Köpekler Neden Mobilyaları Yalar?

Köpeklerin kendilerini veya sevdikleri kişileri yalamasına alışkınız. Peki ya evdeki mobilyaları yalamasına? Altında yatan gizli nedenler olabilir mi? Bizce evet! İşte köpekler neden mobilyaları yalıyor birlikte öğrenelim.

köpekler neden mobilyaları

 

 

Köpekler sevdiklerine karşı duygularını gösterirken bazen dillerini kullanır. Peki, evdeki cansız nesneleri yalamaları normal mi? Bunun altında yatan farklı sebepler var. Bu konuya da kayıtsız kalamadık. Senin için ‘köpekler neden mobilyaları yalar?’ sorusunu detaylıca nedenleri ile birlikte ele aldık. İşte, başlıyoruz…

Köpeklerin Mobilyaları Yalamasının 5 Nedeni

1. Can Sıkıntısı

Bir köpek sıkıldığı için mobilyaları yalama davranışı gösterir. Köpekler, özellikle genç köpekler çok fazla enerjiye sahip olur. Gün boyunca, sahipleri evden uzaktayken, köpekler ne yapacaklarını bilemedikleri için birikmiş enerjiye sahip olurlar. Evde onlarla oynayacak kimse olmadığından, birçok köpek normalde yalamayacakları nesneleri yalayarak enerji harcar. 

Çoğu durumda, bu ciddi bir davranış sorunu değil. Ancak ele alınmadığı takdirde yalama, nesnelerin tahrip olmasına neden olur. Yiyecek bulmacaları, uzun yürüyüşler ve kısa egzersiz seansları ile zihinsel uyarımı artırmak, can sıkıntısını önlemenin harika bir yolu.

2. Stres

Bir köpekteki stres, mobilyaları veya diğer nesneleri uygunsuz bir şekilde yalaması yoluyla kendini gösterebilir. Bu durumlarda, genellikle taşınma, evde yeni bir insan (veya evcil hayvan), kötü hava koşulları, birinin evden ayrılması veya evin dışındaki diğer hayvanlar gibi kısa süreli ve geçici bir stres etkenidir. 

Mobilyaları yalamak, köpeğinin bu olaylardan dolayı strese girdiğinin bir işareti. Yalama not edildiğinde artan egzersiz, anti-anksiyete takviyeleri veya ilaçları, çevresel değişiklikleri (fırtınalar sırasında gürültülü makineler gibi) ve durumsal stresi azaltmanın diğer yollarını düşün.

3. Endişe

Anksiyete köpeklerde yaygın ve daha uzun süreli stres içerir. Geçici strese neden olabilen aynı sorunlar kaygıya da neden olur. Ancak bu durumlarda köpek başarılı bir şekilde uyum sağlamaz. Birçok köpek, sahipleri evden ayrıldığında düzenli olarak endişe nöbetleri geçirir. Bu köpekler, evdeki mobilyaları veya diğer nesneleri yalayarak kendi kendine sakinleşebilir. Tedavi edilmediğinde, bu patolojik hale gelebilir ve düzeltilmesi çok zor bir davranış olur.

Ayrılık kaygısı, veteriner hekimlikte iyi bilinen bir durum. Hatta tedavi edilmezse evcil hayvanın için tehlikeli hale gelebilir. Genellikle evin için yıkıcı olacağını da söylemeliyiz. Ayrılık kaygısının artmasını önlemek için veterinerinizle konuş. Özel durumunda yardımcı olacak ilaçları veya teknikleri önermede yardımcı olurlar.

