Birçok köpek, özellikle yaz sıcağında yüzmeye bayılır. Kendi yüzme havuzun varsa, suyu seven köpeğinin içinde yüzmesine izin vermeyi düşünmen çok doğal. Köpeğinin havuzda yüzmesine izin vermek tamamen kötü bir fikir değil. Ancak önce düşünmen gereken bazı şeyler var. Köpekler havuzda yüzebilir mi ki?
Köpeğinin Havuzda Yüzmesine İzin Vermeli Misin?
Köpeğinin yüzme havuzunuza girmesine izin verip vermemeye karar vermek sana ve ailene kalmış. Dikkate alınması gereken en büyük faktörler güvenlik ve havuz bakımı. Tıpkı çocuklar gibi, arka bahçedeki küçük bir havuz olsa bile köpekler de yüzerken HER ZAMAN gözetim altında tutulmak zorunda.
Tüm köpekler iyi yüzücü olmaz. Hatta bazı köpekler düşerse nasıl çıkacaklarını anlayamaz veya bunu yapmak için iyi yüzemez. Bu nedenle, köpeğinle yüzme üzerine çalışmaya karar verirsen, işleri yavaştan almalı ve köpeğine uyum sağlaman gerekir. Bazı cinsler iyi yüzemez. Ayrıca köpeğinin havuzdaki varlığı, ona bakım yapma şeklini değiştirecek. Havuz kimyasal seviyelerinin uygun olduğundan ve filtrasyon sisteminin iyi çalışır durumda olduğundan emin olmak için ekstra zaman ve çaba harcanması gerekiyor.
Havuz Suyu Köpekler İçin Güvenli Mi?
Uygun şekilde bakımı yapılan bir yüzme havuzu, köpeklerin yüzmesi için genellikle güvenli olur. İster klorlu ister tuzlu olsun, havuz suyu çoğu durumda zararlı kabul edilmez. Ancak, hatırlanması gereken birkaç şey var.
Yüzen herkes bir miktar su yutar. Çocuklar ve hayvanlar, yetişkin insanlardan daha fazla yutma eğiliminde olur. Köpekler daha iyisini bilmezler ve aktif olarak havuz suyunu içmeye çalışır. Bundan kaçınılması gerekir. Havuz suyu içmek mide-bağırsak sistemini bozarak; mide bulantısı, kusma ve özofagus hasarına yol açar. Nadir durumlarda, aşırı miktarda havuz suyu içmek, su zehirlenmesi adı verilen tehlikeli bir duruma neden olur. Bu, vücuttaki elektrolitlerde büyük bir dengesizliğe neden olarak ciddi ve muhtemelen geri döndürülemez beyin hasarına yol açar.
Havuz kimyasalları, özellikle sık yüzüyorlarsa, hem insanlarda hem de hayvanlarda cilt tahrişine ve kuruluğa neden olur. Yüzdükten sonra köpeğinin kürkünü yıkadığından emin ol. Hatta deride kızarıklık, pullanma veya diğer sorunlar olup olmadığını düzenli olarak kontrol et. Cilt anormal görünüyorsa veterinerine danışsan iyi olur.
Köpeklerin Girmesi Havuzu Nasıl Etkiler?
Birçok havuz uzmanı, yüzme havuzundaki bir köpeğin havuz suyu üzerinde üç insanla aynı etkiye sahip olacağını söylüyor. Bu, köpeğinin havuza getirdiği çöp miktarının insanların getirdiğinden çok daha fazla olduğu anlamına gelir.
Elbette köpeklerin insanlardan çok daha fazla tüyü var. Köpeğinin tüylerindeki gevşek veya ölü tüyler havuz suyuna karışarak filtreleme sistemini ve kimyasal dengeyi etkiler. Bir köpeğin tüyleri ayrıca yüzdüklerinde havuz suyuna giren kir, polen ve hatta dışkı maddesi gibi pek çok döküntüye sahip olma eğiliminde olur. Parazitler ve mikroplar da havuz suyunu kirletir ve insanları ve havuza giren diğer hayvanları etkiler. Tabi bunlar kesin değil. Olmama ihtimalleri de var.
Köpeklerin ayrıca havuz astarını kolayca yırtabilen güçlü tırnakları var. Bu nedenle köpeğini plastik veya vinil astarlı havuzlardan uzak tutmak en iyisi. Çiviler, köpeklerin suda kürek çekmek için patilerini kullanmaları nedeniyle diğer yüzücüler için de tehlikeli olur. Ayrıca tırnakları havuz oyuncaklarına ve ekipmanlarına kolayca zarar verir.
Köpeğini temiz ve bakımlı tutarak yüzme havuzu üzerindeki olumsuz etkileri azaltmana yardımcı olur. Köpeğinin tırnaklarını düzenli olarak kes ve pürüzsüz tut. Köpeğini düzenli olarak yıka ve özellikle köpeğin çok tüy döküyorsa tüylerini iyice fırçala. Yavrunun havuza girmesine izin vermeden önce tüylerini iyice fırçala ve ardından suyla durula. Bunu yapman, havuza getirdiği döküntüleri azaltır.
Köpekler İçin Yüzme Havuzu Güvenliği
Tüm köpekler doğuştan yüzücü olmaz. Bu nedenle yüzmesine izin vermeden önce köpeğinin yeteneklerini anlaman çok önemli. Onun güçlü bir yüzücü olduğunu biliyorsan, o zaman atlamasına ve eğlenmesine izin vermende bir sakınca yok. Ancak onu asla denetimsiz bırakma. Bir gözün mutlaka onun üzerinde olsun.
Köpeğin yüzmede yeniyse, onu yavaş yavaş suyla tanıştır. Onu asla havuza girmesi için zorlama; bunun yerine, kendi başına keşfetmesine izin ver. Rahat yüzebildiğini anlayana kadar ona bir can yeleği almak mantıklı. Havuzda güvenli ve rahat kalmasına yardımcı olmak için zaman geçir ancak seni kolayca pençeleyebilecek keskin tırnaklara karşı dikkatli ol.
Tüm köpekler bir havuza atlamak veya çıkmak için basamakları tırmanmak konusunda rahat olmaz. Özellikle havuzunda yalnızca basamaklar ve merdivenler varsa, köpeğine yardım etmen gerek. Plaj girişi veya raf girişi olan bir havuza köpeklerin girip çıkması çok daha kolay olur.
