Köpek eğitimi için temel prensip şartlanmadır. Pozitif Eğitim’e göre yanlış yapıldığında ceza yoktur. Doğru yapıldığındaysa her daim bir çeşit ödül vardır. Büyük ya da küçük tüm kopekler içgüdüsel olarak sürü hayvanlarıdır. Bu durumda sürünün lideri sensin! Sen köpek dilini bilmediğin için yapabileceğin tek şey ona biraz ‘insan’ dilini tanıtmak. Onunla dertleşirken cevap alamayacaksın tabii ama bu ondan bir şeyler isteyemeyeceğin anlamına gelmiyor. Yapılan araştırmalar köpeklerin 200 kelimeye kadar öğrenebileceğini ortaya koymuştur.
İşte temel köpek eğitimi için 4 komut ve dostuna nasıl öğretebileceğin :
OTUR
Senin için öğretmesi, onun için de öğrenmesi en kolay komut ‘otur‘dur. Aynı zamanda ‘bekle’ ve ‘gel’ gibi sonraki adımlar için bir başlangıç noktasıdır. Evde ya da dışarıda onu kontrol edebilmenin ve sakinleştirmenin en basit yolu olduğunu da söyleyebiliriz.
Şimdi…
- Dostunu karşına al ve elindeki ödül mamasını burnuna doğru tut,
- Elini gittikçe başının arkasına doğru götür. Burnu ile ödülü takip etmek için poposunu indirmek zorunda kalacaktır, yani oturacaktır,
- Oturma pozisyonunu aldığı an, ona ‘otur’ de ve ödülünü ver.
Günün farklı anlarında, birkaç kez ve her gün bu adımları ona tekrarla.
İPUCU: Köpek eğitimi sürecinde, dostun komutlara alışınca ödül mamasız tekrarlar yapabilirsin. O sırada mama yerine ödülü en sevdiği oyuncağı ya da sadece senin sevgin de olabilir.
GEL
Dostunun kesinlikle bilmesi gereken bir başka komut da ‘gel’. Bir gün evden kaçabilir ya da parkta arkadaşlarıyla koştururken gözünün önünden kaybolabilir. Durum ne olursa olsun dostun gel dediğinde yanında bitmeli, peki bunu nasıl sağlarsın?
Bu eğitim için tasmasına ve gezdirme kayışına ihtiyacın var.
- Elindeyken, kayışının el verdiği kadar dostunun uzaklaşmasına izin ver,
- Yere, onun seviyesine çömel ve dostunu kayışından kendine doğru hafif çekerek yönlendir, bu sırada ona ‘gel‘ de,
- Sana geldiği anda hemen ona ödül mamasını ver.
Komutu, bağlıyken öğrendiği noktada artık kayışsız tekrarlara geçmelisin. Eğitimin ikinci aşaması, bu adımları kapalı ya da en azından sınırları belirli alanlarda tekrarlamak.
YAT
Diğerlerine göre bu komutu dostuna öğretmesi biraz daha uğraştırıcı olabilir. Çünkü onu, karşında daha itaatkar bir poza sokuyor.
Bu eğitime dostunun özellikle kokusuna çıldırdığı bir ödül maması seçerek başlamalısın.
- Mamayı yumruğunun içine sakla ve onu oturt,
- Yumruğunu koklat ve o seni burnuyla takip ederken elini yavaşça yere doğru indir,
- Burnu yerdeyken bu sefer de elini öne doğru çekmeye başla ki vücudu burnunu takip etsin,
- Yatış pozisyonunu aldığı anda ona ‘yat‘ de ve ödülünü ver.
Dostun tam anlamıyla yatmaz ya da avucunu takip ederken oturursa onu sakın yere baskılama, sadece ‘hayır‘ de, elini geri çek ve baştan başla.
BEKLE
Markete girip bir şey almanız gerektiğinde, bir arkadaşınızla ayak üstü sohbet ederken ya da bankamatikten para çekerken… Kısacası dostunun seni beklemesi gereken herhangi bir anda hayat kurtaracak komuttur ‘bekle‘. Yalnız buraya gelmeden önce dostunun ‘otur‘u iyi öğrendiğinden emin olmalısın.
- Önce dostunu oturt,
- Ona elinle dur işareti yaparken ‘bekle’ de,
- Geriye doğru bir iki adım at, eğer hareketsiz durursa onu ödüllendir,
- Eğitimde ilerledikçe adım sayını ve ödülü vermeden önceki süreyi artır,
- Sadece bir kaç saniye dursa bile dostunu her zaman ödüllendir. O saniyeler gittikçe dakikalara evrilecektir.
Köpek eğitimi için temel prensibin şartlanma olduğundan bahsetmiştik. Şartlanmanın temel prensibi de sürekli tekrardır. Özveri ve sabır gerektirmesinin sebebi de budur. Bıkmadan, usanmadan ve en önemlisi ona bağırmadan tekrar tekrar anlamasını istediğin şeyi dostuna göstermelisin. Karşında başka bir dilde konuşan bir çocuk var sonuçta, değil mi?