Köpek Aşıları Hakkında Bilmen Gerekenler

Köpek aşıları, minik dostunun sağlıklı kalmasına ve onu bulaşıcı hastalıklardan korumasına yarar. Peki, bu konuda yeterli bilgiye sahip misin? 

köpek aşıları

 

 

Köpeğinin sağlığı söz konusu olduğu zaman evcil hayvanın için yapman gereken en önemli şey aşılarını zamanında yaptırmak. Bildiğimiz en tehlikeli ve bulaşıcı köpek hastalıklarının çoğu, güvenli ve etkili köpek aşıları sayesinde kolaylıkla önlenir.

Köpek Aşı Programları

Tüm bu aşıların yavru köpek doğduktan hemen sonra tek ve hızlı bir enjeksiyonla yapılması güzel olurdu. Ne yazık ki bu o kadar kolay değil. Yavru köpekler, hala rahimdeyken bir miktar bağışıklık kazanırlar. Ancak insanlardan farklı olarak yavru köpeklerde bu bağışıklık yaşamın ilk birkaç haftasında çok hızlı bir şekilde kaybolur. Bu yüzden aşıların devreye girmesi gerekir.

Çoğu zaman olduğu gibi zamanlama her şeyi ifade ediyor. Yalnızca köpeğinin tüm tıbbi geçmişini bilen bir veteriner hangi aşıların yapılması gerektiğini ve bunların ne zaman en etkili olacağını belirler. Ancak genel olarak aşılar, köpek 4 ila 6 haftalıkken başlar ve 16 haftalık olana kadar devam eder. En önemli aşıların çoğu, genellikle DHLPP aşısı olarak adlandırılan aşıyla birlikte verilir. Leptospirosis ve kuduz gibi bazıları, kontrolün rutin bir parçası olacak yıllık takviyeleri gerektirir.

Aşılarla Önlenen Köpek Hastalıkları

Kuduz

Bu potansiyel olarak ölümcül ve son derece bulaşıcı bir hastalıktır; hem insanlar hem de köpekler için tehlikeli. Hala doğada birçok memeliyi etkileyen şiddetli bir hastalık. Yavru köpeğinin ilk aşısı 3 ila 4 aylıkken yapılır. 

Köpek Hastalığı

Köpek hastalığı geçmişte köpeklerin büyük bir katiliydi. Artık sadece barınaklarda yaygın olarak görülüyor. Bu nedenle her zaman bir risk var. Distemper, bir köpeğin sağlığını, özellikle de sinir sistemini mahvedebilecek yıkıcı bir hastalık. Potansiyel olarak ölümcül bir virüs olup, her yaşta saldırabilmesine rağmen çoğunlukla genç köpeklerde görülür. Genellikle doğumdan 6 ila 8 hafta sonra yapılan DHLPP aşısındaki “D” harfi.

Köpek Parvovirüsü

Köpek parvovirüsü dünyadaki en yaygın ve öldürülmesi en zor virüslerden biri. Her türün kendine özgü bir versiyonu olur. Ölüm oranı yüzde 80 olan bu virüs, mobilya gibi nesnelerde bir süre hayatta kalabilen sert bir virüs. Ne yazık ki köpeği birkaç gün içinde öldürmesi mümkün. Anneye ait antikorlar aşının etkinliğini erken dönemde engeller. Genellikle genetik bağışıklık döneminin sonu ile aşı korumasının başlangıcı arasında kalan bir hassasiyet penceresi olur. Köpeğinin bu aşıya ne kadar erken ve ne sıklıkta ihtiyaç duyabileceğini yalnızca bir veteriner belirler.

köpek aşılarıKöpek Leptospirozu

Köpek leptospirozu aslında köpeklerin yanı sıra insanları da enfekte edebilen bir bakteri. Spiral şekilli parazit çeşitli organlarda çoğalır ve düzgün fonksiyona müdahale eder. Yıllık takviye gerekli ve bazı yüksek riskli bölgelerde altı ayda bir takviye yapılması gerekir. Köpeğinin bu aşıyı ne sıklıkta alması gerektiğini veterinerine danış. (Bu, DHLPP enjeksiyonundaki “L”dir.)

Köpek Adenovirüsü

Köpek adenovirüsü/viral hepatit, karaciğeri olumsuz yönde etkileyen bir kan hastalığı. Başlangıçta virüs bademcikleri ve gırtlağı etkileyerek boğaz ağrısına, öksürüğe ve bazen zatürreye neden olur. Kan dolaşımına girdiği zaman gözleri, karaciğeri ve böbrekleri etkiler. Kornea (gözlerin şeffaf kısmı) bulanık veya mavimsi görünür. Bu durum veterinerlerin “hepatit mavi göz” dediği bir durum. Ne kadar ciddi olursa olsun, köpek adenovirüsü insan hepatitiyle karıştırılmamalı. Bu özel böcek insanlara geçemez. DHLPP’deki “H”dir.

Köpek Parainfluenza

Köpek parainfluenzası oldukça bulaşıcı ancak nispeten hafif ve kendi kendini sınırlayan (genellikle beş ila 10 gün) başka bir solunum yolu enfeksiyonu. Genellikle enfekte köpeklerin burun salgılarıyla bulaşır. Bazen kalıcı bir öksürüğe neden olur ve daha da kalıcı bronşite yol açar. Kendi başına çok tehlikeli olmasa da parainfluenza diğer fırsatçı enfeksiyonlara ve solunum problemlerine kapı açar. DHLPP aşısının standart bir parçası olmasının nedeni bu (sondaki “P”).

Bulaşıcı Trakeobronşit

Enfeksiyöz trakeobronşit (“köpek kulübesi öksürüğü”), insanlarda göğüs soğukluğuna çok benzeyen sert, keskin bir öksürüğe neden olabilen bir virüs kompleksi. Kennel öksürüğü en çok köpek kulübelerinde veya diğer grup durumlarında yayılır. Köpeğinin bağışıklık sisteminin başka hastalıklar veya parazitler nedeniyle zaten zayıflamış olması durumunda bu ciddi bir durum.

Genellikle kendi kendine düzelir ancak düzenli aşılarla tamamen önlemek mümkün.

Köpek Koronavirüsü

Köpek koronavirüsü neredeyse parvo kadar yaygın. Ne yazık ki neredeyse onun kadar tehlikeli. Etkileri kötü bir gripten ölümcül hastalığa kadar değişir. Çoğu veteriner hekim artık bunu aşı programlarına dahil ediyor ve DHLPP aşısıyla birlikte veriyor. (bazen “DHLPP+C” olarak anılır).

Paylaşan heymypet