Köpekleri Kış Aylarında Soğuktan Korumanın Yolları

Köpeğin kışı, karı ve soğuğu sever mi, yoksa battaniyenin altında kucağında vakit geçirmekten mi hoşlanır? Hangisini severse sevsin, soğuk havalar gelip çattığında birtakım önlemler alman şart. Bu yazımızda bunlara göz atacağız.

köpekleri kış

Birçok köpek ebeveyni, evcil hayvanlarının kürkleri olduğu için soğuğa insanlardan daha iyi tahammül edebilecekleri yanılgısına düşüyor. Bunun yanlış olduğunu söylemeliyiz. Kürkleri de olsa, soğuk hava koşulları onlar için de zorlayıcıdır.  Kışa bakış açınız ne olursa olsun, kesin olan bir şey var. Kış, sevgili evcil hayvanlarımızın biraz daha fazla bakıma ihtiyaç duyduğu bir dönem. Köpekleri kış aylarında korumak için alınması gereken birtakım önlemler var.

Sadık dört ayaklı dostunla kış manzarasını keşfederken aklınızda bulundurmanız gereken 15 kış bakımı ipucumuz var.

Kışın Getireceği Riskleri Önleme

Öncelikle önlemeye özen göstermen gereken iki ciddi soğuk hava durumundan bahsedelim.

Donma

Donma, köpeğin vücudu soğuduğunda başlar. Vücut, sıcak kalmak için kanı ekstremitelerden vücudun merkezine otomatik olarak çeker. Köpeğin kulakları, patileri veya kuyruğu bazen o kadar soğur ki, dokuda buz kristalleri oluşup dokuya zarar verebilir. Donma hakkında hatırlanması gereken zor şey, bunun hemen belli olmamasıdır. Soluk veya gri cilt belirtilerine dikkat et; cilt ayrıca sertleşebilir ve soğuyabilir. Donmuş alanlar ısındıkça aşırı derecede acı verici olabilir. Ciddi derecede donmuş cilt sonunda siyaha döner ve soyulur.

Hipotermi

İkinci bir ciddi kış riski ise hipotermidir. Bu, bir köpek soğukta çok fazla zaman geçirdiğinde, soğuk havalarda ıslandığında meydana gelir. Hafif vakalarda köpek titrer ve kulakları ile ayakları soğur. Hipotermi ilerledikçe depresyon, uyuşukluk ve halsizlik belirtileri gösterecektir. Durum kötüleştikçe kasları sertleşecek, kalp ve solunum hızları yavaşlayacak ve uyaranlara tepki vermeyecektir. Şiddetli hipotermi yaşamı tehdit eder.
Köpeğini donma ve hipotermiden korumak çok önemlidir, bu nedenle yağmurlu soğuk havalarda ekstra ekstra dikkatli olmalısın.

köpekleri kış

Köpeğin Üşüdü mü?

Dışarısı montsuz üşüyeceğin kadar soğuksa, muhtemelen köpeğin için de çok soğuktur, bu yüzden o dışarıdayken davranışlarına dikkat etmelisin.

Köpeğinin inlediğini, titrediğini veya endişeli göründüğünü fark edersen ya da oyun oynamayı bırakıp sığınacak yer arıyor gibi görünüyorsa eve gitme zamanı gelmiştir.

Köpekleri Kış Aylarında Korumanın 15 Yolu

Kalın Giyinmek Şart

Bazı köpek ırkları, çok soğuk havalarda bile onları doğal olarak sıcak tutan kalın kürkle kutsanmıştır. Ancak ince kürklü köpeklerin kış yürüyüşleri için dışarı çıktıklarında bir süveter veya palto giymeleri gerekecektir. İyi bir kürk, boyundan kuyruğun dibine kadar uzun olmalı ve aynı zamanda göbeği de korumalıdır. Ancak kürklerin kulaklarda, ayaklarda veya kuyrukta donmayı engellemeyeceğini unutma… bu nedenle rahat bir kürk giyseniz bile, kısa tüylü köpeğinizi dondurucu soğuklarda çok uzun süre dışarıda tutmayın

