Köpeklerin fırtına fobisi, birçok köpek için oldukça yaygın bir sorun. Fırtına fobisi olan köpekler, fırtınalar sırasında aşırı derecede çılgına döner ve korkudan bunalır. Astrofobi, köpeklerde görülen bu korkunun bunun teknik terimi. Köpeklerinin bu korkuyu yaşadığını gören sahipleri genellikle kendilerini çaresiz ve hüsrana uğramış hisseder. Köpeklerde fırtına fobisine neyin neden olduğunu öğren ve köpeğinin iyiliği için bununla nasıl başa çıkacağını öğren. Nasıl mı? Tabii ki yazımızı okuyarak!
Fırtına Fobisinin Nedenleri
Bir köpeğin gök gürültülü fırtınalardan korkmasına neyin sebep olduğunu kesin olarak bilmenin bir yolu yok. Çünkü ona bunu açıkça sormamız mümkün değil. Ancak, köpekler hakkında bildiklerimize dayanarak spekülasyon yapabiliriz. Fırtına fobisinin muhtemelen birden çok nedeni var ve nedenler köpekten köpeğe değişir. Bunun en bariz nedeni gök gürültüsünün yüksek sesi. Pek çok köpek gürültü fobisinden muzdarip olur ve gök gürültüsü birkaç korkutucu sesten yalnızca biri (diğerleri arasında havai fişekler, silah sesleri vb. yer alır). Ancak korkunun nedeninin gürültü ile sınırlı olmaması mümkün. Barometrik basınç ve nemdeki değişiklikler köpeğinin duyularını etkiler ve hatta muhtemelen kulaklarında rahatsızlığa neden olur. Artritik köpekler veya ortopedik rahatsızlıkları olanlar, hava dalgalanmalarına karşı daha hassas oldukları için normalden daha fazla ağrı hisseder. Tıpkı bizlerde görülen romatizma hastalığı gibi.
Fırtına fobisinin bir başka olası nedeni travmatik bir deneyim ile ilişkilendirme. Ne olduğunu bilmiyor olabilirsin, ancak köpeğinin geçmişinde bir fırtına sırasında çok stresli veya korkutucu bir şey olmuş olabilir. Son olarak, genetik yapı gök gürültülü fırtına korkusuna katkıda bulunan bir faktör. Hatta tek neden olması bile olası.
Fırtına Fobisinin Belirtileri
Köpeğin, fırtınalar sırasında endişeli, hiperaktif, yıkıcı veya münzevi görünüyorsa, muhtemelen fırtına fobisi var. İşaretler genellikle oldukça açık görülür. Bu nedenle muhtemelen köpeğinin fırtına fobisi olduğunu zaten biliyor olman gerek.
Birçok köpek; nefes nefese kalır veya sessizce sızlanır. Bazıları ise ilgi ve dikkat ister. Diğer köpekler korkudan donarak saklanır. Köpeğinin korkak davranışının ilk başta kendini pek belli etmemesi doğal. Ancak zamanla daha da kötüleşip, sonunda köpeğin için çok tehlikeli olan gelişmiş panik ataklara dönüşmesi mümkün.
Fırtına fobisi olan köpeklerin uygunsuz bir şekilde idrara çıkma ve/veya dışkılama yapması alışılmadık bir durum değil. Endişe ve korkunun belirgin belirtileri fırtına gelmeden çok önce başlar. Bu nedenle normal havalarda meydana gelen belirtileri dikkate al. Çünkü, köpeğin muhtemelen bulabileceğin en iyi hava tahmincisi. Biz köpeklerin asla yanıldığını görmedik.
Fırtına Fobisini Önleme ve Tedavi Etme
Köpeğinin fırtına tetikleyicilerine olumsuz tepki vermesini önlemek veya en azından tepkiyi en aza indirmek için yapabileceğin bazı şeyler var. Öncelikle köpeğini fırtınalar sırasında asla dışarıda bırakma. Ardından, kendi davranışlarını ve evdeki diğer insanların davranışlarını incele. Köpeğin, fırtınayla ilgili olmasa bile insan kaygısına, korkusuna ve stresine tepki verir. Rahat ve iyimser kalmak için elinden gelenin en iyisini yap. Belki de yapabileceğin en önemli şey, her zamanki rutinine devam etmekt. Evcil hayvanını rahatlatmak doğru bir hamle olur.
Fırtınalar (veya diğer korku ve endişe kaynakları) sırasında köpeğini rahatlatmanın yolları var. Mesela, evin en sessiz bölümünde rahat bir saklanma yeri sağlamak. İçinde yumuşak bir yatak bulunan ve ağır bir battaniyeyle örtülen bir sandık, köpeğinin kendini daha güvende hissetmesini sağlar. Gürültüyü bastırmak için müzik açmak harika olur.
Köpeğin sakinleşir ve fırtınaya tepki vermeyi bırakırsa, sakin övgü ve ödüllerle karşılık ver. Temel komutları uygulayarak veya halat çekme oyunu oynayarak köpeğinin dikkatini fırtınanın geri kalanından uzaklaştırmayı dene.
Şiddetli fırtına fobisi olan köpeklerin bir profesyonelin yardımına ihtiyacı olur. Bir veteriner davranışçı, bir duyarsızlaştırma veya koşullandırma programı oluşturmana yardımcı olur. Bazı köpeklerin kaygıyı kontrol altında tutmak için günlük olarak verilen ilaçlara ihtiyacı olacak.Fırtına fobisi zamanla kötüleşebileceğinden, belirtileri ilk fark ettiğin zaman harekete geçmek önemli.