Küçük dostlarımız aslında daha büyük farklı ırkların birbirleriyle çiftleştirilmeleri sonucunda üretilmiştir. Bu yüzden ufak ırk köpeklerde kalıtsal hastalıklar, çoğunlukla melezleme kaynaklıdır. Binlerce yıldır atalarının genlerinde taşınan bu hastalıklar, her dostumuzu etkileyecek diye bir kaide yok! Yine ve yeniden hatırlatalım ki, endişelenmeyin. Fakat her ebeveyn, dostlarının medikal geçmişi hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Çünkü bu konu, örneğin, kendi ailemizde kalp hastalıkları geçmişi olup olmadığını bilmemizle eşdeğerdir.
Beagle’lar ve Epilepsi
Nöbetlere neden olan bir beyin hastalığı olan epilepsi, araştırmalara göre Beagle’larda diğer ırklara göre daha yaygın görülmektedir. Epileptik köpekler genellikle ilk nöbetlerini 6 aylık ile 3 yaş arasında geçirirler. Maalesef tedavisi olan bir hastalık üzerine konuşmuyoruz. Fakat genellikle nöbet önleyici ilaçlarla kontrol altına alınabilmektedir.
Pomeranian’lar ve Tüy Dökülmesi
Bu dostlarımız tüy dökülmesine neden olan Alopesi X adı verilen bir adrenal bez hastalığına yatkındır. Alopesi X, genellikle gençken kendini gösterir. Tüylerin dökülmesinin ana sebebi cinsel hormonların aşırı üretilmesidir. Bu yüzden kısırlaştırma genelde tüylerin yeniden çıkmasına neden olur.
![Köpeklerde Alopesi](https://heymypet.com/wp-content/uploads/2021/12/wire-haired-dachshund-g76a94461c_1280.jpg)
Shih Tzu’lar ve Titrek Diz Kapakları
Kanişler ve Glokom
Kanişler, bu ciddi göz hastalığı için yüksek risk altında olan bir avuç ırktan biridir. Glokom, gözde basınç, ağrı ve sonunda körlüğe neden olan bir sıvı birikmesidir. Erken teşhis ile ilaç tedavisi mümkündür. Ancak ilerleyen vakalar çok büyük çoğunlukla ameliyat gerektirir ve hatta etkilenen gözün alınması da söz konusudur.
Maltese’ler ve Little White Shaker Sendromu
Bu sendrom adını semptomlarından ve en sık görüldüğü köpeklerden alır. Her renkten dostumuzda görülebilmesine rağmen çoğunlukla küçük ve beyaz tüylü arkadaşlarımızda karşılaşılır. Yürümeyi imkansızlaştırabilecek kadar kötü olabilen titremelere yol açan bir beyincik iltihaplanmasıdır. Ama iyi haber şu ki, kortikosteroidlerle bir kaç hafta içerisinde tedavi edilebilmektir.