Köpeğim Neden Yemek Yemiyor?

Köpekler genellikle yemek yemeye bayılır. Bu nedenle köpeğin yemek yemeyi bırakırsa biraz endişelenmen doğal. Köpeğim neden yemek yemiyor diye endişeleniyorsan, bu sorunu doğuran çeşitli sebepleri ele aldık.

köpeğim neden yemek

 

 

Köpeğim neden yemek yemiyor diye düşünüp duruyor musun? Köpeğinin yemek yememesinin çeşitli nedenler olur ve bazıları diğerlerinden daha ciddi bir durum. Örneğin anoreksiya, tam bir iştahsızlık yaratır. Köpeğin herhangi bir yemeği reddediyor ve hiçbir şey yemiyor mu? 

Hiporeksiya, aksine, iştah azalması veya yemek isteme isteksizliği anlamına gelir. Farklı sorunlar iştahta farklı seviyelerde değişikliklere neden olur. Evcil hayvanının semptomlarının ciddiyetini veterineriyle tartışırken farkı not etmek önemli. İnsanlar genellikle anoreksiya terimini, insanlarda bir yeme bozukluğu olan anoreksiya nervoza ile ilişkilendirir. Ancak anoreksiya basitçe bir köpek yemek yemeyi reddettiği zaman ortaya çıkar. Bir köpeğin neden yemeyi bıraktığını, onu yemeye zorlamanız gerekip gerekmediğini ve ne zaman endişelenmeniz gerektiğini bilmek, bir evcil hayvan sahibi olarak anlamak için önemli.

Köpekler Neden Yemek Yemeyi Bırakır?

Bir köpeğin yemek yemeyi reddetmesinin birkaç nedeni var. Bazı nedenler davranıştan kaynaklanır. Ancak diğer daha ciddi sorunlar, köpeğinle ilgili bir hastalıktan veya sorundan kaynaklanır.

1. Davranışsal

Bazı köpekler, iyi niyetli köpek sahipleri tarafından şımartıldıktan sonra yemek konusunda seçici olurlar ve istediklerini elde etmedikçe yemek yemeyi reddederler. Beslediğin evcil hayvan mamasındaki düzenli değişiklikler, çok sayıda ödül ve sofra mamalarıyla bozulma, iştahsızlığa neden olan davranış sorunlarına neden olur.

2. Hastalık

Bir köpek bir hastalık veya rahatsızlık nedeniyle kendini iyi hissetmediğinde yemek yemek istemez. Karaciğer ve böbrek hastalığı, bağırsak hastalığı veya tıkanması, solunum sorunlarına yol açan solunum hastalığı, kanser ve diğer sorunların tümü bir köpeğin yemek yemeyi bırakmasına neden olur. Uyuşukluk ve kusma ve ishal gibi diğer semptomlar da genellikle anoreksiya ile birlikte bulunur.

3. Ağrı

Herhangi bir eklem, kas veya sırt ağrısı, ağız ağrısı, karın rahatsızlığı ve diğer sorunlar, bir köpeğin başını eğip yemek yeme konusunda isteksiz olmasına yetecek kadar rahatsızlığa neden olur.

köpeğim neden yemek

4. Diş Sorunları

Kırık dişler, periodontal hastalık ve hatta bir köpeğin ağzının çatısına sıkışmış bir çubuk dahil olmak üzere diş sorunları, köpeğinizde anoreksiyaya neden olur.

5. Çevresel Değişiklikler

Köpeğin yeni bir köpek yavrusu veya evdeki bir kişi yüzünden stresli veya korkmuşsa; yeni bir ortam; veya ev inşaatı ve evdeki diğer değişiklikler nedeniyle yemek yemeyi reddeder.

6. Yan Etkiler

Köpeğinin alıyor olabileceği ilaçlar yemek istememesine neden olması mümkün. Bir dozun değiştirilip değiştirilemeyeceğini veya yan etkileri azaltmak için başka bir şey yapılıp yapılamayacağını görmek için bunu veterineriyle görüş. İlaçlara ek olarak, son zamanlarda yapılan aşılar da bir köpeğin kendini iyi hissetmemesine ve dolayısıyla yemek yemek istememesine neden olması olası.

Köpeğin Yemek Yemiyorsa Ne Yapman Gerekir?

Köpeğiniyemek yemeye zorlamaman gerek. Bunun yerine, eğer bir köpek kilo veriyorsa, veterineri senden köpeğine besleme yardımı yapmanı ister. Sulandırılan konserve yiyecekler veya özel formülasyonlar sayesinde şırınga yardımı ile köpeğini beslemen mümkün. Ancak bu yavaş yapılmalsı gereken bir yöntem. Çok hızlı zorla beslenirse veya köpeğin mamayı yutmayı reddederse, köpeğin aspirasyon yapabilir. Bu da gıdanın yemek borusu yerine hava yoluna gitmesine neden olur. Veteriner hekiminden özel talimat almadan köpeğini zorla beslemeye çalışman önerilmez. Köpeğinin iştahını iyileştirmenin başka, daha güvenli ve daha etkili yolları olduğu içinköpekleri zorla beslemeniz nadiren tavsiye edilir.

Evcil hayvanının sağlığı veya davranışları hakkında endişelerin varsa yapılacak en güvenli şey, veterineriyle iletişime geçmek. Neyi arayacağın ve ne zaman endişeleneceğin konusunda sana rehberlik eder. Veteriner, evcil hayvanının geçmişini bilirve daha hızlı yemesini sağlayacak ipuçları veya yiyecekler sağlar.

Köpeğin yemek yemeyi reddediyor ancak normal davranıyorsa, yemek sunmaya devam edip, onu 12 ila 24 saat boyunca diğer değişiklikler için izle. Anoreksiya devam ederse veya köpeğin kilo vermeye başlarsa, hemen veterinerine başvur. Köpeğinizin yediği herhangi bir yiyecek veya ikramı ve iştahtaki değişiklikleri ilk fark ettiğin zaman veterineriyle paylaş. Köpeğinin anoreksiyasının nedenini belirlemek için fizik muayenenin yanı sıra röntgen, kan taraması ve diğer testlerin yapılması gerekir.

Paylaşan heymypet