Köpeğine İlk Öğretmen Gerekenler Şeyler

Yeni bir köpek mi sahiplendin? Bakımıyla ilgilenmenin yanı sıra ona öğretmen gereken birkaç şey var. Neler mi? İşte köpeğine ilk öğretmen gerekenler…

köpeğine ilk öğretmen

 

 

Bir köpeği evine kabul ettikten sonra, pozitif takviye eğitimi kullanarak ona bazı temel davranışları ve sınırları öğretmek çok önemli. Tüm bunları öğretmen, eve sorunsuz bir geçişi kolaylaştırmanın yanı sıra, güvene, emniyete ve karşılıklı anlayışa dayanan bir ilişkinin temelini oluşturacak.Köpeğini sahiplendikten sonraki ilk birkaç hafta içinde öğreteceğin önemli şeyleri öğrenmeni sağlayacağız. İşte köpeğine ilk öğretmen gereken şeyler:

1. İşaretleyici Sözcüklere Güvenilir Yanıtlar Verme

Yeni köpeğinle hemen oluşturman gereken en önemli şeyler netlik ve iletişim. Köpeğine “iyi” veya “evet” gibi işaretleyici sözcükleri öğretmen gerek. Dostuna, o anda yaptığı şeyin doğru olduğunu iletmek için, bir davranışın ardından işaretleyici kelimelerin tutarlı bir şekilde hemen söylenmesi gerekir. Daha sonra bir işaretleyici kelimeyi yemek gibi bir ödül takip etmeli. Bunu tutarlı bir şekilde yapmak, köpeğinin ondan hangi davranışları istediğini anlamasına yardımcı olacak.

2. Güvenilir Geri Çağırma

Güvenilir geri çağırma, bir köpeğin “gel” gibi bir geri çağırma komutuna tutarlı ve hızlı tepki vermesi anlamına gelir. Güçlü bir hatırlama, tam anlamıyla bir cankurtaranlık görevi yapar. Potansiyel olarak tehlikeli durumlarda güvenilir bir geri çağırma, kazaları veya çatışmaları önler.

köpeğine ilk öğretmen3. Beklemek

Köpeğine erken yaşta öğretmeni önerdiğimiz başka bir şey de “bekle” işareti. Çünkü bu komut güvenlik ve görgü açısından hayati öneme sahip. 

Yeni kurtarılmış bir köpeğin varsa, genellikle yüksek bir kaçış riski olur. Bunun nedeni, kurtarılanların çoğunun daha önce sokaklardan ve kapılardan kaçarak yakalanmaktan kaçma konusunda uzmanlaşan başıboş canlılar olması. Dolayısıyla bu komutu öğretmen sana çok yardım edecek.

4. Bırak

“Bırak”, köpeğine ayrılması talimatını veren bir işaret. Bu, bir şeyden uzaklaşmayı, bir şeyin peşinden koşmamayı, düşen bir nesneyi yememeyi ya da ağzından bir şey çıkarmamayı anlatır. Bu işarete hakim olman, köpeğini potansiyel tehlikelerden (toksik bir gıda maddesinin düşmesi gibi) uzak tutmak ve görgü kuralları açısından çok önemli.

5. Tasmalı Yürüyüş

Keyifli ve güvenli bir yürüyüş, köpeğinin çekmediği veya dikkatinin aşırı derecede dağılmadığı yürüyüşlere denir. İyi bir tasma davranışı aşılamak için, dikkatin dağılmadığı bir ortamda pratik yapmaya başla. Dostunun sağlam bir tasmanız olduğundan emin ol. Yanında kaldığı ve çekmediği için yavrunuzu “iyi” veya “evet” gibi bir ödül ve işaretleyici kelimeyle ödüllendir. Davranışı güçlendirmek için yavaş yavaş daha fazla dikkat dağıtıcı şey ekle.

6. Tuvalet Eğitimi

Sahiplenilen birçok sokak köpeği, ev ortamını hiç deneyimlememiş olduğu için daha fazla rehberliğe ihtiyaç duyar.

Köpeğini tuvaletini yapmak için sık sık dışarı çıkar; özellikle sabah uyandıktan sonra ve yemeklerden yaklaşık 30 dakika sonra. Güvenilir bir tuvalet eğitimi alana kadar onu tuvalet molası programında tut. Dışarda tuvaletlerini yaparken övgü ya da ödül sun. İç mekanda kazalar meydana gelirse, olay çıkarmadan ortalığı temizle ve köpeğini cezalandırma.

Paylaşan heymypet