fazla kıl olup olmadığını kontrol etmeni sağlar. Köpeğinin kulak kanalından çok fazla tüy geliyorsa, alınması gerekebilir. Bunu parmakların, cımbız veya hemostatlarla yapman mümkün. Köpekler için üretilmiş özel bir kulak pudrası tüyleri kavramada yardımcı olur. Köpeğine zarar vermeden kulakları nasıl düzgün bir şekilde çıkaracağınız konusunda veterinere danışmayı da ihmal etme.

köpeklerin kulakları nasıl

Köpeğinin Kulaklarını Temizlerken Neye İhtiyacın Var?

Köpeğinizin kulaklarını temizlemek için malzeme ararken, tahrişe neden olabileceğinden alkol veya hidrojen peroksit içeren temizleyicilerden kaçın. Veteriner hekimler tarafından önerilen kulak temizleme solüsyonu pamuk topları, pamuklu pedler veya gazlı bez, cımbız veya hemostat (kulak kanallarında çok fazla kıl olan köpekler için) ve havlu. 

1. Kulak Temizleyici

Kulak kepçesini yukarıda tutarak ve kulak açıklığının yanındaki kanadın iç kısmına birkaç damla kulak temizleyici püskürterek başla. Ardından, şişenin ucunu nazikçe kulağına yerleştir ve hafifçe sık.

2. Kulağa Masaj Yap

Köpek başını sallamadan önce kulağın tabanına masaj yapmaya başla (kıkırdağın hissedilebildiği çenenin yakınındaki alt kısım).

Masaj yaparak, temizleyicinin kanaldaki sırtları doldurmasına ve kulak kalıntılarını gevşetmesine yardımcı olman için bu adım şart. Birkaç saniye masaj yaptıktan sonra (çok kirli kulaklar için daha fazla), bırakıp köpeğinin sallanmasına izin ver.

3. Kulak Kanalını Sil

Köpeğin iyice çalkalandıktan sonra, kulak temizleyiciyle hafifçe nemlendirilmiş pamuk veya gazlı bez kullan. Kulak kanalını silmek için parmağınla pamuk veya gazlı bez kullan. Parmağını zorlamadan gidebildiği kadar kulak kanalına sokman gerek.

Kulak hala kirli görünüyorsa işlemi tekrarla. Köpeğinin kulağı kızarmaya veya kanamaya başlarsa veya köpeğin acı çekiyor gibi görünüyorsa dur.

Diğer kulağa geç ve tüm adımları tekrarla. Görünür kalıntıları silerek ve köpeğinin kafasını kurutarak bitir. Bir tedavi ödülü ve bolca övgü vermeyi de ihmal etme.

Oluşabilecek Sorunlar ve Prova Davranışı

Temizlik yaparken köpeğinin kulağına asla pamuk uçlu bir aplikatör sokma. Çünkü kulak zarına zarar vermen mümkün. Temizlik için kullandığın şişenin ucu da köpeğin kulağına görebileceğinden daha derine girmemesi gerekir. Ayrıca temizleyiciyi kulağa sıkarken aşırı miktarda basınç uygulama.

Düzenli temizlik kulak enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur. Uygun bir kulak temizleyici kullanarak kulak kiri ve birikintilerini kanaldan çıkarabilir ve kulağın kurumasına yardımcı olman mümkün.

Köpekler, insanlardan daha hızlı bir oranda pislik ve kalıntı biriktirir. Bazı köpeklerin çok az kulak birikimi olur. Bu yüzden sadece ara sıra kulaklarının silinmesine ihtiyaç duyar. Diğer köpeklerin bir veya iki haftada bir kapsamlı kulak temizliğine ihtiyacı olur. Köpeğinin kulaklarını düzenli olarak incele ve veterinerinle köpeğinin ihtiyaçları hakkında konuş. Aşırı temizlik tahrişe neden olur. Ancak yetersiz temizlik de aşırı birikmeye yol açar.

Köpeğinin kulaklarını temizleme konusunda kendine güvenmiyorsan veteriner hekime bu işi bırak. Çünkü işin ucunda köpeğinin sağlığı var. Onun zarar görmeden temizlenmesi için sana yardım edecek bir sürü veteriner var. İşin uzmanı sonuçta…

Paylaşan heymypet