Köpek sahibi olan herkes mutlaka sana onların duyguları olduğunu söylemiştir. Hangi duyguyu hissettiklerini sözlü olarak ifade edemeseler de, davranışları ve beden dili aracılığıyla nasıl hissettiklerini yine de tahmin ediyorlar. Bazı davranışlar mutlu, rahat, korkmuş, stresli ve hatta acı verici olmakla ilişkili. Sen de ‘köpeklerin duyguları var mı?’ sorusunu beden dilini anlayarak çözebilirsin.
Köpeğinin Duygularını Anlayabilirsin!
1. Hüzün ve Ayrılık Kaygısı
Bazı köpek sahipleri, evden çıktıklarında köpeğinin üzgün olduğunu düşünür. İnsanların bir odadan çıkıp köpeğini yalnız bıraktığı videolarda köpek sızlanmaya, havlamaya ve ulumaya başlıyor değil mi? Hatta ebeveyninin bıraktığı odadaki kapıyı pençeler ve çizerler. Bazı durumlarda ise pencerelerden dışarı bakıp nefes nefese ileri geri yürümeye başlarlar.
Bir sahip, köpeğinin bu şekilde davrandığını görürse köpeğinin üzgün olduğunu düşünebilir. Ancak bunların hepsi stres ve ayrılık kaygısı belirtileri. Kesin olarak ‘sahibi gittiği için bu köpek üzgün’ diyemesek de, köpek davranışlarını inceleyen araştırmalar sayesinde kesin olarak ‘bu köpek stresli’ diyebiliriz.
2. Utanç, Suçluluk ve İtaatkar Davranış
Benzer şekilde, köpeğinin yapmasına izin vermediğini bildiği bir şey yaparken yakalayabilir ve suçluluk duygusuyla başını öne eğdiğini düşünebilirsin. Sözde ‘utanan köpek’ videolarındaki köpekler; utanç verici olarak algıladığımız ürkek bir duruş sergiliyor gibi görünüyor. Ya bakışlarını başka yöne çevirerek ya da gerçekten kaçmaya çalışarak sahibinden kaçıyor olabilirler.
Bu videoları izleyip ‘o köpek yanlış bir şey yaptığını biliyor ve yakalandığı için suçlu hissediyor’ diye düşünebilirsin. Ancak bu videolardaki köpeklerin hepsi, bir köpeğin itaatkar olduğunun davranışsal ipuçlarını gösteriyor.
Köpeğin suçluluk ve utançtan bizden kaçınmaya çalıştığını düşünebiliriz, ancak davranışsal araştırmalar sayesinde köpeklerin aslında kendi beden dilimizi okuyabiliyor. Köpekler ne zaman üzgün olduğumuzu bilir ve bizi yatıştırmaya çalışmak için itaatkar olurlar. Bu köpeklerde normal bir davranıştır ve geçmişte bir köpeğin istismar edildiği anlamına gelmez.
3. Korkuya Karşı İnatçılık
Tüm köpekler veterinere gitmekten hoşlanmaz. Hatta bazıları bundan düpedüz korkar. Bu köpekler kendilerini (bedenlerini) mümkün olduğunca küçültmeye çalışır. Yere sinerek ve başlarını aşağı sarkıtırlar. Veteriner veya teknisyen onlara yaklaştığında arkana saklanmaya çalışır veya kaçmaya çalışabilir. Bunlar, anlaşılması nispeten kolay ipuçlarıdır. Peki ya köşede saklanan ve sonra onları muayene masasına almaya çalıştığınızda hırlayan köpeklere ne demeli?
İnatçı davrandığı için köpeğine kızabilirsiniz. Ancak o aslında korkudan hareket ediyor. Unutma ki, stresli bir durumda hayvanlar savaşmaya ya da kaçmaya başvurur. Bir köpek kaçmaya çalışırsa ve başaramazsa savaşmaya başvurur. Genellikle, bu durumda yapılması gereken her şeyi yapmak için ‘güçlü silahlanma’ veya ‘insan davranışları’ ile daha da kötüleşir.
Korkusuz ve/veya sertifikalı veteriner hekimler vardır. Bu profesyoneller, veterinerden korkan bir köpeğe sadece her şeyi halletmek için değil, aynı zamanda köpeğin üzerinde en az stresli olacak şekilde nasıl yaklaşacaklarını bilir. Gittikçe daha fazla profesyonel korkusuz ve düşük stresli kullanım hakkında daha fazla şey öğrenirken, tüm profesyoneller henüz bu konuda yetkin olmayabilir. Köpeğini en iyi sen tanıyorsun, bu yüzden veterinerden korkarsa ve veterinerin veya teknisyenin çok güçlü olduğunu düşünüyorsan, savunmaktan korkma.
4. Huysuzluk ve Ağrı
Köpeğini veterinere ameliyat için götürdüysen ve ağrı için ‘gerektiğinde’ vermen için ilaçla eve gönderilmiş olabilirsin. Bunların hepsi iyi ve güzel ama köpeğinin acı çektiğini nasıl anlarsın?
Bazı inanışların aksine, acı çeken köpekler aslında ağlamayabilir veya ses çıkarmayabilir. Köpeklerde ağrı belirtileri daha tiz olur. Bunlar, yeme ve içme alışkanlıklarındaki değişiklikleri veya eskisi kadar sosyal olmaması anlamına geliyor. Köpeğin aniden en sevdiği yiyeceğe olan ilgisini kaybederse veya aniden misafirler ile çok mutlu olmazsa, aslında sadece huysuz değil, acı hissediyor olabilir. Bunlardan herhangi birini fark edersen, senden bir şey saklamadığından emin olmak için veterinere koşman gerek.
Sonuç olarak; köpekler duyguları hisseder mi? Evet, bu durum inkar edilemez. İşin püf noktası, herhangi bir zamanda hangi duyguyu hissettiklerini bilmek için köpeğinin beden dilini ve davranışsal ipuçlarını okuyabilmek.
Biz insanlar olarak, durumlarla ilgili kendi duygularımızı köpeklerimiz üzerinde ‘antropomorfize’ etmeyi severiz, ancak köpek beden dilinin temellerine bağlı kalırsan, köpeğinin nasıl hissettiğini ve seninle nasıl iletişim kurmaya çalıştığını bilebilirsin.
Sence sen köpeğinin dilinden anlıyor musun? Peki, bu dili çözerken sana yardımcı olan ip uçları nelerdi? Deneyimlerini çok merak ediyoruz!