Köpekler Neden Dudaklarını Yalar?

Köpeklerin vücut dillerinin hepimize bazı işaretler verdiğini biliyoruz. Dudaklarını yalamaları da bu işaretlerden sadece biri. Peki, sence köpekler neden dudaklarını yalıyor olabilir? 

köpekler neden dudaklarını

 

 

Dudaklarını yalayan bir köpek gördüğümüz zaman onun sadece bir şey yediğini veya salyasının aktığını düşünürüz. Peki, etrafta yiyecek yoksa bile bir köpek dudaklarını yalıyorsa? Köpekler neden dudaklarını yalıyor olabilir ki? Çünkü etraflarında bir tehdit olarak algıladıkları bir şeyler oluyor. Yani, dudak yalama davranışı bir tür köpek iletişimi. Dudaklarını yalayan bir köpek de nasıl hissettiğini sana bildirmek için vücut dilini kullanır.

Bir köpeğin yemek yemekten bağımsız olarak dudaklarını yalamasının ne anlama geldiğini ve davranışı çözmek için ne yapılması gerektiğini birlikte açığa kavuşturuyoruz. 

Köpeklerin Dudaklarını Yalaması Ne Anlama Geliyor?

Dudak yalama, genellikle yatıştırma hareketi olarak da adlandırılır. Köpekler stresli veya rahatsız hissettiklerinde belirli davranış ve eylemler sergiler. Genellikle etraflarında bir tehdit olarak algıladıkları bir şeyler olduğu için yani. Dudaklarını yalayan köpekler, genellikle endişelendikleri mesajını verir.

Köpekler, saldırganlığı savuşturmak için tehdit olarak gördükleri bir kişi veya hayvanı yatıştırmak dudaklarını yalar. Örneğin, sahipleri eve döndüğünde köpeğin yaramazlık yaptığını görünce azarlanan köpeklerde görülebilir. Bir köpek, azarlamayı içeride kendini rahatlatmakla ilişkilendirmeyebilir. Bunun yerine sahibini bir tehdit olarak görüyor. Sahibi ona bağırıyor ve ona yaklaşıyor. Köpek, dudaklarını yalayarak ve bakışlarını kaçırarak bir yatıştırma hareketi sunar. Bu, köpeğin saldırgan bir şekilde davranan kişi için bir tehdit olmadığını söyleme şekli.

Bazen köpekler, hüsrana uğradıklarında veya kafaları karıştığında dudak yalama ve esneme gibi yatıştırma hareketleri sergiler. Pek çok sahip, köpeklerinin ne öğretildiğini anlamakta güçlük çektiği eğitim seansları sırasında bunu fark eder. Köpeğini eğitirken; dudak yalama, esneme, tırmalama veya yer koklama fark edersen, eğitim seansını durdurmanın zamanı gelmiş demek oluyor. Bir köpek stresliyken yeni şeyler öğrenemez.

Olumlu bir şekilde bitirmek için, köpeğinden oturmak gibi zaten bildiği basit bir şey yapmasını iste. Bir ödül ve övgü ile ödüllendir. Ardından seansı sonlandır. Bağlanmak ve köpeğinin rahatlamasına yardımcı olmak için köpeğinle bir süre oynamayı dene.

Köpeklerde aşırı dudak yalamanın bir diğer önemli olası nedeni sağlıkla ilgili bir sorun. Bir köpek mide bulantısı, diş hastalığı veya ağız ağrısı nedeniyle dudaklarını yalar. Diğer hastalık belirtilerini görmek için köpeğini yakından takip etsen iyi olur. Şüpheye düştüğünde, veterineriyle iletişime geç.

köpekler neden dudaklarını

Köpeğin Dudaklarını Yalıyorsa Ne Yapmalısın?

Dudak yalama genellikle saldırganlığın artmasını önleme amaçlı bir boyun eğme hareketi olarak kabul edilse de, yine de bir köpeğin bir durumdan rahatsız ve stresli olduğunun bir işareti. Bu yatıştırma hareketi, köpeğin tehdidi ortadan kaldırmak için yaptığı ilk girişim olabilir. Mesela durdurmak gibi. Dostun, sahibinin ona bağırmasını veya başka bir köpeğin ona havlamayı bırakmasını istemektedir. Ancak bu, algılanan tehdit edici durum devam ederse köpeğin savunmacı olmayacağı anlamına gelmez. Yatıştırma hareketleri başarısız olursa, savunma köpeği saldırgan davranışlara başvurabilir.

Köpeğinin Dudak Yalamasını Durdurman İçin Öneriler

Dudaklarını yalayan bir köpek görürsen, geri çekil ve daha rahat etmesi için ona biraz boşluk bırak. Köpeğin endişesinin kaynağını belirlemeye çalış ve mümkünse ortadan kaldır. Bu seni, kendini savunma ihtiyacı hisseden bir köpeğin potansiyel ısırığından kurtarır.

Köpeğin veterinerde veya onu sinirlendiren başka bir yerde dudak yalıyorsa, onu olumlu bir şekilde yönlendirmeye çalış. Ondan bir numara yapmasını isteyip ardından itaat ettiği için onu ödüllendirebilirsin. Huzursuz olduğunda köpeğini rahatlatmaktan kaçın çünkü bu sadece onun korkusunu veya endişesini pekiştirir.

Dostun bir eğitim seansı sırasında dudak yalıyorsa, muhtemelen en iyisi, hızlı bir şekilde olumlu bir notla bitirmenin bir yolunu bulmak. (köpeğinizden bildiği bir şeyi yapmasını isteyin ve seansı tamamla). Bir dahaki sefere, eylemi veya davranışı daha küçük parçalara ayır. Böylece köpeğin daha kolay öğrenir. Buna bazen davranışları biçimlendirme denir.

Açık bir tehdit yokken ve etrafta yiyecek yokken köpeğinin sık sık dudak yalama davranışı gösterdiğini fark edersen, daha fazla araştırma yapman gerek. Belki de köpeğinin çevresinde onu huzursuz eden bir şeyler vardır. Mide bulantısı veya ağızda rahatsızlık gibi bir sağlık sorunu bile olabileceğini unutma. Şüpheye düştüğünde, kontrol için köpeğini veterinere götür.

Paylaşan heymypet