Bir veteriner, köpeğinin hamile olup olmadığını öğrenmek için teşhis testleri yapacaktır. Başarılı yavrulamanın işaretlerini ve zamanlamasını öğrenmek, sağlıklı yavruların doğmasına yardımcı olacaktır.
Yeni bir yavru köpek yavrusunun dünyaya gelmesi harika bir şeydir. Ancak köpek gebelikleri kafa karıştırıcı, stresli, ayrıca zaman alıcı ve maliyetlidir.
Köpeğini yetiştirmeyi düşünüyorsan, bilmen gereken çok fazla bilgi var. Irkının standart ve bireysel ırk sağlık testi tavsiyesine ve ayrıca sağlıklı, iyi sosyalleşmiş yavrular yetiştirmede sahip olacağın sorumluluklara aşina olmalısın. Ayrıca köpeklerde hamilelik belirtilerini ve hamile köpeğine en iyi nasıl bakacağını da bilmen gerekecektir. İşte bazı soruların cevapları:
Köpeklerin Hamilelikleri Ne Kadar Sürer?
Köpekler yaklaşık 62-64 gün veya yaklaşık iki ay boyunca hamile kalırlar. Ancak yine de doğumun zamanlamasını tahmin etmek zordur. Çünkü üreme tarihi her zaman gebe kalma tarihiyle eşleşmez. Hamileliğin uzunluğu da cins ve çöp boyutuna göre değişir.
İlk ayın sonunda, bir veteriner cenin kalp atışını tespit eder ve embriyolar tanınabilir yavrulara dönüştükçe gelişme ikinci aya kadar hızlanır. İkinci ayın sonunda ve üçüncü ayın başında yavrular doğmaya hazırdır.
Köpeğinin Hamile Olduğunu Nasıl Anlarsın?
Köpeklerin eczaneden hamilelik testi seti alma seçeneği yoktur. Bu da bir köpeğin hamile olup olmadığını belirlemek için başka yöntemlere güvenmemiz gerektiği anlamına gelir. Bir köpeğin hamile olup olmadığını anlamanın en doğru yolu teşhis testidir.
Köpeğinin yetiştirildiği tarihi biliyorsan, veteriner hekim yaklaşık 28-30 günlük işaretten başlayarak abdominal palpasyon yapabilir. Hamileliğin bu aşamasında yavrular, köpeğin büyüklüğüne bağlı olarak küçük golf topları veya üzüm gibi hissederler. Bu “toplar”, fetüsü çevreleyen sıvı dolu torbalardır. Yavrulara zarar verebileceğinden, bir veterinerin yardımı olmadan karın palpasyonu denenmemelidir. Bir ay sonra bu belirgin şekli kaybeder, bu nedenle bu testin zamanlaması önemlidir.
Alternatif olarak, veteriner hekimin gebeliğin 25 ila 35. günleri arasında ultrason yapabilir. Bir ultrason genellikle fetüsün kalp atışlarını tespit eder ve sana köpeğinin taşıdığı yavru sayısı hakkında bir tahminde bulunur. Yavruların kalp atışları anneninkinden 2 ila 3 kat daha hızlıdır.
Hormon testi gebeliğin yaklaşık 25 ila 30. günlerinde, veterinerin köpeğin relaksin hormonu üretip üretmediğini görmek amacıyla hormon düzeylerini ölçmek için bir kan testi yapabilir. Relaxin sadece hamilelik sırasında üretilir. Bu da testi nispeten doğru kılar.
X-ray X-ışınları, bir köpeğin hamile olup olmadığını belirlemenin en etkili yollarından biridir. Bununla birlikte, yavruların iskelet sistemleri o zamana kadar bir röntgende görünmediğinden, bu en iyi 55 gün veya daha fazlasında yapılır. Bu sırada bir röntgen, köpeğinin doğumunu ne zaman bitirdiğini öğrenmeni sağlayacak. Aynı zamanda yavru sayısını doğru bir şekilde bilmeni de sağlar.
