Köpeklerde Kuyruk Kırılması

Kuyruk, köpeklerin en önemli parçalarından bir tanesidir. Köpeklerin insanlarla ve diğer köpeklerle kurduğu iletişimin büyük bir kısmı kuyruk hareketleri sayesinde olmaktadır. Kuyruk ayrıca köpeklerin dengesini sağlayabilmesi için de son derece önemlidir. Köpekler kuyrukları sayesinde daha yükseğe zıplarlar ve kendilerini yaralamadan yere inerler. Kuyrukta meydana gelecek bir yaralanma onların hayat kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Senin ve köpeğin için köpeklerde kuyruk kırılması konusunu detaylıca inceledik.

Kuyruk omurganın bir uzantısıdır ve içerisinde eklemlerle bir arada tutulan küçük kemikler yer alır. Bu yüzden köpeklerde kuyruk kırılmasında, iskelet yapısının geri kalanı gibi bu kemikler de kırılır ya da çatlar. Kuyruğun uzunluğuna göre köpeklerin kuyruğundaki omurga sayısı 5 ila 23 arasında değişir. Kemik sayısı arttıkça kırılma ya da diğer yaralanmaların riski de artmaktadır. Kuyruğu oluşturan omurların arasında yumuşak diskler bulunur. Bu diskler kuyruğa esneklik kazandırmaktadır. Kuyruk kası ve sinirleri de kuyruğun hareketini sağlamaktadır. Kısacası köpeklerin kuyruğu kemiklerden, kaslardan, sinirlerden ve kan damarlarından oluşan karmaşık bir yapıya sahiptir. Köpeklerde kuyruk kırılması veya kuyrukta meydana gelen diğer yaralanmalar ciddi bir sağlık problemidir. Geç olmadan tedavi edilmesi gerekmektedir.

Köpeklerde Kuyruk Kırılması Neden Olur?

Köpeklerde kuyruk kırılmasının dışında kuyruğu etkileyen başka yaralanmalar da görülebilmektedir. Üstelik bunların bazıları kuyruk kırılmasından çok daha yaygın bir şekilde görülmektedir.

Sıyrıklar

Köpekler aşındırıcı bir yüzeye (beton basamaklar, tel çit) karşı kuyruklarını sallarken veya bir şeyin altında (sallanan sandalye) kuyruklarını yakaladıklarında basit sıyrıklar oluşabilir. Kuyruktaki tüy açılıp kırmızı cilt açığa çıkarsa, bölgeyi yumuşak sabun ve ılık suyla temizleyin. Antibiyotik merhem sürün ve kuyruğu yapışkan bant yerine kendinden yapışkanlı sargıyla hafifçe sarın. Kan akışını kısıtlamamak için bandajı çok sıkı sarmayın. Bandajı değiştirin ve günlük olarak antibiyotik merhem sürün. Acı elma veya Elizabeth dönemi tasması (koni), bandajda çiğnemeyi engelleyecektir.

Aşırı kanama, şişme olursa veya doku renk değiştirirse, köpeğini veterinere götür. Deri ve kas hasarı şiddetli ise tıbbi müdahale önerilir. Köpeğinin uygun iyileşmeyi sağlamak için sistemik antibiyotiklere ve ağrı kesici ilaçlara ihtiyacı olacaktır.

Yaralar

Basit sıyrıklardan daha şiddetli olan yırtılmalar, alttaki kas ve kemiği açığa çıkaran derin kesikler olabilir. Bazı yırtılmalar, sinirli, sıkılmış veya başka davranış sorunları olan köpekler tarafından kendi kendine yapılır. Kuyruk ısırma, pire alerjilerinin veya etkilenmiş anal bezlerin bir sonucu olabilir. Özellikle ısırık yaralarında enfeksiyon oluşması muhtemeldir ve bazı yırtılmalar dikiş gerektirir. Köpeğini veteriner acil kliniğine götürürken kanamayı kontrol etmek için kuyruğu bir havluya sarın.

