Köpek bakımı için profesyonellerden destek almak yerine bu görevi kendin üstlenmek isteyebilirsin. Ancak bazı konularda dikkatli olmalısın. Bu yazımızda köpek ebeveynlerinin sık sık yaptığı bakım hatalarını ele aldık. Bu 10 maddeyi dikkatlice uygularsan herhangi bir sorun yaşamadan bakım ritüellerini gerçekleştirebilirsin.
Köpek Bakımı Hakkında En Yaygın 10 Hata
Hatalı Eğitim
Köpek bakımı sırasında onu kaygılandırmak veya herhangi bir yaralanmaya neden olmak istemiyorsan, onu mutlaka eğitmelisin. Bu, bakım ritüellerini hem senin, hem de onun için çok kolaylaştıracaktır.
Böylece onun yüzüne, patilerine, kuyruğuna ve tüm vücuduna dokunmana izin verecektir. Bu da bakım sırasında meydana gelebilecek kaza ve yaralanmaları önler. Aynı zamanında köpeğinin gereksiz strese girmesini önlemiş olursun.
Bakımını ister sen üstlen, ister bir profesyonelden destek al, her durumda bir insanın onun vücuduna dokunması konusunda biraz rahatlaması işleri çok kolaylaştıracaktır.
Alıştırma süreçleri için mümkün olduğunca stressiz bir ortam yaratmaya çalış. Banyo, tırnak kesme, diş fırçalama gibi süreçleri başlatmadan önce rahatlamasını sağla. Bu işlemleri yaparken ona tatlı sözler söylemeyi ve sık sık okşamayı ihmal etme. Uslu durduğu her sefer için de ödüllendirmeyi unutma.
Bu süreçleri olumlu algıladığı birer deneyim haline getir ve sabırlı ol. Köpeğin ilk başta gergin olabilir, ama devam et. Birkaç denemeden sonra alışacağını göreceksin.
Kuru Fırçalama
Köpek bakımı hakkındaki en önemli işlemlerden biri tüy bakımıdır. Bu, özellikle uzun tüylü köpekler için önemlidir. Uzun tüyler daha fazla dolaşacağı için ıslandıktan sonra iyice arap saçına dönecektir. Banyo sonrasında fırçalarken tüylerin kopmasına ve köpeğinin canının acımasına yol açacaktır.
Banyo yapacağı zaman onu ıslatmadan önce hızlı bir fırçalama, kürke dolanmış ölü tüyleri gevşeterek, banyodan sonra köpeğinin saçını fırçalarken veya keserken rahatsızlığı önler.
Fırçalamadan Kurutma
Banyodan önce fırçalamaya ek olarak, banyodan sonra da fırçalamalısın.
Önceden fırçaladıysan bu çok daha kolay ve acısız olacaktır. Banyo ölü tüyleri yerinden edeceği için bu ikinci fırçalama işlemi tüy dökülmesini önlemeye de yarar.
Kış Aylarında Fırçalamama
Birçok köpek ebeveyni, daha soğuk aylarda köpeklerinin saçlarını keserlerse yavrularının üşüyeceğinden endişe duyar. Böylece köpeklerinin saçını kestirmeden yola devam ederler ama diğer bakım sorumluluklarını da ihmal ederler.
Bu durum daha sıcak aylar gelmeden önce ciddi bir keçeleşmeye neden olur. Bu noktada tek yol, tüyleri çok kısa kestirmek olacaktır.
Köpeğini kışın da fırçalamaya ve banyo yapmaya devam etmelisin. Uygun sıklık konusunda en doğru yönlendirmeyi veterinerin yapacaktır. Böylece, köpeğinin doğal kürkünün onu sıcak tutmasına izin vermiş olursun. Hem de keçeleşmiş, dolaşmış tüylerden kaçınmış olursun.
Köpek Bakımı ve Tutarsız Davranma
Banyo, saç kesimi ve tam teşekküllü bir bakım seansı için her zaman zaman bulamayabilirsin. Ancak diş fırçalamak gibi temel bakımları kesinlikle atlamamalısın.
