KÖPEKLERDE KORKU PROBLEMİ
Köpeklerde korku problemi birçok sebepten ortaya ortaya çıkabilir. Bu sevimli dostlarımız da bizler gibi korku ve fobiden mustariptir. Bu fobiler erken dönemlerindeki sosyalleşme eksikliğinden ya da geçmişte yaşadığı olumsuz bir deneyimden veya bambaşka sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Köpeklerde korku belirtileri arasında çömelme, titreme, salya akıtma, havlama, yıkıcı davranışlar ve bazı durumlarda saldırganlık bulunur.
Köpeğin korkuyor mu? Korku kaynağını belirledin mi? Köpeğine yardımcı olabilmen için en yaygın köpek korkuları ve fobilerini senin için sıraladık.
1-Gök gürültüsü fobisi
Gök gürültüsü korkusu olan astrafobi köpeklerde çok yaygındır. Bu korkunun derecesi köpekten köpeğe değişebilir. Bazılarının hafif bir gök gürültüsü korkusu olabilir. Bu durumda, köpeğin hafif titreyebilir veya ında düzleşmiş kulaklar, geniş gözler ve sıkışmış bir kuyruk onun korkusunu ele verecektir. Bazı köpeklerin daha şiddetli bir fobisi olabilir, bu da onların saklanmalarına, bir şeyleri yıkıp dökmesine yol açabilir, hatta bağırsaklarının veya mesanelerinin kontrolünü kaybetmelerine neden olabilir.
2-Havai fişek korkusu
Bir başka yaygın köpek fobisi, havai fişek korkusudur. Fırtına korkusuna benzer şekilde, havai fişeklerin yüksek ve öngörülemeyen sesleri, şiddetli ışık gösterileri birçok köpeği korkudan titremesine sebep olur. Bu korku bir köpeğin kaçmasına ve kaybolmasına bile neden olabilir. Bazı köpekler için yavaş yavaş havai fişek sesine alıştırmak fobiyi ortadan kaldırabilir. Diğer durumlarda, yönetim tekniklerini kullanman gerekebilir. Şiddetli havai fişek fobisi olan köpeklerin anti-anksiyete ilaçları veya yatıştırıcılarla tedavi edilmesi gerekebilir.
3-Yalnız kalma korkusu (ayrılık kaygısı)
Evde yalnız kalma korkusu, ayrılık kaygısı olarak adlandırılır. Ayrılma kaygısından muzdarip köpekler, sahipleri evden ayrılır ayrılmaz yıkıcı davranışlar sergileme eğilimindedir. Diğer semptomlar, yalnız bırakıldığında aşırı havlama ve yıkıcı ev kazalarıdır.
Köpek sahibinin davranışındaki değişiklikler, köpeğin korkularını hafifletmeye yardımcı olabilir. Evden ayrılmadan önceki alışkanlıklarında değişiklik yapabilirsin. İkinizden biri eve döndüğünde onu daha sakin karşılayarak, köpeğininin kaygısını hafifletebilirsin. Desensitizasyon, köpeği yavaşça evde yalnız bırakmaya alıştırma süreci, ayrılık kaygısından muzdarip köpekler için yararlı olabilir. Ayrılma kaygısı şiddetli ise, veteriner desteği ile ilaç kullanması gerekebilir.
4-Veteriner korkusu
Köpeklerin veterinere gitmekten korkması yaygındır. Bir köpeğin veteriner fobisindeki ilk maruziyetleri garip kokular, farklı şekillerde kucaklanma, kısıtlanma ve aşılanmayı içerir. Bunları sıralayınca köpeklerin veterinere gitmekten korkması şaşırtıcı değil! Veteriner korkusunu, muayene içermeyen birkaç sosyal ziyaret için köpeğini veterinere götürerek çözebilirsin. Eğer sakin kalırsa onu tebrik edip, ödül maması verebilirsin.
5-Araba korkusu
Bazı köpekler arabaya binmekten korkarlar. Bu korku genellikle araba yolculuklarına erken yaşta alışmamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, arabada midesinin bulanması, arabaya bindikten sonra barınağaı bırakılması veya sadece veteriner ziyareti için araba yolculuğu yapması gibi olumsuz deneyimlerden sonra da gelişebilir.
Köpeğini yavaşça arabaya alıştırmak ve gezintiye çıkmak için övgü ve ödül maması kullanarak arabaya binme korkusunun üstesinden gelmek mümkün. Alıştırma yolculuklarının park veya yürüyüş gibi mutlu bir yer olduğundan ve çok uzakta olmadığından emin ol.
