Köpeklere duyduğumuz sevginin 10.000 yıllık bir geçmişi var. Belki de bu yüzden patili dostlarımız da bize bu denli bağlılar. Birbirimizi anlamak için, yani aslında karşılıklı olarak birbirimizi evcilleştirmek için geçip giden 10 milenyum. İnsan bu konu üzerine kafa yorarken bu sürecin ilk adımlarını merak etmeden edemiyor açıkçası. Neyse ki bu konu yıllardır bilim insanları tarafından araştırılıyor ve bazı cevaplara ulaştık bile. Mesela köpeklerin evcilleşmesinde yeme alışkanlıklarımızın önemli bir rol oynadığını biliyor muydun?
Nature dergisinin araştırmasına göre köpeklerle, daha doğrusu ataları kurtlarla ilk etkileşimimiz buz çağının sonlarına doğruydu. Malum etraf soğuk, hal böyleyken insanların da kurtların da elinde kısıtlı kaynaklar vardı. Soğuk zamanlarda insanlık, hayvansal yağlara ihtiyaç duyuyordu. Fakat bu yağları elde ederken ortaya protein fazlası çıktı. Malum insanlar proteinin yalnızca belirli bir kısmını tüketebiliyordu.
İşte teoriler burada ilginçleşmeye başlıyor. Bilimsel iddialara göre insanlar, protein fazlasından zehirlenmemek adına hayvanların proteinlerini kurtlara vermeye başladılar. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi hesaplayan bilim insanları, eski insanların elinde bol bol protein olduğunu kanıtladı. Hal böyle olunca ortaya karşılıklı fayda temelli bir ilişki çıktı. Kurtlarla insanlar birlikte hareket ederek avlanıyor, insanlar yağları alırken kurtlar da proteinleri alıyordu.
KÖPEKLERİN EVCİLLEŞMESİNDE YEME ALIŞKANLIKLARIMIZ İLE İLGİLİ TEORİLER HALA NET DEĞİL
Bu fikirler gayet akla yatkın ama hala tam olarak kanıtlanmadı. Mesela şöyle basit bir nokta var: evcilleşmemiş kurtlar nasıl insanlarla birlikte hareket etti? Ya da o dönemde göçebelik yapan insanlar kurtlarla işbirliği yapacak kadar uzun süreyi nasıl geçirdi? Kurtlar da insanlarla birlikte göçe mi katıldı? Köpeklerin evcilleşmesinde yeme alışkanlıklarımızı baz alan teorinin sahibi Maria Lahtinen, eleştirilerin farkında. “Eleştiriler gayet yerinde. Ancak teorimizin hala arkasındayız, tek ihtiyacımız araştırmalarımıza devam etmek. Paleolitik zamanlara dair verilerimiz epey kısıtlı. Bu yüzden işler biraz zor ilerliyor. Bakalım bu konuyu daha ne kadar derinleştirebileceğiz?” dedi.
Daha önce de Alaska’da bulunan bir köpek kemiği bizi köpeklerin evcilleşme sürecine yönelik heyecanlandırmıştı. O konuyu da kaleme aldığımız yazımıza bakarak patili dostlarımızla ilişkimizin tarihine dair hepten bilgilenebilirsin!