Köpek Hamileliği Belirtileri
Teşhis testi, bir köpeğin hamile olup olmadığını belirlemenin tek yolu değildir. Ancak en doğru olanı budur. Aşağıdakiler dahil, izleyebileceğin köpek hamileliği belirtileri vardır:
-İştah artışı
-Kilo almak
-Meme büyüklüğünde artış
-Şişmiş göbek
-Yuvalama davranışı
-Daha sevecen olma
-Sinirlilik
Ayrıca bazı köpeklerde hormonlardaki değişikliklere bağlı olarak ilk birkaç hafta içinde birkaç gün kusabilir ve iştahında azalma olabilir. Bazı köpekler bu iç çekişleri sergileyebilir, ancak aslında sahte bir hamilelik yaşıyor da olabilirler. İştahta değişikliklere, kilo alımına ve şişmiş bir karına neden olan başka durumlar da var. Daha ciddi bir durumu dışlamak için köpeğini kontrol veterinere götür.
Hamile Bir Köpeğin Bakımı
Köpeğinin hamile olduğunu belirledikten sonra, hamileliği boyunca sağlıklı kalmasını sağlamak için atman gereken bazı adımlar var.
Doğru Beslenme
Hamile köpeğin için yapabileceğin en önemli şeylerden biri, doğru beslenmesini sağlamaktır. Köpeğin zaten kaliteli bir köpek maması alıyorsa ve sağlıklı bir kilodaysa, veteriner tarafından aksi belirtilmedikçe, hamileliğinin ilk üçte ikisi için diyetinde herhangi bir değişiklik yapman gerekmeyecektir. Aslında bu aşamada yiyecek miktarını artırmak zararlı olabilir.
Hamileliğinin son haftalarında kilosu arttıkça, veterinerler, normalden yüzde 35 ila 50 daha fazla tüketene kadar gıda alımını kademeli olarak artırmayı öneriyorlar. Büyük öğünler rahatsızlığa neden olacağından, alımını yavaşça artır ve küçük, sık öğünlerle besle.
Egzersiz Yapmak
Bazı veteriner hekimler, gebeliğin ilk iki haftasında yorucu egzersizi sınırlamanın embriyoların implantasyonunu artıracağına inanırlar. Bundan sonra, köpeğinin göbeği büyüyene kadar normal egzersiz yeterlidir. Son üç aylık döneminde, köpeğin için en iyi egzersiz aşırı yorucu olmamalıdır. Yavruları taşımak ve onlara besin sağlamak için enerjiye ihtiyaç duyduğundan, daha kısa ve muhtemelen daha sık yürüyüşler anne için daha faydalı olacaktır.
Veteriner Ziyaretleri
Köpeğini doğum öncesi kontrol için onu veterinere götür. Aşıları güncel olmalıdır. Veteriner muhtemelen bağırsak parazitlerini kontrol etmek için bir dışkı muayenesi önerecek ya da çiftleşmeden önce köpeğine uygun bir ilaçla kurtlarının temizlenmesini sağlayacaktır.
Şimdi, hamile barajın üçüncü trimesterinde (gebeliğin yaklaşık 40. günü) başlayan ve yavrulamadan yaklaşık 14 gün sonra devam eden uygun bir kurt giderici (Fenbendazole) ile solucandan arındırılmasının, yeni doğanda yuvarlak solucan ve kancalı kurt miktarını önemli ölçüde azalttığı düşünülmektedir. Yavrular, onların büyümelerine ve ellerinden gelenin en iyisini yapmalarına izin verir.
Ayrıca, beklenen doğum saatine yakın bir acil durumda ne yapacağını veterinere sormalı, ailen veya evcil hayvan bakıcınla birlikte bir plan oluşturmalısın.
Düzenli veteriner ziyaretleri, köpeğinin hamilelik sırasında sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Veteriner köpeğinin hamileliğini doğruladığında, köpeğinin sahip olacağı, normal bir yavruya sahip olmalarını engelleyecek herhangi bir mekanik veya anatomik endişe için köpeği de inceleyecektir.
