Köpeklerde Saçkıranın Nedenleri ve Tedavileri Nelerdir?

Köpeğinin vücudunda belirli noktaların bölgesel olarak tüysüzleştiğini mi fark ettin? Bahsettiğimiz belirtiler doğrultusunda saçkıran olduğunu düşünüyoruz. Peki saçkıran nedir? Köpeklerin saçkıran olmasının nedenleri ne olabilir? Haydi, birlikte bu konuyu açıklığa kavuşturalım!

köpeklerde saçkıranın

 

 

Saçkıran, insanlardan evcilleştirilmiş hayvanlara kadar hemen hemen herkesi etkileyebilen oldukça bulaşıcı bir mantar enfeksiyonu. Ne yazık ki, mantara karşı doğal bir bağışıklığımız olmaz. Sağlıklı ve hiçbir hastalığı bulunmayan köpekler dahi saçkıran olmaya müsait. Peki, köpeklerde saçkıranın nedenleri ve bu mantar enfeksiyonunu kapmasının nedenleri neler?

Saçkıran hızla yayılan bir mantar enfeksiyonu. Bu nedenle enfeksiyon belirtilerini bilmek ve başkalarını (kendini dahi) etkilemesini durdurmak önemli. Peki bunu nasıl bileceksin? Tabii ki bunu düşündük ve senin için her detayı ele aldık. 

Köpeklerde Saçkıran Nedir?

Saçkırana; cildin dış tabakasında büyüyen, cildi, saç köklerini ve tırnakları istila eden dermatofit adı verilen bir mantar neden olur. Esas olarak; yüz, kulak uçları, kuyruk, patiler ve karın gibi vücut bölgelerini etkiler. Yavru köpekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olanların daha yaygın enfeksiyonlar ile karşılaşması mümkün.

Saçkıran Nasıl Yayılıyor?

Saçkıran, esas olarak enfekte hayvanlarla doğrudan temas yoluyla yayılıyor. Ancak yemek kasesinden halıya kadar ‘kontamine’ olmuş nesnelerle temas yoluyla da bulaşması olası.

Mantar sporları, tüm ev yüzeyleri ve döşemeler dahil olmak üzere çevrede neredeyse iki yıla kadar hayatta kalır. Saçkıran bulaşmış bir köpek ayrıca evin etrafına mantar sporları ve enfekte tüyler döker. Yani, mantar enfeksiyonundan kurtulunsa dahi etkilerini ekarte etmek için derin temizlik şart.

Saçkıranın Yayılmasını Etkileyen Faktörler

Yayılmasını engellemenin en önemli adımı önlem almak. Ancak köpeğinin enfeksiyonunun evindeki diğer insanlara ve evcil hayvanlara yüzde yüz bulaşacağını düşünme. Böyle bir kesin yargı yok. Zaten ciltte hasar varsa, mantarla temasın enfeksiyonla sonuçlanma olasılığı daha yüksek olur. Sağlık ve yaş gibi diğer faktörler de bulaşma riskini artırır.

köpeklerde saçkıranın

Köpeklerde Saçkıranın Belirtileri

Köpeğinde saçkıran varsa, aşağıdaki belirtilerin bazılarını veya tümünü görmen mümkün:

  • Kabarık, huysuz deride kırmızı lekeler (her zaman olmamakla birlikte genellikle dairesel şekilde)
  • Alopesi (tüy kaybı)
  • Kepek veya pullu cilt
  • Kaşınan cilt

Köpeklerde Saçkıran Teşhisi

Köpeğinin saçkıran olduğunu düşünüyorsan, mümkün olan en kısa sürede teşhis için onu veterinerine götür. Hızlı tedavi, evindeki ve ailendeki diğer evcil hayvanlara yayılmayı durdurmaya yardımcı olacak.

Köpeklerde Saçkıran Tedavisi

Saçkıran kendi kendine düzelebilse de, enfekte bir evcil hayvanı tedavi etmek iyileşmeyi hızlandırır ve başkalarına yayılma riskini azaltır.

Köpekler için saçkıran tedavisi ilaç kullanımı gerektirir. İlaç tipi, enfeksiyona neden olan saçkıranın çeşidine bağlı olarak değişir. Buna tabii ki veterineri karar verecek. İnternette bizler için önerilen bir ürünü alıp köpeğinin hayatını riske atacak bir hata yapma.

Saçkıranın Yayılması Nasıl Engellenebilir?

Saçkıran bulaşıcı olduğu için, köpeğinin veterineriyle konuşana kadar enfekte olmuş köpeğini evin bir odasında karantinaya almak mantıklı. Onu bir yere kapatmak sana kötü hissettirse dahi bunu onun iyiliği için önerdiğimizi unutma. Mümkünse evcil hayvanına dokunmaktan kaçın. En zor kısım bu olacak sanırız ki. Ancak temas gerekliyse, tek kullanımlık eldivenler giy ve ardından cildini ve giysilerini yıka.

Ayrıca evinizde saçkıran sporlarını da ortadan kaldırman gerekecek. Sporlar, köpeğin enfeksiyondan kurtulduktan sonra bile mantarı yayar.

Yüzeyleri ve döşemeleri arındırmak için buharlı temizlik iyi bir fikir. Nevresimler ve havlular yıkanıp, sert yüzeylerin dezenfekte edilmesi gerekecek (evcil hayvanlar için güvenli dezenfektanlar için veterinerden tavsiye iste).

Paylaşan heymypet