Tüm kedi ebeveynleri, kum kutusu sorunlarıyla uğraşmanın karmaşık bir deneyim olduğu konusunda hemfikir. Birçok kedi ebeveyninin karşılaştığı ortak sorunlardan biri, tüylü arkadaşlarının dışkısını kum kutusunun dışında yaparken bulmaları. Bu davranış kafa karıştırıcı, ve endişe verici bir durum. Ancak bu kötü alışkanlığın ardındaki motivasyonu anlamak, sorunu çözmek için yapabileceğin basit değişiklikleri belirlemenize yardımcı olacak. Kedilerin kum kutusunun dışına kaka yapmasının olası nedenlerini açıklayacağız ve kum kutusunu kedi arkadaşın için daha çekici hale getirecek pratik ipuçları vereceğiz. İşte “Kedim neden kum kutusunun dışına kaka yapıyor?” sorusunun cevapları!
Nedenleri
Kedinin kum kutusunu kullanmama kararına katkıda bulunacak çeşitli faktörler var. Bunlar:
1. Kum Kutusu Temizliği (veya eksikliği)
Kediler doğal olarak temiz hayvanlar ve temiz bir kum kutusunu tercih ederler. Kum kutusu kirliyse veya düzenli olarak temizlenmiyorsa, kedin alternatif bir yer bulmayı seçer.
2. Konum ve Erişilebilirlik
Dostlarımız kum kutusunu kullanırken mahremiyetlerine önem verirler. Kutuya kedinin fiziksel sınırlamalar nedeniyle erişmesi zorsa, daha uygun bir konumu tercih etmen gerek. Ayrıca gürültüden uzak bir yer olması şart.
3. Kum Türü ve Kum Kutusu Boyutu
Kedilerin kum kutuları konusunda tercihleri olur. Kumun türünü, derinliğini ya da kutunun boyutunu ve şeklini beğenmeme ihtimalleri var. Rahatsız edici kum veya sıkışık kum kutusu kazalara yol açar.
4. Stres ve Kaygı
Kediler hassas canlılar ve çevrelerindeki değişiklikler strese neden olur. Yeni bir evcil hayvan, bir hareket veya rutindeki bir değişiklik gibi faktörler kaygıyı tetikler.
5. Tıbbi Konular
Bazen altta yatan tıbbi durumlar nedeniyle kediler kum kutusunun dışına kaka yapar. Bunlara; idrar yolu enfeksiyonları, sindirim bozuklukları veya ağrılı bağırsak hareketlerini örnek verebiliriz. Miniğin davranışı devam ederse veya buna başka ilgili semptomlar da eşlik ediyorsa, veterinerine danış.
Kum Kutusuna Alıştırmanın Yolları
Kedini kum kutusunu tutarlı bir şekilde kullanmaya teşvik etmek için aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundur:
Kum kutusunu temiz tut!
Kutusunu günde en az bir kez temizle ve her bir ila iki haftada bir kumu tamamen değiştir. Kediler temiz ve taze bir ortamı takdir eder. Bu nedenle tertemiz bir kum kutusu bulundurmak kazaları önlemeye yardımcı olur.
Birden fazla kum kutusu!
Birden fazla kedin varsa, her bir kedi arkadaşı için yeterli miktarda kum kutusunun olması önemli. Genel kural, kedi başına bir kutu artı ek bir kutuya sahip olmak. Bu, her kedinin temiz ve özel bir alana erişmesini sağlar.
Kum kutusunun konumu!
Kum kutusunu gürültülü cihazlardan, trafiğin yoğun olduğu alanlardan veya kedinin köşeye sıkışmış hissedeceği alanlardan uzakta, sessiz ve huzurlu bir yer bul. Ayrıca, kolay erişilebilirlik sağlamak için evinin her katında bir kum kutusu bulundurmayı unutma.
Kum seçenekleri!
Dostlarımızın kum konusunda farklı tercihleri olur. Kedinin tercih ettiği kumu bulmak için topaklanan, topaklanmayan veya doğal kum gibi farklı türleri dene. Bazı kedilerin belirli dokulara karşı hassasiyeti veya alerjisi olur. Bu nedenle herhangi bir olumsuz reaksiyona karşı dikkatli ol.
Büyüklük!
Miniğinin kum kutusunun, rahatça dönüp kazabileceği kadar büyük olduğundan emin ol. Yaşlı veya fiziksel engelli bir kedin varsa, daha kolay giriş ve çıkış için alt kenarları olan bir kum kutusu kullanmayı düşün.
Stres ve kaygıyı gider!
Kedinin tuvalet sorunlarının stresten kaynaklandığından şüpheleniyorsan kaygının kaynağını tespit edip hafifletmeye çalış. Sakin bir ortam, bol miktarda saklanma yeri sağla ve stres seviyelerini azaltmak için kedinle kaliteli zaman geçir.