Bu, normal bir doğumun veya sezaryen doğumun önceden düşünülüp planlanması gerekip gerekmediğine ilişkin planlamayı tartışmak için iyi bir zamandır. Muayene sırasında veterinerin köpeğinin zaten hamile olduğunu belirlerse ve hamilelik bir kazaysa, bu aynı zamanda gelecekte daha fazla sürpriz yavru oluşmasını önlemek için kısırlaştırma gibi önlemler almayı tartışmak için iyi bir zamandır.
Yavru Köpeklere Hazırlanmak
Köpeğinin hamileliğinin sonu yaklaştıkça, göğüslerinde ve meme uçlarında belirgin bir büyüme olduğunu fark edeceksin ve hatta süt bezleri gelişip büyüdükçe biraz sütlü sıvı bile algılayabilirsin. Karnı büyüyecek ve yürürken biraz sallanacak. Hamileliğin en sonunda, yavruların annenin içinde hareket ettiğini görebilir veya hissedebilirsin.
Bu zamana kadar kendini ve köpeğini yavrulamaya veya yavru doğurmaya hazırlamak istiyorsun. Bunu yapmanın en iyi yolu bir kutu kurmaktır. Kutu, köpeğinin yavrularına sahip olması için güvenli, sıcak, hava akımı olmayan, kolayca temizlenen bir yer olmalı. Satın alabilirsin ya da küçük bir plastik çocuk yüzme havuzunu bile kullanabilirsin. Kutu anne için kolay olmalı, ancak yavruların girip çıkması için değil. Köpeğin evin sakin bir bölgesinde, ancak kolayca erişebileceğin bir alanda olmasını tercih edecektir.
Yavrulama kutunu satın aldıktan veya inşa ettikten sonra, köpeğinin buna alışması için biraz zaman ayır. Onu önceden bu kutuyla tanıştırmazsan, dolabın gibi rahat, konforlu ve sıcak bir alanı doğum için tercih edebilir.
Doğum sırasındaki rolün hakkında veterinerle konuş. Bilmen gerekenleri oku ve öğren. Elinde deneyimli bir yetiştirici bulundurmayı planlamıyorsan, yavrulama sürecinde gerektiğinde adım atmaya hazır olman gerekecektir. Yavruları sıcak tutmak veya yardıma ihtiyacın olursa sana yardımcı olmak için yanında başka birinin olması her zaman iyi bir fikirdir.
Doğum Kutusu Tedarik Kontrol Listesi:
-Kolay temizlik ve doğumda çıkan pislikler için çok sayıda gazete
-Yumurtlama yapıldıktan sonra yataklar için kaymaz banyo paspasları
-Yavruları temizlemek için kuru, temiz havlular
-Temizlemeye yardımcı olacak kağıt havlular
-Yavrulamadan önce köpeğinin sıcaklığını kontrol etmek için termometre
-Göbek bağlarını kesmek için temiz, sterilize edilmiş makas
-Göbek bağlarını bağlamak için mumsuz diş ipi
-Kordon kesildikten sonra yavruların karınlarını temizlemek için iyot ve kesilen göbek kordonunun ucuna hafifçe bastır
-Isı lambası , yalnızca yavruların bir kutu veya sıcak su şişesi içindeki daha serin bir noktaya sürünerek yavruları sıcak tutmak için kutunun yukarısına bir köşeye yerleştirilir (çok sıcak olmamasına dikkat et).
-Yavruların burnunu ve ağzını temizlemek için ampul şırınga
-Bebek terazisi
-Bal veya hafif mısır şurubu
-Veterinerin telefon numarası ve yakındaki bir acil servisin numarası
Hamile köpeğinin zamanı yaklaştığında, doğumun uyarı işaretlerine dikkat eT. Hamile anneler yavrulamadan birkaç gün önce yemek yemeyi bırakabilir ve ayrıca yavrulama kutusunda bir “yuva” inşa etmeye başlayabilirler.
Doğuma yakın birçok hamile köpek ağır bir şekilde nefes almaya başlar. Rektal sıcaklıktaki bir düşüş meydana gelir. Yavrulamaya hazır birçok köpek yiyemeyebilir veya çok az yer.
Karın kasılmaları yavaşça başlayabilir, güç ve sıklık kazanabilir. Bazen zorlama ve inleme eşliğinde sesler çıkarır. Doğum kanalında bir köpek yavrusu olduğunda su kesesinin çıktığını görebilirsin ve bir saat içinde ilk köpek yavrusu teslim edilmelidir.
