İri ya da minyon, her ebeveyninin kahramanı dostlarımız, bazen bir ses yüzünden büzülüp panikleyebiliyor. Belki nereye saklanacağını şaşırıyor, belki battaniyenin altında ağlıyor… Gergin, korkmuş veya paniklemiş görünüyor. Bunun sebebi bir havai fişek patlaması ya da araba alarmı olabilir. Belki de siz bir gök gürültüsünden korkan köpek ebeveynisinizdir.
Yüksek sesler yüzünden gerilen, streslenen ya da panikleyen dostlarımızın sakin kalmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.
1. Onu kendi haline bırakmayın
Köpeğinize korktuğunda ilgi göstermenin yalnızca bu korkuyu güçlendireceğini söyleyen yaygın bir yanlış anlama vardır. Bu kesinlikle yanlış! Dostunuz rehberlik etmeniz, yol göstermeniz için size bakar. Siz sürünün liderisiniz. Onu görmezden gelmeniz, korkusuyla baş başa bırakmanız ona bir şey öğretmez. Aksine, yalnız kalmanın stresiyle daha da korkacaktır.
Endişelendiği anlarda ona sevgi gösterin. Onu severek, ona masaj yaparak orada olduğunuzu hissettirin. Korkutucu sesleri olumlu ilgi ile ilişkilendirdikçe daha az korkacaktır.
2. Birlikte müzik dinleyin
Belirli müzik türlerinin, gergin veya korkmuş köpekleri sakinleştirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Müzik dinlemek, rahatsız olduğu sesin biraz maskelenmesine de yardımcı olacaktır.

3. Dikkatini dağıtmaya çalışın
Hemen ev sevdiği oyuncakları çıkarın! Dikkatini seslerden çok oyuncağına ve oyununuza çekmeye çalışın. Eğlenceli bir oyun seansı, aklını biraz da olsa endişelerinden sıyırmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca da, daha önce bahsettiğimiz gibi, korkutucu sesleri olumlu ilgi ile ilişkilendirdikçe daha az korkacaktır.
4. Ona bir sığınak sağlayın
Gök gürültüsünden korkan köpek, genellikle belirli bir bölgeye sığınma eğilimi gösterir. Eğer dostunuzun, gök her çatladığında saklandığı bir yeri varsa o noktayı onun için rahat hale getirin. Örneğin bir battaniye serebilirsiniz, yanına sevdiği oyuncaklarını da koyun.
Kendisi oradan çıkmak için rahat hissedene kadar orada kalmasına izin verin. Yanına gidip sevgi gösterebilirsiniz, oyuncaklarıyla dikkatini dağıtmaya çalışabilirsiniz ama onu oradan çıkmaya zorlamayın. Herkesin kendine ait bir güvenli bölgesi vardır.
Dostunuz korktuğu bir durumdayken onu rahat olmadığı bir şey yapmaya sakın zorlamayın. Örneğin tırnaklarının kesilmesinden hoşlanmıyorsa dikkatini başka bir yöne çekeceğim derken onu daha da strese sokmayın. Bu yalnızca korkularını güçlendirecektir.