Bazı köpek ebeveynleri, yılın belirli bir döneminde köpeklerinin bakımını ihmal edebilirler. Bu olası sağlık sorunlarına ve hijyen problemlerine yol açmanın yanında, köpeğin bakım rutinini unutmasına yol açar. Yeniden bakım zamanı geldiğinde ciddi strese sebep olur.
Tüm Bölgeleri Kapsamama
Köpeğinin sırtını fırçalamak oldukça kolaydır. Ne yazık ki, birçok evcil hayvan ebeveyni, fırçalanması gereken bütün bir köpek gövdesi olduğunu unutuyor.
Göbek, koltuk altı, kuyruk, kulaklar, boyun ve yüz çevresindeki kürklerin de bakıma ihtiyacı vardır. Çünkü bu kısımlar haşerelerin ve parazitlerin istila etmeyi sevdikleri yerlerdir.
Köpeğinin vücudundaki bu yerlerin bakımı ve düğümlerin çıkarılması, sadece iyi görünmelerine yardımcı olmaz. Sağlıklarının korunmasına da yardımcı olur.
Hatalı Tırnak Kesimi
Tırnak kesme, çoğu köpek ebeveyni için zorlu bir iştir. Köpeğini eğitim sırasında patilerini tutmaya alıştırmaya odaklanmanın nedenlerinden biri de budur.
Tırnak kesme konusunda acele etme ve yeterince keskin makaslar kullandığından emin ol. Makası düzenli olarak değiştir. Kör makaslar tırnakları kesmek yerine ezer ve bunlar kayarak yaralanmalara neden olabilir.
Köpeğinin tırnakları açık renkliyse, muhtemelen her bir tırnağın etrafındaki pembe daireyi görebilirsin. Koyu renkli tırnakları varsa, tırnağı kestiğinde tırnak yalnızca siyah bir daire olarak görünebilir.
Yavaş hareket et ve hızlı kesme, çünkü kanama ve ağrıya neden olur. Bunu nasıl yapacağından emin değilsen, tavsiye için veterinerine veya profesyonel bir kuaföre danış.
Tüylerin Aşırı Kısa Kesimi
Makasla cilde çok yakın kesim yapmak, özellikle bıçaklar körelmiş veya kırılmışsa, tıraş bıçağı yanıklarına neden olabilir. Jilet yanığı tedavi edilmediğinde enfekte olabilir. Yakalanıp atlama olasılığı daha düşük olduğundan, makaslarının her zaman keskin ve yeni bıçaklara sahip olduğundan emin olun.
Bu sadece köpeğinin cildini korumakla kalmayacak, aynı zamanda tüylerini daha düzgün kesmene yardımcı olacaktır.
Göze Şampuan Kaçırma
Bu, köpek ebeveynleri dikkatsiz davrandığında veya çok hızlı hareket ettiğinde olabilir. Yüz ve baş yıkanırken özel dikkat gösterilmelidir.
Pek çok modern köpek şampuanı, gözle temas için güvenli olacak şekilde tasarlanmış olsa da, muhtemelen rahatsızlığa neden olurlar ve bu tahriş, banyo zamanını daha da stresli hale getirebilir.
Yavaş hareket et, iyice durula ve köpeğinin gözlerinden kaçındığından veya gözlerini kapattığından emin ol.

Bakımdan Hemen Sonra Köpeği Dışarı Çıkarmak
İyice kurumuş olsalar bile, birçok köpek banyodan sonra çıldırır. Yapmayı sevdikleri ilk şeylerden biri etrafta koşuşturmak ve bir şeyleri yuvarlamaktır.
Köpeklerin bunu yapmasının pek çok nedeni vardır, ancak köpeğini temizledikten hemen sonra, pislik içinde ve dışarıda yuvarlanabilecekleri başka herhangi bir şeyle kaplı olarak geri gelmelerini istemiyorsan, onu içeride tutman önemlidir. Aksi takdirde, tüm bakım işlemine baştan başlaman gerekecek.