Alexandra Horowitz 2002 yılında San Diego’daki California Üniversitesi’nde doktorası için ilginç bir konu seçti. Bilim insanları genelde insanlara en yakın primatlar olarak maymunlarla ilgili çalışmalar gerçekleştirmeyi tercih eder. Horowitz ise tercihini köpeklerden yana kullandı.
Horowitz, uzmanlık alanı köpek bilişi olan Barnard Koleji’nde kıdemli bir araştırma görevlisi. Öğrenme, problem çözme gibi görevleri gerçekleştiren zihinsel süreçler de dahil olmak üzere, köpeklerin nasıl düşündüğünü araştırıyor. Köpek bilişi artık geniş çapta saygı duyulan bir alan. Hatta 20. yüzyılın başlarından beri var olan ve büyüyen bir uzmanlık dalı.
Bu zamana köpeklerin zihinleri üzerinde yapılan çalışmalar epeyce içgörü ortaya çıkardı. Yale Üniversitesi’ndeki Canine Cognition Center, saklanan ödül mamasını bulma oyunu sayesinde köpeklerin sözlü komutlar olmadan bile düşüncelerimizi takip edebildiğini gösterdi. Avusturya, İsrail ve İngiltere’den araştırmacılar, köpeklerin yabancıların ve tanıdığı insanların yüzlerine baktıklarında beyinlerinin farklı bölgelerinin harekete geçtiğini kanıtladı. Hatta köpekler sevdikleri insanları gördüklerinde beyinlerindeki duyguları yöneten bölüm harekete geçiyor.
Diğer Avrupalı araştırmacılar, olumsuz pekiştirme eğitiminin kalıcı duygusal değişikliklere neden olduğunu ve köpeklerin psikolojilerini olumsuz yönde etkilediğini keşfettiler.
Köpeğinizin ne zaman yemek yiyeceğine, oynayacağına ve dışarı çıkacağına siz karar veriyorsunuz. Ama onların sizinkinden farklı istek ve ihtiyaçları var. Onların biliş üzerindeki çalışmaları, köpeklerin hayatlarını iyileştirmek yeni çözümler üretiyor.
İnsanların köpekleri evcilleştirme şekli, aslında köpeklerin gelişim yollarını değiştirdi. Yani bugün köpeklerin bizimle işbirliği yapma yetenekleri biyolojik.

Köpek Bilişi Üzerine Karşılaştırmalı Kurt Araştırması
Araştırmacılar, köpeklerin belirli düşünce türlerinde uzmanlaşmak için de yetiştirilebileceğini düşünüyor. Temmuz ayında yayınlanan en son çalışmalardan birinde araştırmacılar kurt ve köpek yavruları arasındaki farkı inceledi. Köpeklerin insanlarla işbirliği yapma konusundaki olağandışı yeteneklerinin nereden kaynaklandığı konusunda bazı tartışmalar var. Bu tartışmalar yeteneklerin biyolojik mi yoksa öğretilmiş mi olduğu konusuna yoğunlaşıyor.
Ekip, 5 ila 18 haftalık olan köpek ve kurt yavrularına bir dizi mizaç ve biliş testi verdi. Her iki türün yavrularına da yiyecek bulmak için tanıdık ve yabancı insanlara yaklaşmalarını beklediler. Yiyecek bulmak için bir insanın işaretlerini takip etmek, insanlarla göz teması kurmak gibi bir dizi hareketleri kontrol ettiler. Ekip, bu kadar genç yaşta bile köpek yavrularının insanlara daha fazla ilgi duyduğunu buldu. İnsan hareketlerini daha ustaca okuduklarını ve insanlarla kurt yavrularından daha fazla göz teması kurdukları sonucuna vardılar.