Kedim Su İçmiyor, Ne Yapmalıyım?

Kedinin yeterli su tüketmiyor mu? Kulağa büyük bir sorun gibi gelmese de çok susuz kalmak tüylü dostunun sağlığını tehdit edebilir, yani dikkatli olmakta fayda var. Vereceğimiz ufak tefek tüyolar sayesinde bu sorunun da üstesinden gelebilirsin.

kedim su içmiyor

KEDİM SU İÇMİYOR

Tüylü dostun son zamanlarda su kabının yüzüne bakmıyorsa ve susuz yaşamayı alışkanlık haline getirmeye başladıysa, kedim su içmiyor diye endişeye kapıldıysan tehlike çanları çalıyor demektir. Susuzluk ciddi boyutlara ulaşmaya başlamadan birtakım önlemler almak gerekir. Aşağıda sıraladığımız küçük çözüm önerileriyle bu sorunun önüne geçebilirsen ne ala, yok geçemezsen vakit geç olmadan hemen veterinerinin yolunu tutmanı öneririz. 

MAMALARI SULANDIRALIM

Özellikle kuru mama diyeti uyguluyorsan, mamalarına küçük dozlarda su eklemeyi deneyebilirsin. Günlük su ihtiyacının en azından küçük bir bölümünü karşılamış olursun. Sadece sulandırılmış kuru mamayı kedine az ölçülerde servis etmeni öneririz çünkü ıslanmış kuru mamalar daha kısa sürede bozulabilirler. Islak mamalarınsa zaten %80’i sudan ibaret olduğu için onları daha fazla sulandırmaya gerek yok, yoksa iyice lapaya dönecektir. 

SU KAPLARINI ARTIRALIM

Su kaplarını evin stratejik noktalarına yerleştirerek kedinin dikkatini çekebilirsin. Keşfetmeye bayılan bu küçük tüylü yaratıklar gördükleri her yeni şeyi hemen deneyimlemeye çalışırlar. Göçebe ruhlu oldukları için sürekli aynı yerde duran kaseden su içmeyi sıkıcı bulmaları muhtemel. Sonuçta doğada sınırsız genişlikteki alanlarda türlü türlü su kaynaklarının arasında yaşadığından evde de aynı konfor ve çeşitliliği görmek hoşuna gidebilir. Aslında içgüdüsel davranışlarını gözlemleyip ona uygun hareket ederek kedilerle yaşadığımız pek çok sorunun üstesinden kolayca gelebiliriz. Yeri gelmişken uyaralım, su ve mama kaplarını sakın kum kabına yakın bir yerlere koyma. Hem hijyenik sebeplerden, hem de onların da bizim kadar titiz ve zevk sahibi olduğunu unutma.

SUYUNU DAHA SIK TAZELEYELİM

Su kabı ve içindeki su temiz görünse bile epeydir tazelenmediyse kedim su içmiyor diye düşünmen; kedinin de suların yüzüne bakmaması normal! Burnunun ne kadar keskin olduğu malum, bayat olduğunu hemen anlayıp içmek istemeyecektir. Ayrıca hem hijyen hem de lezzet faktörünü göz önünde bulundurarak çeşme suyu değil, içme suyu kullanmanı öneririz. Kedine de kendi içtiğin sudan servis edersen ve su kabını da sık sık temizleyip tazelersen içme konusunda daha motive hissedecektir. Suyun çok soğuk ya da sıcak olmaması da önemli. Oda sıcaklığında olması gerekir.

YENİ BİR SU KABI İŞE YARAYABİLİR

Kediler, su kapları konusunda şaşırtıcı derecede seçici olabilirler. Örneğin fazla derin veya dar bir kap seçmişsen ve içerken zorlanıyorsa kısa zaman içinde mücadele etmekten sıkılıp susuzluğa alışmaya karar verebilir. Bu sorunu çözmek için suyunu daha geniş ve kısa bir kasede sunmayı deneyebilirsin. Kasenin şekli kadar malzemesi de önemli. Mesela plastik bir su kabına burun kıvırabilir. Plastikler, kedilerin duyarlı olabileceği kimyasal kokulara sahip olabilirler ve daha da önemlisi içerdikleri çeşitli toksinler sularına karışabilir. O yüzden plastik yerine metal, cam veya seramikten yapılmış kaseler kullanabilirsin. Hem daha güvenli olur, hem de daha çok hoşuna gidecektir.

ISLAK MAMA: HER DERDE DEVA

Kedini sadece kuru mamayla besliyorsan veterinerine danışarak biraz ıslak mama diyetine geçmek iyi bir fikir olabilir. Böylelikle aldığı günlük su miktarı da doğal olarak artış gösterecektir. Ayrıca kuru gıdalar yeterli neme sahip olmadığından kedilerde böbrek ve idrar problemlerinin önde gelen nedenlerinden biri. 

SUYUNU BİRAZZ LEZZETLENDİRELİM

Yeterince su içmiyorsa da muhtemelen yemeğini düzenli yiyordur…  Bu bize tatma duyusunda ve iştahında bir problem olmadığını gösterir. En sevdikleri yiyeceklerin sularını ya da yağlarını içme suyuna karıştırıp su içme deneyimini onun için bir lezzet şölenine dönüştürebilirsin. Mesela ton balığı seviyorsa birkaç damla ton balığı yağı iştahla su kabına koşmasını sağlayabilir. 

Paylaşan heymypet