‘Geri getirmeyi zaten doğuştan biliyor olması gerekmiyor mu? Sonuçta atıyorum, getirmezse oynamaya devam edemeyiz.’ diye düşünüyor olabilirsiniz. Keşke o kadar basit olsa… Haksız bir düşünce değil fakat biraz pürüzlü. Çünkü dostunuzun oynamak istediği esas şey oyuncak, aslında siz değilsiniz. Ama birlikte oynamayı köpeğe getir komutu ile öğretebilirsiniz!
Bazı dostlarımız doğuştan yetenekli olabilir. Fakat köpeklerin çoğunluğu, ya oturur ve mükemmel bir oyuncağı neden fırlattığınızı sorgular ya da ağızlarında oyuncak, ardlarında bir toz bulutu bırakırlar.
Peki, köpeğinizin oyunu bir profesyonel gibi oynamasını nasıl sağlayabilirsiniz? Bunun için 6 ipucumuz var:
Onun sevdiği bir şey seçin
Bu, ipuçlarımızın muhtemelen en önemlisi. Dostunuzu en çok yerinden zıplatan, heyecanlandıran oyuncağı bulmalısınız. Sonuçta, aslında pek de istemediği bir şeyin peşinden neden koşsun? Bulana kadar aklınıza gelen çeşit çeşit her şeyi deneyin. Mesela tenis topu sevmiyor mu? Bir sopa ya da kozalak deneyin.
Oyuncağı kovalıyor mu?
Eğer, ‘Niye attın ki?’ diyerek size bakıyorsa dostunuz, ilk hedefiniz ona getirmesini istediğiniz şeyin peşinden gitmesini öğretmektir. Onu rüşvetlerle teşvik edin. Oyuncağı gösterin ya da önüne bırakın, aldığında onu ödüllendirin. Bunu biraz tekrarladıktan sonra da kısa mesafe fırlatmalara başlayın, gittiğinde onu yine ödüllendirin. Böyle böyle onu oyuncağı kovalamak için heyecanlandırın.
Zıpkın gibi peşinden mi koşuyor?
Onu oyuncağın peşinden gitmesi için daha da motive edebilir hatta kışkırtabilirsiniz. Oyuncağı, tasmasından tutarken fırlatın. Gitmeye çalışıyorken ona cesaret verin. Mesela ‘Hadi! Nerede?! Hani?’ gibi sözlerle onu daha da heyecanlandırın. Bıraktığınızda bir roket gibi fırlayacaktır.
Oyuncağı geri almak
Peşinden gittikten sonraki adım size geri getirmesini sağlamak. Eğer oyuncağı alınca olduğu yerde duruyorsa ikinci bir oyuncak bu konuda yardımcı olabilir. Önünüze fırlattığınız ilk oyuncağı yakaladığında ikinci oyuncağı gösterin ve aksi yöne, arkanıza fırlatın. Muhtemelen ilk oyuncağı da alıp koşmayacaktır. Ama en azından bu şekilde, yakaladığında size koşmaya alışacaktır.
Alıştığını düşündüğünüzde ilk oyuncağı yakaladığında onu çağırın. Size geldiğinde ikinci oyuncağı ona gösterin ve ilkini bırakınca fırlatın. Bu sırada ona ‘bırak’ diye seslenmeniz de bir yan komut çalışması olur.
Eğer oyuncağı alıp sizden kaçıyorsa, bir ip bu konuda yardımcı olabilir. Oyuncağı yakaladığında ipinden kendinize doğru çekin ya da onunla koşun. Bu köpeğinizi size doğru gelmeye teşvik eder.
Size getirmesi
Diyelim oyuncağı aldı ama size gelirken yarı yolda bıraktı ya da durdu. Ufak adımlarla geri çekilirken ona ‘bana’ ya da ‘getir’ şeklinde komut verin. İlk durduğunuz yere geldiğinde onu ödüllendirin ve oyuncağını tekrar atın. Geldi ama oyuncağı bırakmıyorsa ona ödül mamasıyla rüşvet verebilirsiniz.
Köpeğe getir komutu öğretmek aslında o kadar da zor değil. Biraz zaman ve sabır gerektiriyor tabii. Umarız artık oyununuzu birlikte oynayabilirsiniz.