Köpeğinin Stresli Olduğunu Gösteren İşaretler

Tıpkı bizler gibi köpeklerimiz de stres yaşarlar. Köpeklerimizin yaşadığı stresli durumları fark edip onlara destek olma görevi bize düşüyor. İşte köpeğinin stresli olduğunu gösteren bazı işaretler…

köpeğinin stresli

 

 

İster inan ister inanma, tüylü dostlarımız da stres yaşar. Durum ve dereceleri köpekten köpeğe farklılık gösterir çünkü hiçbiri tam olarak birbirine benzemez. Ancak yine de tüm köpek sahiplerinin dikkatli olması gereken bir durum. İnsanlar gibi, köpekler de streslerini farklı yollarla gösterir. Sorumlu bir köpek sahibi olmak için köpeğinin sıkıntı belirtilerini anlaman önemli. Böylece hem sen hem de köpek arkadaşın mutlu ve sağlıklı bir ilişki yaşar. Bu konuda ona yardımcı olmak için köpeğinin stresli olduğu anları anlaman gerek. İşte bunun için bazı ipuçları…

Bu önerilerin her biri, veterinerinin tavsiyesinin yerini almamalı. Sadece bir rehber niteliği taşır. Eğer bu sorunlardan biri veya daha fazlası evcil hayvanınızın hayatında ortaya çıkıyorsa lütfen köpeğini en kısa sürede bir veteriner hekime götür.

Sindirim Sorunları

Adil olmak gerekirse, sindirim sorunlarının temel nedenini belirlemek zor. Çünkü köpekler genellikle insanlar gibi yemezler.

Ancak, kabızlık, ishal veya diğer sindirim sorunları gibi belirtiler iki veya üç günden uzun sürerse, genel sağlıklarını etkileyen dış etkenler olup olmadığını düşün.

En önemlisi, veterinerini hemen ziyaret etmek. Veteriner, köpeğinin karın probleminin nedenini belirler ve neden olabilecek stres faktörlerini tanımana yardımcı olur.

Ani Agresyon

Agresyon her durumda ciddi bir sorun. Ancak belirli bir kişi veya hayvana yönlendiriliyormuş gibi görünüyorsa, daha iyi bir çözüm bulunana kadar nedeni ortadan kaldırmak en iyisi.

Doğal olarak, köpek sahipleri için hayvanlarının bu şekilde davrandığını görmek kalp kırıcı. Ancak daha önce böyle bir davranış sergilememiş bir hayvanda agresyonun önemi göz ardı edilemez.

Köpekler stres altındayken, ağrı çektiklerinde veya bazı tıbbi durumlarla karşılaştıklarında agresif davranır. Nedeni bulmak için veterinerini ziyaret edin. Agresyon devam ederse, profesyonel bir eğitmen bulmak da iyi bir fikir.

köpeğinin stresliVücut Dili

Bazı insanlar köpeklerin insan ailesiyle iletişim kuramadıkları için öngörülemez olduklarını söylerler. Bu tam olarak doğru değil. Deneyimli ve dikkatli köpek sahipleri tarafından tanımlanabilecek kendi iletişim şekilleri olur.

Kulaklar, gözler ve kuyruk pozisyonu, köpeğinin ruh halini anlamak için önemli faktörler. Ayrıca köpeğinin stresli olup olmadığını belirlemek için de önemli.

Ancak, fark etmesi zor diğer işaretler arasında kaşıntı ve tırmalama, aşırı salya akması, sarsılma, tüy dökme, esneme ve yalama yer alır.

Yine de, bu işaretler, ayrı ayrı veya bir arada olsalar da köpeğinin stres yaşayıp yaşamadığını kesin bir şekilde belirlemenin bir yolu değil.

Evcil hayvanının yeni davranışlar sergilediğini ve bunları düzenli olarak yaptığını fark edersen, veteriner hekime başvurmanın zamanı gelmiş demek oluyor.

Kazalar

Köpeğin tuvalet eğitimi almışken evde tuvalete gitmek, stresli bir hayvanın başka bir büyük işareti. Bir veya iki kez büyük bir sorun değilse de, alışkanlık haline gelirse, daha fazla araştırmak gerekir.

Köpeğinin dışarı çıkmak istemeyeceği bir neden olup olmadığını kontrol et. Bölgede yeni bir köpek mi var? Ya da yabani bir hayvan mı? Belki de büyük bir yaşam değişikliği köpeğine dengesiz hissettirmiştir.

Bu noktada köpeğinizin yaşını da dikkate almak önemli. Eğer daha yaşlıysa, stres yerine dışarı çıkmak için yeterince hızlı hareket edememeleri veya idrar kaçırma sorunları yaşar. Yine de, bu semptomu belirlemek daha zor.

Köpeğine her zaman sabırlı olmayı unutma. Sana neyin yanlış olduğunu bildikleri en iyi yoldan iletmeye çalışıyor.

Uyku (veya Uyku Eksikliği)

Eğer köpeğiniz normalden daha az veya daha fazla uyuyorsa, bir şeyler ters gidiyor demektir. İnsanlar gibi, köpekler de stres hissettiklerinde uyku düzenlerinde bozulmalar yaşarlar.

Uykusuzluk veya aşırı halsizliğin, daha ciddi bir sorunun belirtisi olması mümkün. Bu nedenle bu sorunlar devam ederse, köpeğini en kısa sürede bir veteriner hekime götürmekte fayda var.

Unutmayın, bu işaretler stresin kesin göstergeleri değil. Kimse köpeğini senden daha iyi tanıyamaz. Ancak bu belirtilerden biri veya daha fazlası köpeğinde tekrarlıyorsa, lütfen en kısa sürede bir veteriner hekime başvur.

Paylaşan heymypet