4. Obsesif Kompulsif Bozukluk

Daha ciddi vakalarda, bazı köpekler obsesif kompulsif bozukluk gibi gerçek bir zihinsel bozukluktan muzdarip olur. Bu köpekler, yalnızca yalnız bırakıldıklarında değil, aynı zamanda insanların ve sahiplerinin yanındayken de mobilyaları ve diğer nesneleri yalama eğiliminde olur. Bu köpeklerin yadsınamaz bir şeyleri yalama dürtüsü olur ve kolayca caydırılamazlar. Bu, köpeğini tarif ediyorsa, veteriner müdahalesi gerektiği kaçınılmaz…

5. Tıbbi Nedenler

Bazen aniden mobilyaları yalamaya başlayan bir köpek tıbbi bir sorundan muzdarip olabilir. Bu bozukluklar arasında; ağrı, köpek bilişsel işlev bozukluğu ve gastrointestinal sıkıntı veya rahatsızlık bulunur. Köpeğin herhangi bir anormal davranış sergilemeye başlarsa, mümkün olan en kısa sürede veteriner tarafından görülmesi zorunlu bir durum.

köpekler neden mobilyaları

Köpekler Tipik Olarak Hangi Nesneleri Yalar?

Genel olarak, köpekler daha yumuşak nesneleri ve ayrıca kolayca erişilebilenleri yalama eğiliminde olurlar. Köpeğin düzenli olarak yattığı yatak takımları, battaniyeler ve havlular yaygın hedefler arasında. Yaygın olarak yalanan diğer ev eşyaları arasında kanepeler, sandalyeler, yatak takımları ve halılar bulunur.

Belirli Tüyler Mobilyaları Yalama Eğiliminde Olur Mu?

Hangi köpeklerin mobilyaları yalayacağını tahmin etmenin bir yolu yok. Cins, cinsiyet veya yaş yatkınlığı olmaz. Bununla birlikte, kişilik bir rol oynar ve genel olarak daha endişeli olan köpeklerin etkilenme olasılığı daha yüksek olur. Uzun süre yalnız, uzun süre kafeste ve düzenli olarak etkileşime girmeyen köpekler de genellikle ‘mobilya yalayıcı’ olarak bilinir.

Köpeklerin Mobilyaları Yalamasını Nasıl Durdurursun?

Dostun ile birlikte bu davranışla mücadele etmenin ilk adımı, sebebini belirlemeye çalışmak. Bu kararlılık, köpeğine ve mobilyalarına yardımcı olan stratejiler uygulamana olanak sağlar.

Sebep olarak can sıkıntısından şüpheleniyorsan, köpekle daha fazla zaman geçirmek, onu yürüyüşe çıkarmak ve tıbbi olarak mümkün olduğunda egzersiz eklemek çok yardımcı olacak. Köpeğin evde yalnız kalması, ışıkları açık bırakması, radyo veya TV oynaması ve bol miktarda uygun oyuncağı olduğundan emin olması ona yardımcı olacak. Pek çok köpek, bulmaca oyuncaklarıyla meşgul olur. Bazı köpekler de çiğnemeli oyuncakları tercih eder. Artık sen köpeğini daha iyi tanıyorsun, sevdiğine sen karar ver…

Stresi mümkün olduğunca kontrol etmek de köpeğine fayda sağlar. Köpeğini strese sokacak bazı şeyler kaçınılmaz olsa da, stres faktörlerini minimumda tutmak yardımcı olur. Ayrıca köpeği stresli durumlardan korumaya veya dikkatini dağıtmaya çalışsan iyi olur.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, olası bir tıbbi durumla ilgili herhangi bir endişen varsa, köpeğin için en kısa zamanda veterinerinden randevu alsan iyi olur. Tıbbi sorunu kontrol etmek, yalama davranışını da kontrol edecek.

Ayrıca veteriner hekimin, anksiyete bozukluklarının yanı sıra olası obsesif kompulsif bozukluğu teşhis ve tedavi etmek için en iyi kaynağını. Veteriner hekimin, tıbbi sorunları ekarte edecek ve eğitim, çevresel zenginleştirme ve ilaçlarla zihinsel sorunları hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca davranışı hafifletmeye yardımcı olacak sertifikalı eğitmenler önerecek tek kişi de o.

Paylaşan heymypet