Mutlu Kuyruk

İsmine rağmen, mutlu kuyruk yaralanmaları mutlu DEĞİLDİR. Bazı köpek ırkları sürekli olarak kuyruklarını sallayarak sehpa, ağaç veya duvar gibi katı nesnelere defalarca vurarak yaralanmalara neden olur. Mutlu kuyruklar genellikle, sorunun kaynağı (sallanma) durmayacağı için iyileşmeyen kanamalı ülserler geliştirir. Bu yaralanmalar ağrıya neden olan hassas sinirleri açığa çıkarır. Bu nedenle veteriner müdahalesi önerilir. Bazen yaralı bölgeyi antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlarla sarmak enfeksiyonu önler, sinirleri sakinleştirir ve kuyruğun iyileşmesini sağlar. Sallanmanın durmadığı ve yaralanmanın iyileşmeyeceği şiddetli, kronik vakalarda en iyi çözüm kuyruğun cerrahi olarak kısaltılmasıdır. Bu, köpeğin görünümünü değiştirse de, daha kısa sallanan bir kuyruğun yaralanmaya neden olma olasılığı daha düşüktür.

Mutlu kuyruk yaralanmaları genellikle acil durumlar değildir. Ancak düzgün bir şekilde iyileşmesi için tedavi gerektirir. Köpeğinin kuyruğunda çiğ bir nokta fark edersen, veterineri ara.

Kırık Kuyruk

Diğer kemikler gibi kuyruk omurları da kırılabilir. Çoğu zaman, bir köpeğe araba çarptığında, bir verandadan veya yataktan düştüğünde veya kuyruğu bir kapıya çarptığında kırık bir kuyruk oluşur. Kırığın yeri, ne kadar ciddi olduğuyla ilgilidir.

Kırık kuyruğun ucunda yer alıyorsa, genellikle herhangi bir tedavi gerektirmeden iyileşir. Ancak kuyruğun kırık bölgesinde bir yumru veya bükülme olabilir. Kuyruktaki kemikler ezilirse kuyruğun bir kısmının kesilmesi gerekecektir. Kuyruk tabanına yakın yaralanmalar genellikle sinir hasarını içerir ve daha ciddidir.

Köpeğine araba çarparsa veya kötü bir şekilde düşerse, tam bir muayene için onu veterinere götürün. Dikkat edilmesi gereken tek şey kuyruğu olmayabilir.

Sinir Hasarı

Kuyruktaki sinirler kemikli omurlar tarafından korunur. Ancak yine de yaralanabilirler. Avülsiyon yaralanmaları, kuyruk kuvvetli bir şekilde çekildiğinde sinirleri gererken veya yırtarken meydana gelirken, kuyruğun tabanına yakın kırılmalar sinirleri kesebilir. Kuyruk çekme yaralanmaları, omurilikte idrara çıkma ve dışkılamayı kontrol eden sinirlere zarar verecektir.

İdrar ve dışkılamayı kontrol eden sinirler yaralanırsa, köpeğin idrarını tutamaz hale gelecektir. Zamanla sinir fonksiyonu geri dönebilir. Bununla birlikte, bazı köpekler mesanelerini veya bağırsaklarını kontrol edemezler. Sinir hasarı da kuyruğun gevşek bir şekilde sarkmasına neden olur. Köpeğin bağırsak hareketi yaparken kuyruğunu sallayamaz ve hatta kaldıramaz. Cilt enfeksiyonları, gevşek kuyruklarda ikincil bir sorundur. Köpeğinin kuyruğunu sallayamadığını veya sallandığını fark edersen, veterinere danışın.

Limber Veya Soğuk Kuyruk

Limber tail, aşırı efordan kaynaklandığı düşünülen ağrılı bir kas durumudur. Genellikle dokunmaya duyarlı olan kuyruğun tabanında ağrıya neden olur. Kuyruğun geri kalanı genellikle gevşektir. En yaygın olarak büyük cins, çalışan köpekleri etkiler. Kırık veya enfekte bir kuyruk benzer görünebileceğinden, en iyi tedaviyi sağlamak için veterinere danışman önemlidir. Kırıklar ve enfeksiyonlar ekarte edildiyse, tedavi dinlenme ve anti-inflamatuar ağrı kesici ilaçları içerir.

Küçük sıyrıklar evde tedavi edilebilirken, birçok kuyruk yaralanması veterinerin dikkatini gerektirir. Bir evcil hayvan sahibi olarak görevin, durumu değerlendirmek ve gerektiğinde veteriner yardımı almaktır. Köpeğinin veterineri, antibiyotikler (oral veya enjekte edilir), ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir ve hatta yaralı kuyruğu tedavi etmek için gerekirse ameliyat yapabilir. Uygun bakım ile köpeğin umarız kısa sürede tekrar kuyruğunu sallar.

