Köpek Çişinin Çimlere Verdiği Zarar Nasıl Engellenir?

Mis gibi kokan, güzelce biçilmiş yemyeşil çimleri kim sevmez ki? Peki ya bir köpeğin varsa? Köpekli bir evin bahçesinde sağlıklı yetişip yemyeşil kalabilen çimler olabilir mi? Maalesef hem bir köpeğe hem de yemyeşil bir bahçeye sahip olmak oldukça zor. Ama merak etme, yazımızı okuduktan sonra kafandaki soru işaretlerinin hepsi ortadan kalkacak! Çünkü köpek çişinin çimlere verdiği zararı engellemenin etkili yollarını aşağıda tek tek sıraladık..

KÖPEK ÇİŞİNİN ZARARLARI

Öncelikle köpek çişinin neden çimlerin baş düşmanı olduğunu anlamakla başlayalım. Köpek çişi asidiktir yani 7.0’ın altında bir pH değerine sahiptir. Köpeğin protein açısından zengin gıdalarla besleniyorsa, pH değeri 5.0’a kadar bile düşebilir. Bu sebeple köpek çişinin çimlere verdiği zarar büyük olabilir!

Düşük pH değeri, çimlerin ölümünün başlıca sebeplerinden biridir. Bazı bitkiler düşük pH değerinde yaşayabilse de çoğunlukla ideal ortamın nötr değerde yani 7.0 olması gerekir. Bitki kökleri asidik bir sıvı ile karşılaştığında yanar. Yanan çimler önce sararır, sonra da ölür…

ZARARLI ETKİSİ NASIL GİDERİLİR?

Çimlerini köpek çişinden korumak için yapman gereken toprağa kireç ya da benzeri alkali bir madde eklemektir. Ancak bahçeni bu şekilde kireçle kaplamak istemiyorsan, köpeğine çişinin pH değerini yükseltecek yiyecekler de yedirebilirsin.

KÖPEK ÇİŞİNİN ÇİMLERİ YAKMASI NASIL ÖNLENİR?

Köpek çişi nedeniyle yanıp ölmüş çimleri hayata döndürmek, yanmalarını önlemekten daha da zordur. Bu nedenle işi baştan sıkı tutup tedbiri elden bırakmamalısın. Peki bunu önlemek için neler yapabilirsin?

köpek çişinin çimlere verdiği zarar

BAHÇENE DAYANIKLI ÇİMLER EKEBİLİRSİN

Eğer sıfırdan çim ekiyorsan, bahçene çişe dayanıklı çim ekmen en doğrusu olacaktır. Böylece köpeğini mutsuz etmeden yemyeşil bir bahçeye kavuşabilirsin.
Dayanıklı çim ekimi, halihazırda zarar görmüş bahçeler için de uygundur. Zarar görmüş çimlerini de dayanıklı çimle takviye ederek bahçeni eski görünümüne kavuşturabilirsin. Hasar oranı düşük olan bahçeler için ise yeni ekim yapmadan önce, çim onarım formülleri uygulayabilirsin.

KİREÇLEME

Köpek çişine karşı en etkili yöntemlerden biri de her yıl kireçleme yapmaktır. Kireçleme yaparak, toprağın pH değerini yükseltebilirsin. Öte yandan kireç, çimler için hayati önem taşıyan bir besleyicidir. Köpek çişiyle ilgili bir problem yaşamıyorsan bile, toprağın kalsiyum oranını artırmak için kireçleme yapabilirsin.

BESLENME

Köpek çişinin çimlere verdiği zarar karşısında alınacak önlemlerden belki en önemlisi köpeğinin beslenme alışkanlıklarında bazı değişiklikler yapmaktır. Köpeğine alkali değeri yüksek besinler yedirdiğinde, çişinin pH değeri de buna göre değişir. Köpeğinin beslenme alışkanlıklarını değiştirerek ekstra bahçe işi yapmak zorunda kalmadan problemi kökünden çözebilirsin.

Alacağın önlemlerle çimleri korumayı başarabilirsin, ya çiş kokusu? Bunun için neler yapmalısın şurada anlattık!

Paylaşan heymypet