Köpekler için zehirli bitkiler hangileri? Evimizde beslediğimiz hangi bitkiler tüylü dostumuz için tehlikeli olabilir? Bu yazımızda bu konuya değineceğiz.
Evcil hayvanların bitkilerden zehirlenmesi, acil tıbbi müdahale gerektiren durumlara yol açabilir. Ancak, hem evinin içindeki hem de dışındaki bitkileri doğru seçerek evcil hayvanının hayatını kurtarabilirsin.
Yavru köpekler, deneyim eksikliği ve nispeten küçük boyutları nedeniyle kötü koşullardan yaşlı köpeklerden daha fazla etkilenir. Ayrım gözetmeyen iştahları yapıları sebebiyle Labrador Retriever’lar ve benzeri ırklar ortalamanın üzerinde risk altındadır. Pençeleri, ağızları ve bazen kulakları ile gözleri de bitkilerin dikenli kısımlarına karşı savunmasızdır.
KÖPEKLER İÇİN ZEHİRLİ BİTKİLER
En tehlikeli bitkilerin çoğu maalesef aynı zamanda en popüler bitkiler. Bunlardan bazı türlere şu yazımızda değinmiştik. Bitkilerinin yavru köpeğin için tehlikeli olacağını varsaymak ve kesinlikle yemekten alıkoymak en iyisidir. Bunların arasında belladonna, İngiliz sarmaşık, nergis, lale, yüksük otu, kutsal, ravent, porsuk, açelya, kaladyum ve gece gölgesi gibi bitkiler sayılabilir. Yavru köpeğini bu ve benzeri bitkilerden uzak tut.
Poinsettias gibi bitkiler, aşırı tükürük veya gastrointestinal tahriş gibi yalnızca hafif sorunlara neden olur. Bunları meraklı pençelerin erişemeyeceği yerlerde tutmak, yavrunu korumak için yeterli olabilir. Ökse otu gibi bitkiler yavru köpeğin için ölümcül olabilir. Doğası gereği zehirli olmayan bir şey bile tehlikeli olabilir; örneğin yutulan Noel ağacı iğneleri, bir yavru köpeğin gastrointestinal yolunun hassas astarına zarar verebilir.
İlkbaharda popüler Paskalya çiçekleri en büyük riskleri oluşturuyor. Paskalya zambağı, kaplan zambağı, rubrum zambağı, Japon gösteri zambağı ve bazı gündüz zambağı türleri kedilerde böbrek yetmezliğine neden olabilir. Barış zambakları, calla zambakları, vadi zambakları ve plam zambakları gibi diğer türler hem kedi hem de köpekler için sorunlara neden olabilir.
YAVRU KÖPEKLERDE ZEHİRLENME BELİRTİLERİ
Bitki zehirlenmelerinin belirtileri, yenen bitkinin türüne özeldir. Örneğin:
Nergis zambağı: Kusma, ishal, depresyon, salya akması, titreme.
Açelya: Kusma, ishal, halsizlik, kalp sorunları
Dieffenbachia: Yoğun ağız tahrişi, kusma, yutma güçlüğü
İngiliz sarmaşık: Kusma, ishal, mide ağrısı, salya akması
Nergis: Kusma, ishal, salya akması. Büyük miktarlar (özellikle ampuller) kalp aritmilerine, düşük tansiyona ve titremelere neden olabilir.
Laleler: Kusma, ishal, salya akması, özellikle soğanlar yenirse.
Vadideki Zambak: Kusma, hızlı veya yavaş kalp atış hızı, düşük tansiyon, koma, nöbetler, ölüm
Holly: Mide ağrısı, kusma ve ishal
Kudüs kirazı: Kusma, ishal, nöbetler, halsizlik, nefes almada zorluk ve şok.
Ökseotu: Kusma, ishal, nefes almada zorluk ve yavaş kalp atış hızı
Kayınvalide dili (yılan bitkisi): Kusma ve ishal
Ravent: Kusma, salya akması, mide ağrısı, titreme, böbrek hasarı
Porsuk: Kusma, nefes almada zorluk, nöbetler, kalp yetmezliğine bağlı belirtisiz ani ölüm
Bu, köpekler için zehirli bitkiler tam listesi değildir. Evcil hayvanının zehirli bir bitki yediğinden şüpheleniyorsan, özellikle herhangi bir hastalık belirtisi fark etmeye başladıysan, derhal veterinerinizi ara.
YAVRU KÖPEKLERDE BİTKİ ZEHİRLENMESİ TEDAVİSİ
Evcil hayvanında bu belirtilerden birini veya daha fazlasını görürsen özellikle şüpheli bir bitki yemiş olma ihtimali varsa hemen yardım almalısın. Hızlı tedavi yavru köpeğinin hayatını kurtarabilir.
Tavsiye için veterinerinizi ara. Kusturmanı, yavru köpeğinize su veya süt vermeni, beklemeni veya tedavi için köpeği hemen yanlarına getirmeni tavsiye edebilirler.Veterinerinizle konuşmadan asla kusturmaya çalışma veya herhangi bir tedavi uygulama. Evcil hayvanı durup dururken kusturmak veya yanlış “panzehir” vermek ciddi bir durumu daha da ölümcül hale getirebilir.
KÖPEĞİN ZEHİRLENDİYSE NASIL KUSTURULUR?
Evcil hayvanının kusmasına neden olacak herhangi bir şey vermeden önce veterinerinize veya bir hayvan kontrol merkezine danışman gerektiğini unutma, tekrar hatırlatalım.
Bir insanda kusmaya neden olan diğer yaygın yöntem, öğürme refleksini etkinleştirmek için parmağını boğazına sokmaktır. Bu yöntem bir köpek için önerilmez. Hem ısırılma riskin doğar, hem de durumu daha kötüye götürebilir.
Bir köpeği kusturmak için veterinerlerin önerdiği yöntem, ağızdan uygulanan % 3 hidrojen peroksittir. Veterineriniz ne kadar verileceğini önerecektir. Ancak her duruma karşın ve gerektiğinde kullanmak üzere evde bir şişe bulundurmak iyi fikirdir. Hidrojen peroksit biraz köpürür ve yavru köpek tadını beğenmeyebilir, ancak birkaç dakika içinde kusmasını sağlayacaktır.