Kirpilerin Diş Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Evcil kirpinin diş bakımı hakkında her şeyi biliyor musun? Sence, kirpilerin diş bakımı nasıl yapılmalı? Haydi birlikte öğrenelim.

kirpilerin diş bakımı

 

 

Kirpilerin dişlerinin de tıpkı seninkiler gibi düzenli bir ilgiye ihtiyacı olabileceğini biliyor muydun? Kirpi dişi hastalıkları diye bir gerçek var. Hatta göz ardı edilmemesi gereken ciddi bir durum. Kirpinde ciddi ağrılara ve enfeksiyonlara neden olur. Daha önce diş ağrısı çektiysen bunun hiç eğlenceli olmadığını biliyor olman gerek. Haydi, kirpilerin diş bakımı hakkında her şeyi öğrenip önlem alalım.

Kirpilerin Diş Bakımı

Kirpi 44 adede kadar küçük dişe sahip olur. Tıpkı bizim gibi kesici dişleri, küçük azı dişleri ve köpek dişleri olur. Bu dişlere sadece 3 haftalıkken sahip olurlar. Bu da neredeyse tüm yaşamları boyunca yiyeceklerini çiğnemelerine ve kapmalarına izin verecekleri anlamına gelir. Kirpi sahiplerinin çoğu kirpilerinin dişlerini fırçalamaz. Ancak bu, veteriner tarafından dişlerin profesyonelce temizlenemeyeceği veya dişlerinde sorun olmayacağı anlamına gelmez.

Kirpi dişlerinin profesyonelce temizlenmesi için kirpinin anestezi altına alınması gerekir. İşte o zaman o küçük dişler temizlenir, cilalanır ve röntgeni çekilir. Sorunlu dişlerin çekilmesi gerekmesi de mümkün. Bu, kediler, köpekler ve diğer dişli evcil hayvanlar üzerinde uygulanan prosedürün aynısı. Ancak evcil hayvanın anestezi altına alındığında yine de anestezi riski söz konusu. Kan taraması ve IV sıvılar, işlemden önce veterinerinin uygulaması gereken prosedürler.

kirpilerin diş bakımıEvde Kirpi Dişi Fırçalama

Diş fırçalamayı denemek istiyorsan diş macunu kullanma. Öncelikle arka azı dişlerine ve dişlerin görebildiğin yanlarına odaklan. Kirpini strese sokma ve nazik ol. Diş etleri biraz kanamaya başlarsa panik yapma. Bu sadece, fırçalanmaya alışkın olmadıkları ve dişlerinin çok sağlıklı olmadığı anlamına geliyor.

Çok miktarda kan veya diş köklerinden herhangi birini görürsen, kirpini veterinere götür. Dişlerde birikmiş çok fazla tartar (kahverengi veya siyah renklenme) varsa, bunu fırçalayarak çıkarman mümkün değil. Kirpi tipik olarak buna izin vermese de tırnağınla tartarları dişten nazikçe sıyırmayı dene. Aksi takdirde, uzmana danışman en iyisi.

Diş Problemleri

Plak, tartar ve taş, veterinerinin kirpinin dişlerindeki siyah veya kahverengi şeylerden şüpheleneceği sorunlar. Tükürük, yiyecek parçacıkları ve bakterilerden oluşur. Dişleri sağlıksız hale getirdiği ve diş eti çizgisine oturduğu için sorun teşkil eder. Diş eti çizgisi, kirpinin kan kaynağına giden doğrudan bir yol. Bu nedenle bakterilerin vücuttaki tüm ana organlara gitmesine izin verir.

Bu üç şeyden birinin büyük bir birikimi, kirpinde sistemik bir enfeksiyona yol açar. Genellikle daha yumuşak plakları fırçalaman mümkün. Ancak genellikle tartar ve diş taşlarını profesyonel bir temizlik olmadan temizlemek çok zor.

Diş Kökü Apseleri

Kirpilerde diş kırılması ve diş apsesi de görülür. Diş kökü apsesi, sağlıklı bir dişte röntgen olmadan göremeyeceğin diş kökünün kirpinin ağzında etrafını saran bir irin cebi oluşturması anlamına gelir. Bunun nedeni kötü bir diş enfeksiyonu. Hatta bazen yüzünün hasta dişin olduğu tarafında bir yumruya neden olur.

Bu yumru sivilce gibi görünür. Hatta oldukça hızlı bir şekilde ortaya çıkması olası. Kirpinin üzerinde böyle bir yumru veya herhangi bir yumru görürsen, mümkün olan en kısa sürede veterinere göster. Kötü dişin çekilmesi, kalan dişlerin temizlenmesi gerekecek. Şimdiden söyleyelim, küçük kirpinin bazı ciddi ağrı kesici ilaçlara ve antibiyotiklere ihtiyacı olacak.

Paylaşan heymypet