Her köpek yavrusu plasenta zarının içinde doğar ve her durumda, anne köpeği şiddetle yalar ve bazen onu yerken bu zarı yırtar. Eğer onu çıkarmazsa, bunu yapman gerekecek. Çünkü yavrular oksijen kaynakları bitene kadar birkaç dakikadan fazla yaşayamazlar. Ağladığını duyana kadar köpeği temiz bir havluyla ovman gerekir.
Köpeğin yavrularını temizlerken göbek bağını da kesmelidir. Olmazsa, kordonu koparmak ve göbekten yaklaşık bir inç kadar mumsuz diş ipi ile bağlamak sana kalmıştır. Enfeksiyonu önlemek için tüm yavruların karnını iyot ile silmelisin.
Bazı köpekler yavrularını birbiri ardına teslim eder. Ancak diğerleri birkaç yavru doğurabilir ve daha fazlasını vermeden önce dinlenebilirler. İki saatten fazla bir mola varsa, veterinerini aramalısın. Ayrıca plasenta sayısını da takip etmelisin. Tutulan bir plasenta anne için sorunlara neden olur. Genel olarak, normal bir yavrulamanın saat cinsinden tüm süresi, rahimdeki yavruların sayısına yaklaşık olarak eşittir. Bu nedenle, 6 kişilik bir doğum dışkısı normalde toplamda yaklaşık 6 saat sürmelidir.
Anneye içmesi için su vermeyi ve eğer büyük bir sedyenin ortasındaysa kendisini rahatlatması için dışarı çıkarmayı unutma. Sık sık idrara çıkması gerekecek. Fazladan havlu getir ve onu gözetimsiz bırakma. Çünkü bazen dışarıdayken bir köpek yavrusunu geçebilirler! Bu süre zarfında yavrular, üşümelerini önlemek için üzerlerine hafif bir havlu konulacak şekilde yavrulama kutusunda sıcak tutulmalıdır.
Yavruların hepsi annenin karnına yerleştirilmeli ve birkaç saat içinde hepsini emzirmesine izin verdiğinden emin olmalısın. Hepsinin normal nefes aldığından ve emdiğinden emin olmak için yavrulara göz kulak ol.
Olası Komplikasyonlar
Bazen doğum sırasında işler ters gider. Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsan, veterinerini ara:
-Köpeğinizin rektal sıcaklığı 24 saatten daha uzun bir süre önce düştü ve doğum başlamadı.
-Anne şiddetli rahatsızlık belirtileri gösteriyorsa veya ilk yavruyu kasılmalar başladıktan 2 saat sonra doğurmazsa, özellikle yeşil akıntı olduysa ters giden bir şeyler var.
-Yavruların doğumu arasında 2 saatten fazla zaman geçer veya köpeğin doğum yapmadan bir saat boyunca ara verirse ya da anne bitkin görünüyorsa güçlü kasılmalar yaşar.
-Titreme veya çökme, hem köpeği hem de yavruları riske atabilecek ciddi komplikasyonların uyarı işaretleridir.
-Köpeklerin ilk yavrudan sonra koyu yeşil veya kanlı bir sıvı vermesi normaldir. Ancak bu ilk yavrudan önce olursa veterineri ara.
-Tüm plasentalar gelmiyorsa.
-Yavrular emzirmiyorsa.
Hamilelik, köpekler ve sahipleri için stresli bir dönemdir. Ancak öyle olması gerekmiyor. Köpek hamileliği hakkında önceden ne kadar çok şey bilirsen, köpeğine bakmak için o kadar iyi hazırlanmış olursun. Köpek hamileliği hakkında daha fazla bilgi için veterinere danış.
Ayrıca unutma, sorumlulukların daha yeni başladı. Yeni doğan köpek yavrularını yetiştirmek, sağlıklı olduklarını, iyi sosyalleştiklerini ve sonsuza kadar sevgi dolu yuvalara yerleştirilmelerini sağlamak büyük, önemli bir iştir.