6- Merdiven fobisi
Kulağa ilginç gelse de köpeklerde korku problemi yaratan bir diğer etmen de merdiven fobisidir. Bir köpek sahibi, basamaklara yaklaşırken köpeği mola verene kadar yukarı ve aşağı çıkma korkusu olduğunu fark etmeyebilir. Bu fobi çoğu zaman erken sosyalleşememe ve maruz kalma eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Genç bir köpek yavrusu olarak merdivene maruz kalmayan bir köpek, daha sonraki yaşamında bir merdivenle karşılaştığında yukarı ve aşağı çıkma korkusu geliştirebilir.
Bazı köpekler, inip çıkma bir oyun haline getirilirse bu korkunun üstesinden gelebilir. Bazı köpeklerin tam anlamıyla adım adım merdivenlerde gezinmeyi öğrenmeleri gerekebilir. Bu zaman ve bol miktarda olumlu takviye (ödül, takdir) gerektirecektir.
Yaşlı köpekler, artrit veya diğer hareketlilik sorunları varsa merdivenleri kullanmaya isteksiz olabilir, bu davranışı için mutlaka bir veterinere danıştığından emin ol. Bir köpek geçmişte merdivenden düştüyse, bu da korkunun bir nedeni olabilir.
7- Erkeklerden korkma
Köpeklerin erkeklerden korkmasının oldukça yaygın olduğunu öğrenmek seni biraz şaşırtabilir. Bazı durumlarda, bu korku bir erkek tarafından istismar edilmekten de kaynaklanabilir ancak daha yaygın olarak sosyalleşme eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Erkeklerin etrafında çok fazla zaman geçirmeyen köpekler, daha derin seslerinden, iri yapılarından ve hatta sakallarından korkabilirler.
Erkeklerden korkan köpekler, tehdit edici olmayan bir şekilde, yavaşça hassasiyetleri azaltılmaya çalışılmalıdır. Korkulu bir köpeğin bu korku nedeniyle birine hırlayabileceğini, yakalayabileceğini veya ısırabileceğini unutmamalısın. Köpeğinin dikkatlice erkeklerle tanıştırın. Erkeklerin göz teması kurmadıklarından veya köpeğine yaklaşmaya çalışmadığından emin ol. Köpeğinin bu korkuyu aşması zaman alabilir.
8- Yabancılardan korkma
Yabancı korkusu, erkek korkusuna benzer, ancak bu durumda, bir köpek tanımadığı birinden korkar. Bu üstesinden gelmesi zor bir problem olabilir, çünkü köpeğine her yeni kişiyi kabul etmesini öğretmek imkansızdır. Köpeğini yeni insanlara, kendi istediği şekilde yaklaşmasına izin vermek önemlidir. Korkulu bir köpeği bir yabancıyı kabul etmeye zorlamak, onun saldırgan davranışlar sergilemesine sebep olabilir.
9- Çocuk korkusu
Köpekler çeşitli nedenlerden dolayı çocuk korkusu geliştirir. En yaygın olarak, çocuklara erken maruz kalma eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Birçok kişi ebeveyn olmadan önce köpek sahibi olmaktadır. Çocuklu bir eve bir köpek yavrusu getirmediğin sürece, köpeğin onlarla sosyalleşme fırsatı bulamayabilir. Köpeğinin küçüklükten itibaren her yaştan çocukla iletişim kurmasını sağlamalısın.
Çocuklardan korkan köpeklerin çocuklarla olumsuz deneyimleri olmuş olabilir. Bir çocuğun niyeti iyi olsa da, köpek sevginin aşırılıklarını tehdit olarak yorumlayabilir. Bazı köpekler bir çocuğun seslerini, sarsıntılı ve koordinasyonsuz hareketlerini veya küçük boyutlarını anlamayabilir. Çocuk korkusu olan bir köpek dostun varsa, bu fobi üzerinde daha fazla çalışmak için bir köpek eğiticisine veya veterinere danışman iyi olabilir.
10- Belirli objelerden korkma
Köpeklerde korku problemi yaratan etmenlerden bir tanesi de belirli objelere karşı duydukları korkular. Bazı köpekler elektrikli süpürgesi, dekorasyonlar, bir çocuğun oyuncağı, inşaat ekipmanları gibi belirli nesnelerden korkabilir. Çoğu zaman bu tür bir korku büyük bir şey değildir, çünkü birçok nesne basitçe gözden uzağa kaldırılabilir. Ancak bazı durumlar daha sorunlu olabilir. Örneğin, köpeğin apartman binanın dışındaki bir heykelin ötesine geçmeyi reddedebilir ya da her evi temizlemek için süpürgeyi çalıştırdığında bu bir karmaşaya dönüşebilir. Bu durumda, köpeğine korktuğu nesneleri yavaşça olumlu, mutlu bir şekilde tanıtman onlardan korkmaması gerektiğini tatlı bir dille ona anlatmaya çalışman gerekebilir.