Güneş Tepedeyken Dışarı Çıkın

Köpeğin üşüyorsa, sıcaklığın daha yüksek olduğu sabah geç saatleri veya öğleden sonra erken saatleri seç. Yani sabahın erken saatlerinde veya akşam geç saatlerde yapılan yürüyüşlerden kaçın. Hava güneşliyken dışarıda oynayarak zaman geçirin; güneş ışığı, hem sana hem de evcil hayvanına D vitamini sağlar. Boğulmaya ve diğer yaralanmalara neden olabilecek sopalarla değil, oyuncaklarla oyun oynayın. Köpeğin çiğnemeyi ve kovalamayı seviyorsa, yanınıza bir Frizbi, top veya başka bir güvenli oyuncak alın ve güneşte birlikte oynayın.

Kışın Açık Havada Geçirilen Süreyi Sınırlayın

Evcil hayvanın dışarıda vakit geçirmeyi sevse de kışın en tüylü köpek bile üşür. Kulaklar, pençeler ve kuyrukların tümü donmaya karşı hassastır. Köpeğini sık sık yürüyüşe çıkar, egzersiz yap ve oyna… Ancak sıcaklık düştüğünde, onu uzun süre dışarıda bırakma.

Sıcak Bir Yatak

Soğuk günlerde köpeğinin açık havada geçirdiği zamanı sınırlamanın yanı sıra, kışın soğuk bir zeminde uyumasına izin vermemelisin. Doğru yatağı seçmek, köpeğinin sıcak kalmasını sağlamak için çok önemlidir. Sıcak battaniyeler rahat bir ortam yaratır. Yüksek yataklar, köpeğini  betondan uzak tutar. Isıtmalı evcil hayvan yatakları bu mevsimde hayat kurtarır. Köpeğinin yatağını cereyan, soğuk karo veya halı kaplı zeminlerden uzak sıcak bir yere, tercihen her gün uyuduğu favori bir köşeye yerleştir. Böylece yabancı hissetmez.

Köpeğini Isıtıcılardan Koru

Köpekler genellikle soğuk kış havalarında ısıtma kaynaklarına çok yakınlaşarak ısı ararlar. Evcil hayvanının yanmasını önlemek için alan ısıtıcılarından kaçın ve radyatörlere kapak tak. Şömineler de büyük bir tehdit oluşturur.

Nemlendirme Önemli

Kuru ve soğuk hava, evcil hayvanının cildine zarar verir. Mamasına bir deri ve tüy takviyesi ekleyerek kuru, pul pul dökülmüş cildin önlenmesine yardımcı ol. Hindistan cevizi yağı, evcil hayvanının cildini ve tüylerini sağlıklı tutmaya yardımcı olacak iyi bir doğal nemlendiricidir. Evcil hayvanının patilerinin, kulaklarının veya kuyruğunun kuruduğunu veya çatladığını fark edersen, gerektiğinde topikal olarak hindistancevizi yağı da uygulayabilirsin.

Aşırı Beslemeden Kaçın!

Köpekler kışın fazladan bir katmana ihtiyaç duysa da, bunun bir yağ tabakasından değil, bir kürkten geldiğinden emin olun. Soğuk havalar tembel davranışlara ve daha az kalori ihtiyacına bile neden olma riski taşır. Köpeğinin aktivite düzeyine dikkat et ve kalorisini buna göre ayarla. Yüksek kaliteli bütün yiyecekler, tercihen çiğ ete dayalı bir diyet, soğuk kış ayları için sağlıklı bir tüy ve iyi bir enerji sağlamaya yardımcı olacaktır.

Dehidrasyonu Önle

Köpekler kışın yazın olduğu kadar kısa sürede susuz kalabilirler. Birçok köpek kar yemesine rağmen bu tatlı su için yeterli bir ikame değildir. Köpeğin bahçede dışarıda vakit geçiriyorsa, bir su kabına erişimi olduğundan emin ol. Sık sık kontrol et ve üzeri buz tutarsa buzu kır.

Paylaşan heymypet