Köpeklerde Meme Kanseri

Köpeklerde meme kanseri, dikkate alınması gereken erken teşhisin tıpkı insanlarda olduğu gibi büyük önem arz ettiği bir hastalık. Gelelim bu hastalığın nedenlerine, teşhisine ve tedavisine…

köpeklerde meme

 

Meme kanseri insanlar arasında yaygın bir endişe kaynağı. Ancak köpeklerin de bu hastalığa yakalanması mümkün. Köpeklerdeki tüm meme tümörleri kötü huylu (kanserli) olmasa da, belirtileri diğer meme hastalıkları ile çok benzer görülür. Meme yolundaki topaklar, kızarıklık veya meme ucu akıntısı, nedeni ve tedavi seçeneklerini belirlemek için bir veteriner tarafından değerlendirilmeli. İşte köpeklerde meme kanseri hakkında bilmen gereken tüm detaylar.

Meme Kanseri Nedir?

Kanser, hücreler anormal şekilde bölündüğü ve hızla büyüdüğü zaman ortaya çıkan bir hastalık. Vücudun herhangi bir bölümünü etkilemesi mümkün. Meme kanseri, özellikle meme uçlarının içindeki ve çevresindeki meme dokusunda gelişir. Köpeklerde, bu doku karın ve göğüs uzunluğunu kaplar (köpeklerin genellikle sekiz ila on memesi olur).

Köpeklerde Meme Kanserinin Belirtileri

Meme tümörleri iyi huylu veya kötü huylu olarak sınıflandırılır. Köpeklerdeki tüm meme tümörlerinin yaklaşık yarısı kanserli olur. Ancak bir köpek aynı anda hem kanserli hem de kanserli olmayan meme tümörlerine sahip olması da mümkün. Semptomlar genellikle aynı olur ve kötü huylu ve iyi huylu durumları ayırt etmek için tıbbi teşhis gerekir.

Meme Kanseri Belirtileri

  • Meme yolu içinde yumru
  • Meme ucu akıntısı
  • Büyümüş meme ucu
  • Meme bölgesinde herhangi bir yerde kızarıklık
  • Ülserler veya kanayan yaralar
  • Karnına dokunulmasında veya ovuşturulmasında isteksizlik
  • İştah azalması
  • Öksürme

Köpeklerde meme kanserinin en yaygın belirtisi, meme zincirinin herhangi bir yerinde bir veya birden fazla yumru olması. Bu yumrular genellikle sert ve derinin hemen altında bulunur. Büyük veya küçük boyutta olabilirler. Bir meme ucunun altında veya hatta meme uçlarının arasında yer almaları mümkün.

Yumrular bir meme ucuna yakın değilse, ebeveynlerin çoğu meme kanseri olma ihtimalini düşünmez. Ancak meme zinciri bir köpeğin alt tarafının tüm uzunluğu boyunca uzanır. Yumruların ülserleşip kanaması da olası ihtimaller arasında. Bu tür yumrular ağrılı olduğu için meme kanserli köpekler karınlarına dokunulmasını veya ovuşturulmasını istemez.

Meme uçlarının yakınında veya altında bulunan yumrular, meme ucunun büyümesine neden olur. Her meme ucunun büyüklüğünü karşılaştırmak, birinin büyük ölçüde büyümüş olup olmadığını anlamanın iyi bir yolu (boyuttaki küçük farklılıklar normal sayılır). Bununla birlikte, bir meme ucundan akıntı normal bir durum değil. Eğer köpek emzirmiyorsa, meme ucundan gelen sıvı da meme kanserine işaret eder.

Meme kanseri köpeğinin vücudunun diğer bölgelerine yayılmışsa; iştahsızlık, enerjide azalma, öksürük ve diğer belirtilerin görülmesi de mümkün.

köpeklerde meme

Meme Kanserine Ne Sebep Olur?

Dişi köpekler, özellikle kısırlaştırılmadıkları veya ilk kızgınlık döngülerinden sonra kısırlaştırıldıkları takdirde meme kanseri geliştirme riski altında olur. Erkek köpeklerde de meme kanseri gelişmesi mümkün. Ancak bu çok nadir görülen bir durum. Hormonal etkiler, aşağıdakiler dahil olmak üzere kansere katkıda bulunanlar arasında:

  • Dişi köpeklerin yumurtalıklarından salgıladıkları östrojen adı verilen hormon meme kanseri gelişimine katkıda bulunur.
  • Bir köpekte östrojen ne kadar uzun süre salgılanırsa, meme kanseri geliştirme olasılığı o kadar yüksek olur. Yaşlı ve kısır olmayan dişi köpeklerin, genç dişi köpeklere göre meme kanseri geliştirme olasılığı daha yüksek olur.
  • Bazı köpek türleri de meme kanseri geliştirmeye yatkınlık gösterir: Cocker Spaniels, Maltese, Shih Tzus, Poddle, Yorkshire Terrier…

Veterinerler Meme Kanserini Nasıl Teşhis Eder?

Köpeğinin meme kanseri olduğundan mı şüpheleniyorsun? Veterinerin onu mümkün olan en kısa sürede muayene etmesi gerekir. Fizik muayeneden sırasında ele gelen bir yumru, kanserli hücreler içerip içermediğini belirlemek için biyopsi veya ince iğne aspirasyonu gerektirir.

Köpeğine meme kanseri teşhisi konulursa, vücudun başka yerlerinde kanser belirtileri aramak için genellikle röntgen çekilir.

Dostunun ameliyat olacak kadar sağlıklı olduğundan emin olmak için kan tahlili ve diğer bazı testler de yapılır.

Meme Kanseri Tedavisi

Köpeğin anestezi ve prosedüre tabi tutulursa, yumruları çıkarmak için ameliyat şart.

Birden fazla yumru var veya her iki meme zinciri de etkilenmiş durumda mı? Meme dokusunun tamamını çıkarmak için köpeğine tam veya iki taraflı ‘mastektomi’ yapılması olası.

Köpeğin hala sağlıklıysa, kısırlaştırmanın da önerilmesi mümkün. Göğüs kanseri vücudun diğer bölgelerine yayılmışsa kemoterapi veya radyasyon gerekir. Ağrı ve hormonal dengesizliği yönetmek için veteriner başka ilaçlar reçete eder.

Meme Kanseri Olan Köpekler İçin Prognoz

Meme kanserinin erken teşhisi ve tedavisi kritiik. Çünkü küçük tümörler başarılı bir şekilde çıkarılıp hayatta kalma şansını sunar. Büyük veya yayılan tümörlerin tedavisi daha zor olur. Bu nedenle erken kayıpla sonuçlanma olasılığı daha yüksek.

Meme Kanserini Önlemek

Köpeğinde meme kanseri gelişmesini önlemenin en iyi yolu, veterineri önerdiği zaman onu kısırlaştırmak. Kısırlaştırma, köpeğinin meme kanseri geliştirme olasılığını önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur.

Paylaşan heymypet