Köpeklerde Solgun Diş Etleri Ne Anlama Gelir?

Patili dostlarımızda birçok sağlık sorununu işaret eden ve devamlı olarak dikkat etmemiz gereken bir konu köpeklerde solgun diş etleri. Yine de paniklemeye gerek yok, eğer bu konu hakkında hangi noktalara dikkat etmemiz gerektiğini öğrenirsen dostumuzun sağlığı adına elinden gelen her şeyi yapmış olursun!

köpeklerde solgun diş etleri

Köpek dostunun diş etleri son dönemlerde solgun gözüküyorsa dikkat, tehlike çanları çalıyor olabilir. Köpeklerde solgun diş etleri çeşitli sağlık sorunlarına işaret eder çünkü. Dur dur, paniklemene gerek yok. Önce bu yazıyı oku, sonra da veteriner hekimine danışı. Böylelikle dostunun sağlığı adına gereken her adımı atmış olacaksın.

Peki solgun diş etleri derken tam olarak neyi kastediyoruz? Köpeklerin diş etleri normal şartlar altında pembedir. Türden türe pembenin yoğunluğu değişse de rengin kendisinde netiz. Fakat patili dostunun diş etleri normalde olduğundan daha solgun gözüküyorsa dikkat. Köpeğinin diş etinde beyazlaşmalar ve daha açık renk bir pembe mi gözlemledin? Buna ek olarak burun ve dilde de pembeleşmeler mi var? Peki köpeğinde aşağıda sayacağımız durumları da gözlemliyor musun:

  • Uyuşukluk
  • Zayıflık
  • Kanama
  • Yığılıp kalmalar

O zaman bahsedeceğimiz hastalıklara karşı gözünü dört açman önemli.

KÖPEKLERDE SOLGUN DİŞ ETLERİ KAN KAYNAKLI HASTALIKLARLA ALAKALI

1. ANEMİ

Solgun diş etleri genellikle anemiyi işaret eder. Anemiye ise dostlarımızın oksijenini hücrelere taşıyan hemoglobinlerde eksikliği yol açar. Tamam da hemoglobin eksikliği neden olur? Çeşitli böbrek hastalıkları, bağışıklık sistemi temelli sorunlar ve belirli enfeksiyonlar yüzünden. Gördüğün gibi bir sorun diğerinin kapısını açıyor ve hastalık zinciri git gide uzuyor. Böylesi bir durumda yapmamız gereken şey oldukça basit, hemen veteriner hekimlere danışmak.

2. KAN KAYBI

Eğer patili dostumuz senin fark etmediğin bir şekilde kan kaybediyorsa bu durum yine anemiyle sonuçlanır. Sonrası ile malum, soluk diş etleri. Bu yüzden dostumuzun diş etlerinde bir sorun gözlemliyorsan, hem iç kanama hem de dış kanama ihtimallerini sıkı bir şekilde değerlendirmelisin. Hele ki mide veya bağırsak temelli kanamalara dikkat, dikkat, dikkat! Direkt olarak veteriner hekimine danış lütfen.

köpeklerde solgun diş etleri

3. ALYUVAR ÜRETİMİNDE AZALMA

Karaciğerde ya da böbreklerdeki çeşitli kronik hastalıklar alyuvar üretimini azaltır. Doğal olarak dostlarımızın diş etlerinde de solgunluğa yol açar. Alyuvar üretimi temelli sorunlar, bir yandan da beslenme ile alakalı olabilir. Ya da ağzımızdan yel alsın ama, kanserle.

4. ŞOK

Bizim şok olmayı çok şaşırmak anlamında kullanıyoruz fakat tıbbi anlamda şok epey tehlikeli bir durum. Şok dostlarımızın kan dolaşımının azalmasına ve organların bu durumdan zarar görmesine sebep olur. Bundan ötürü dostunun şoka girdiğini düşünüyorsan lütfen hızlıca veteriner hekimine danış.

Gördüğün gibi köpeklerde solgun diş etleri tamamen kan ve kan dolaşımıyla alakalı.

SOLGUN DİŞ ETLERİNİ TESPİT ETTİKTEN SONRA SÜREÇ NASIL İLERLEMELİ?

Evet belki çok olacak ama yine de tekrar etmekte fayda var, soluk diş etleriyle karşı karşıyaysan ilk olarak veteriner hekime danışmalısın. Hekim dostunun problemini tam anlamıyla tespit ettikten sonra tedavi süreci başlayacak. Bu süreç içerisinde dostun veteriner hekimde yatmak zorunda da kalabilir, haberin olsun. Sonra çeşitli ilaç tedavileri ile dostunun sağlığı yerine gelecektir. Bu noktadan sonra senin elinden gelen tek şey, patili arkadaşının yanında olmak. Tabii eğer veteriner hekim uzun süre kullanmanız gereken ilaçlar verirse dostuna o ilaçları verme sorumluluğu da sana düşüyor. Köpeğin iyileşsin de, uzun süreli ilaca pek ses çıkaracağını zannetmiyoruz!

Köpeklerde solgun diş etlerine yönelik bizim bildiklerimiz bu şekilde. Umarız ki yazımız sana faydalı olmuştur. Görünen o ki sana veteriner hekim yolu gözüktü. Madem öyle, köpeklerde veteriner hekim fobisini önlemeye yönelik tavsiyelerimizi içeren yazımıza bakmak ister misin?

Paylaşan heymypet