Köpeklerde Kuyruk Kırılmasının Belirtileri Nelerdir?

“Köpek kuyruğu neden kırılır?” sorusunun cevabı genellikle travmalardır. Son zamanlarda köpeğinin kuyruğu eskisi kadar hareketli değilse bu bir soruna işaret etmektedir. Kırık kuyruk belirtileri arasında kuyrukta şişlik, bükülme ve kıvrılma yer almaktadır. Kuyruğu kırılan köpekler genellikle kuyruklarını hareket ettirmekte ve normal pozisyonunda tutmakta zorlanmaktadır. Kuyrukta yer alan omuru oluşturan kemiklerin kırılması ile kuyruk kırılması meydana gelir. Bu nedenle kırılma köpekler için oldukça ağrılıdır. Kuyruk kırılması çok ağrılı olduğu için köpeklerde sızlanmaya ve ağlar gibi sesler çıkarmaya neden olur. Kıyamayız… Köpekler yaralarını iyileştirmek için üzerini yalarlar. Köpeğinin sürekli olarak kuyruğunu yalaması da kırık kuyruk belirtileri arasında yer alır.

Köpeklerde Kuyruk Kırılması Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeklerde kuyruk kırılması ve tedavisi zorlu bir süreçtir. Köpeğinin kuyruğunda kırık olduğundan şüphelendiğinde veteriner hekim ile iletişime geçmen gerekmektedir. Kuyruk kırıklarında genellikle kırık kemiğin düzgün bir şekilde kaynaması için kuyruk sabitlenir. Kırık kuyruğun ucuna yakın olduğunda tedavi daha kolaydır ve iyileşme süreci daha konforlu geçer. Ancak kırık vücuda yaklaştıkça iyileşmesi de daha zor hale gelir. Çünkü genellikle bu bölgede sinir hasarı oluşma ihtimali de bulunur. Bazı durumlarda köpeğin kuyruğunun kesilmesi gerekir. Yavru köpeklerde kuyruk kırılması tedavisi daha kısa sürmektedir. Yavru köpekler hızlı bir gelişim süreci içerisinde olduğu için iyileşme daha çabuk ilerler. Ancak yavru köpeklerde travmadan ve kuyruğun acısından dolayı daha zorlu bir iyileşme süreci geçirir.

Köpeklerde Kuyruk Kırılması Ne Kadar Sürede İyileşir?

İyileşme süresi, köpeğinin yaralanmasının kesin doğasına, senin ve veterinerinin üstlendiği tedavi planına göre değişecektir. Küçük kırıklar veya burkulmalar bir veya iki hafta gibi kısa bir sürede iyileşirken, daha ciddi yaralanmaların tamamen iyileşmesi bir ay veya daha fazla sürer.

Köpeklerde Kuyruk Kırılmasının Tedavisi Neden Önemlidir?

Uzuvlu kuyruk sendromu kendi kendine iyileşse de, gevşek bir kuyruk aynı zamanda bir çıkığa işaret edilir. Çıkıklar burkulmalardan daha ciddi yaralanmalardır ve çok daha dayanılmazdır.

Çıkık kuyruklar kırık kuyruklardan farklıdır çünkü omurlar ayrılır. Kuyruk kırılmaları ile omur kemikleri kırılır. Her iki yaralanma da iyi bir haber değildir.

Kuyruklar hayati organları tutmazken, köpeğinin kuyruğunun yaralanması acı vericidir.

Kırık kuyrukların evde tedavisi zordur. Kırık kuyruk kemikleri kırıldıktan kısa bir süre sonra yeniden büyümeye başlayacaktır. Ancak kuyruk hareketsiz değilse, omurlar yanlış büyüyecek ve kalıcı bir bükülme ile sonuçlanacaktır. Köpeğinin kuyruğunun düzgün bir şekilde iyileşmesi için mümkün olan en kısa sürede sıfırlanması gerekecektir. Ayrıca ağrılarını hafifletmek için ilaca da ihtiyaçları olacaktır.

Köpeğinin kuyruğunu kırdığını veya yerinden çıktığını düşünüyorsan, veterinere danış.

 

 

Paylaşan heymypet