Tuvalet konusunda eğitilen kediler çoğu zaman böyle bir kaza geçirmez. Ancak kedin kutunun dışına ve halınızın üzerine kaka yapıyorsa, bu uygunsuz bir eleme işareti. Kum kutusu sorunları, kedi sahiplerinin yaşadığı en yaygın davranış sorunları arasında. Bu sinir bozucu davranışın üstesinden gelmek kedi sahipleri için de biraz zor. Haydi birlikte kedinin halıya kaka yapmasını engelleyebilecek önerileri konuşalım.
Sorunu çözmenin anahtarı, kedinin neden güzel halın gibi uygunsuz yerlere kakasını yaptığını bulmak. Kedilerin neden kilimlere dışkılamaya eğilimli olabileceğini ve davranış sorununu nasıl çözeceğinizi öğrenmek için hazır ol.
Kediler Neden Halıların Üzerine Kaka Yapar?
Bir evdeki tüm yerler arasında kilimler, uygunsuz bir şekilde eleme için popüler hedefler gibi görünüyor. Kumaşta kedileri çeken bir şey var. Belki kilimlerin yoğrulması ve kum gibi atılması kolay olduğu gerçeği… Belki de kokusu. Kim bilir? Absorbans da muhtemelen bir faktör. Kedinin neden halıyı tercih ettiğini asla tam olarak bilemiyoruz. Ancak birçok kedi sahibi aynı sorunu yaşıyor.
Kediler genellikle gizemli canlılar. Bu nedenle sorunun temeline inmek dikkatli bir gözlem gerektirir. Potansiyel nedenleri birer birer ortadan kaldırman gerekecek.
Kedilerin Halılara Kaka Yapmasının Nedenleri
Kedin nereye kaka yapıyor olursa olsun, eğer kum kabının dışındaysa bunun birkaç olası açıklaması var.
Tıbbi Konular
Uygunsuz elemenin bir davranış sorunu olduğunu varsaymadan önce, kedinin sağlığının değerlendirilmesi önemli. Muayene sırasında veterineri seninle kedinin davranışları hakkında konuşacak. Hatta kusma, ishal, iştahta değişiklik veya uyuşukluk gibi başka belirtiler olup olmadığını soracak. Veteriner, kedini bir sağlık sorunu belirtileri açısından kapsamlı bir şekilde inceleyecek. Laboratuvar testleri ve/veya radyografiler (X-ışınları) da önermesi mümkün.
Kabızlık kadar basit bir şey, bir kedinin dışkısını halının üzerine veya başka bir uygunsuz yere yapmasına neden olur. Belki de aniden tuvaletinin geldiği dürtüsüne kapıldı ancak kum kabına zamanında yetişemedi? Olamaz mı?
Ağrı veya rahatsızlık da uygunsuz kaka yapmaktan sorumlu olabilir. Belki kedin kum kutusuna girip çıkmakta güçlük çekiyor. Belki de kedinin en rahat bulduğu duruş, oturma odası halısında elde edilmesi daha kolay? Veteriner artrit gibi bir durumu keşfedip kedini daha rahat ettirecek bir tedavi önerecektir.
Yaşlı kedilerin bunama geliştirebileceğini unutma. Bu, kedinin alışkanlıklarını etkiler. Hatta yıllarca süren eğitimi “unutmasına” neden olabilir. Veteriner bu durumda da yardımcı olması için ilaçlar veya takviyeler önerir.
Davranışsal Nedenler
Bir sağlık sorununu eledikten sonra, davranışsal nedenleri düşünmenin zamanı geldi. Kedinin alışkanlıklarının birdenbire değişmesinin birkaç nedeni var. İşte kedinin halıya kakasını yapmasının davranışsal nedenleri…
İstenmeyen Kum Kutusu: Belki de kediniz kum kutusunun boyutunu, stilini veya konumunu beğenmiyor. Hatta kullandığınız kedi kumunu beğenmemiş de olması mümkün. Birçok kedi, temiz olmadığı için kum kutusunu sevmez. Kum kutusu titiz kedin için yeterince temiz mi?
Ortamdaki Stres: Son zamanlarda taşındınız mı? Evde yeni bir evcil hayvan veya insan var mı? Programdaki bir değişiklik kadar küçük bir değişiklik bile bir kedi için strese neden olur.
Bölge İşaretleme: Yakın zamanda eve başka bir kedi getirdiysen, kedin halının üzerine kakasını yaparak bölgesini işaretlemeye çalışıyor olabilir. İdrarla işaretleme daha yaygın. Ancak bazı kediler bunun yerine kaka yapar.
