Kaka yeme davranışının bilimsel adı ‘koprofaji’. Köpeklerin kaka yemesi ise beslenme eksiklikleri ve davranış bozukluğundan kaynaklanır. Köpekler kakasını neden yer sorusunun cevabını bilmek çok önemli. Çünkü, onu bunu yapmaktan alıkoymanın en iyi yolunu belirlemene yardımcı olur.
Yavru ve Yetişkin Köpeklerin Kaka Yemeleri Normal Mi?
Foprofaji davranışı, yavru köpeklerde ve genç köpeklerde yaygın bir durum. Muhtemelen yaşam alanlarını temiz tutmak için annelerinin dışkı yediğini gördükleri için hatta.
Bazen de saf meraktan kaynaklanır. Her iki durumda da, çoğu köpek zamanla bu alışkanlığı aşar.
Köpeklerin Kaka Yemesinin Nedenleri
Köpeklerin kaka yemesinin başlıca iki nedeni var. Beslenme yetersizlikleri ve davranış sorunları.
Beslenme eksiklikleri ve bazı tıbbi sorunlar, köpeklerin kendi kakalarını (otokoprofaji) veya diğer köpeklerin ve hatta diğer hayvanların dışkılarını yemelerine neden olabilir. Bunlar:
- parazitler
- Sindirim enzimlerinin eksikliği
- malabsorpsiyon
- Mineral eksikliği
- Hidroklorik asit eksikliği
- Diyabet ve tiroid sorunları
- yetersiz besleme
Köpeğinin aniden kaka yediğini fark edersen ilk yapman gereken veterinere danışmak.
1. Davranış
Dışkı yemek köpekler için içgüdüsel bir davranış gibi düşün. Evcilleştirilmeden önce dışkı, başka yerde bulunamayan yağ, protein ve diğer besinleri sağlamış olabilir.
İçgüdü dışında, bu davranışın başka olası nedenleri de var. Bunlar:
- Merak
- Can sıkıntısı ve/veya izolasyon
- temizlik eksikliği
- Stres veya kaygı
- Cezadan kaçmak için
Neyse ki, bu durumu davranışın eğitimi ve olumlu pekiştirilme yoluyla ekarte etmek mümkün.
Köpeğinizin Kaka Yemesini Nasıl Engellersin?
Koprofaji köpeğine ciddi bir zarar vermese de, davranış ona bulaşıcı bir hastalık veya parazit bulaştırma riski var.
Bu, beslenme eksikliklerine veya tıbbi sorunlara işaret edecektir. Veterineriyle bir ziyaret gerekir. Herhangi bir sorunu ekarte edip, beslenme değişiklikleri veya takviyeleri önerecektir.
Ayrıca veterineri diyetine takviyeleri dahil etmeyi veya iştahını uzak tutmaya yardımcı olabilecek linoleik ve omega-3 ve omega-6 yağ asitleri içeren besin açısından zengin bir formüle geçmeyi önerebilir.
Köpeğinin tuvalet molalarını denetle ve dışkıları hemen temizle. İyi davranışını pekiştirmek için ikramlar ve sözlü övgü kullan.
Köpeklerin kedi kardeşlerinin kum kaplarına saldırmaması için erişilemeyen bir alana koyman gerekir.
Köpeğinin yaşamına çevresel zenginleştirme veya fiziksel aktivite şeklinde bazı ekstra zorluklar eklemeyi dene. Bu sadece istenmeyen davranışları azaltmakla kalmaz, aynı zamanda köpeğinle aranızdaki bağı da güçlendirir.
Köpek sahibi olmak eğlenceli ve heyecan verici. Ancak çoğu zaman gizemli zorluklar sunar. Diğer köpek davranışları için sayfamızda gezinip bilgi toplaman mümkün. Haydi, iyi okumalar!