Köpeğinin Mamasını Değiştirirken Dikkat Etmen Gerekenler

Dostlarımız köpeklerin beslenme alışkanlıkları çok önemlidir. Dolayısıyla rutinlerine müdehale ederken dikkat etmen gereken bazı şeyler var. Bunlar neler mi? Köpeğinin mamasını değiştirirken izlemen gereken adımları öğrenmen için kaleme aldığımız yazımız tüm bunları çözüme kavuşturacak.

 

 

Köpeğinin mamasını değiştirirken potansiyel sindirim sistemi problemlerinin önüne geçmen için yeni mamaya yavaşça alıştırman gerek. Onun yeni beslenmesi rutinlerini etkilemeden, mama değişimi güvenli ve dikkatli adımlarla yapılmalı. Alışması için sabırlı olmalı ve birkaç gün sürecek adımları takip etmelisin. 

Köpeğinin Mamasını Ne Zaman Değiştirmelisin?

Köpeğinin mamasını değiştirmeni gerektirecek bazı durumlar var. Bu senin tercihine bağlı olmamalı. Olası sağlık problemleri ve çeşitli faydalarını ele alarak bu adımları izlemelisin. İşte değiştirmeni gerektirecek bazı konular;

Köpekler yaşamları boyunca; yavru, yetişkin ve yaşlı oldukları üç kilit evreden geçer. Bu da evrelerine bağlı olarak uygun mamalarla beslenmeleri gerektiğini gösterir. Çünkü, sağlıkları açısından önem arz eden faydalı beslenme bileşenlerine ihtiyaç duyarlar. 

Hamile köpeklerin beslenmesi diğer köpeklere nazaran daha farklıdır. Çünkü emziren veya emzirmesi gereken köpekler her zaman olduğundan daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Gebelik döneminin sonuna doğru mamasını değiştirirsen, emzirme dönemi sonlana dek yüksek eneri içeren beslenme şeklini tercih etmelisin. Buna uygun mamalar konusunda tek önerimiz veterinere danışman.

Geçirdiği veya geçirmesi ön görülen hastalıklar konusunda köpeğinin ekstra özenli bir beslenme şekline ihtiyacı olabilir. Mesela cilt veya sindirim sistemi rahatsızlıkları konusunda özel mamalar tercih edebilirsin. 

Diğer seçenek ise köpeğinin damak zevki. Belki de bu zamana kadar aldığın mamaları beğenmedi ve yememeyi tercih ediyordur. Yine veterinere danışarak bu konuda bir çözüm bulabilirsin. Sonuçta patili dostumuzun beslenmesi çok önemli. Onunla ilgilenirsen sevdiği bir mama bulacağından hiç şüphemiz yok. 

köpeğinin mamasınıKöpeğinin Mamasını Değiştirmen Gerektiğini Nasıl Anlarsın?

Yeni bir köpek mamasına ne zaman geçmen gerektiğini bilemiyorsan dikkat etmen gereken birkaç husus var. Bazen köpeğin bu işaretleri verir bazen de senin anlamanı bekler. Neler olduğunu detaylandıralım.

Köpeğinin tüylerinin yeni mamaya geçmesi gerektiğini işaret edeceğini söylesek inanır mıydın? İnanmalısın çünkü, mat ve sağlıksız görünen tüyler mamasından doğru besinleri almadığını gösteriyor. Şöyle bir uzaktan bak istersen. Sence tüyleri nasıl görünüyor?

Sindirim sorunları da mama değişikliğinin işaretidir. Dışkısının ishal olması, gaz sorunları, mamanın içerisindeki bileşenlere olan hassasiyeti gibi sebepler değiştirmeni işaret ediyor olabilir. 

Köpeğinin 3 evreden oluşan (yavru, yetişkin, yaşlılık) yaşam döngüleri fazla enerji almasını gerektirebilir. Yavru bir köpek ile yetişkin bir köpeğin enerji ihtiyacı farklı olur sonuçta değil mi? İşte tam da bu sebepten mama değişikliğine gidebilirsin. 

Bir diğer mesele ise köpeğinin vücut kitle indeksi. Obur bir köpeğin varsa mevcut mama miktarını azaltmak yerine ona uygun bir mama çeşidine geçebilirsin. Böylece sağlıklı kilo kaybeder ve kilo vermeye çalışırken sağlıksız ve dengesiz bir şekilde beslenmez. Eminiz veterinerin sana bu konuda gereken desteği verecektir. 

Köpeğinin Mamasını Nasıl Değiştirmelisin?

Acele etmeden sabır gerektiren bir süreç senin için başlıyor. Ani değişiklikler tıpkı bizlerin aniden diyete girmesi gibi köpeğinin rutinlerini etkiler. Herhangi bir sağlık sorununa sebebiyet vermeden mama değişimini sağlaman için kademeli olarak adım izlemeni öneririz. Onu mamaya yavaşça alıştırmalı ve herhangi bir sorun teşkil etmediğinden emin olmak için gözlemlemelisin. Keşke aynı dili konuşuyor olsaydık daha kolay olurdu değil mi? 

Yeni Mamaya Geçiş Süreci Nasıl Olmalı?

Aşamalı olarak vermen gereken mama miktarı 7 gün sürecek izleyeceğin adımları içeriyor. İlk iki gün eski mamasına oranla %25 miktarında yeni mamadan ekleyebilirsin. Diğer iki gün aynı oranda arttırarak %50 yeni mamadan, diğer günler yine aynı oranda arttırarak %75 yeni mamadan ve son gün tamamen yeni mamadan vermelisin. Kafanı karıştırmadık umarız. 

Köpeğini Detaylı Gözlemlemen Gerek

Köpeğin yeni mamasına başladıktan sonra görev yine sana düşüyor. En yakın arkadaşının sindirim sisteminden başlayarak hareketlerini bile detaylı gözlemlemelisin. Mamaya verdiği tepkiden emin olmak için de en az 3 ay süren bir deneme sürecini gözden çıkar. Çünkü bizler kadar kolay alışamayacak kadar hassaslar. 

Sağlıklı bir beslenmeyi köpeğinin dış görünüşünden bile anlayabilirsin. Enerjisi yerinde mi? Tüyleri parıl parıl parlıyor mu? Eğer öyleyse arkana yaslan ve zaferini kutla. Tabii bu adımlara gelene kadar veteriner kontrolünde ilerlemen gerektiğini de unutma. 

Sen köpeğinin mamasını hangi sebeplerden değiştirdin? Gerçekten dış görünüşünde bir farklılık oldu mu? Umarız mutluluktan deliye dönüp sana her mama verdiğinde teşekkür ediyordur. Onların mutluluğu her şeyden önemli. Çünkü, bizlere çok ihtiyaçları var değil mi? Deneyimlerini bizlerle paylaşıp diğer okurlarımıza da destek vermeni çok isteriz. 

Paylaşan heymypet