Uygunsuz Kaka Yapmayı Durdurmanın Yolları
Kedin kum kabının dışına kakasını yapmaya başladıktan sonra bu alışkanlığı kırmak zor. Bu kötü alışkanlığı kırmak için atmanız gereken birkaç adım var. Bu davranışı durdurmak için kedine ayak uydurman gerekecek.
1. Kanıtları Temizle
Kedinizin kaka yaptığı bölgeleri iyice temizlediğinizden emin olarak başla. Bölgeyi yeterince temizleyemezsen kedin bölgeye çekilmeye devam edecek. Çamaşır makinesine girebilecek her şeyi yıka. Kedin bir banyo paspasına veya ucuz bir halıya kakasını yaptıysa, eşyadan kurtulman gerekiyor demek oluyor. En iyi sonucu elde etmek için, evcil hayvan pislikleri için yüksek kaliteli bir enzimatik temizleyici kullan.
2. Çöp Kutusunu Yeniden Değerlendir
Kediler ultra temiz kum kutuları kullanmak isterler. Kedilere göre kum kabı; geniş ve açık olmalı. Kapaksız büyük kedi kumu kutularına geçmeyi dene. Yalnızca bir kum kutusu varsa, ikincisini farklı bir alana ekle. İkinci kutuyu, kedinin uygunsuz bir şekilde kaka yaptığı yerin yakınına koymayı düşün. Birden fazla kedin varsa, daha da fazla çöp kutusu eklemeniz gerekiyor demek oluyor. İyi bir genel kural, evde kedi sayısından bir tane daha fazla kum kutusu olması gerektiği. Ayrıca evin her katında çöp kutuları bulunmak zorunda desek yeridir.
3. Kum Tipini Değerlendir
Kokulu kum kullanıyorsan hemen kokusuz kuma geç. İnsanlar kokuları örtmek için kokulu kumları tercih ederken, birçok kedi yapay kokuları bunaltıcı ve itici buluyor. Kedinin burnunun senden çok daha hassas olduğunu unutma. Kedin kumun yapısını da beğenmemesi olası. İkinci kutuda yeni bir kum türü kullan ve kedinin bunu tercih edip etmediğini gör. Altlık parçacıklarının boyutunu ve altlığın topaklanıp topaklanmadığını göz önünde bulundur.
4. Eğitim Çalışması
Kedin, özellikle gençse veya yakın zamanda sahiplenildiyse, kum kabı eğitiminde tazeleme kursuna ihtiyaç duyuyor olması da mümkün.
5. Kedini Uygunsuz Alanları Kullanmaktan Kaçınmasını Sağla
Kedinin kakasını yapmaya çalıştığı birkaç belirli yer varsa, bu alanları mümkün olduğunca itici hale getirmeye çalış. Kedin bu alanlara yaklaşmaya çalışmaktan vazgeçene kadar alüminyum folyo veya çift taraflı bant ser. Çöp kutusunu en çekici seçenek haline getirmek için elinizden gelenin en iyisini yap.
6. Evdeki Stresi Azalt
Evde yeni bir kedi varsa, ikisini doğru şekilde tanıttığından emin ol. Başka bir hayvan veya insan varsa, kedini stresin kaynağına karşı yavaş yavaş duyarsızlaştırman gerekir. Kedinin gerektiğinde sığınabileceği güvenli bir yeri olduğundan emin ol. Ayrıca, yemek kasesi ve çöp kutusunun yan yana olmaması için yeterli alan olduğundan emin ol.
7. Kedinin Ortamını İyileştir ve Onunla Her Gün Oyna
Kedinin dünyasını daha tatmin edici hale getirmek için bilgi edin. Kedine gidebileceği daha fazla yer vermek için kedi ağacı veya duvar rafları gibi dikey alanlar eklemeyi düşün. Dışarıdayken etkileşimli oyuncaklar bırakmayı dene. Kedinle mümkün olduğunca sık oyna. Hayal kırıklığına uğramış, sıkılmış bir kedinin harekete geçme olasılığı çok daha yüksek.
8. Sabırlı ve Tutarlı Ol
Değişim bir gecede olmayacak, bu yüzden strese girme. Kirli alanları temizlemek, çöp kutusunu temiz tutmak ve kedini için mutlu ve eğlenceli bir ortam sağlamak için çok çalış.