Hepimiz biliyoruz ki hayatını evde geçirmeye alışmış bir kedi, dışarıya çıkarsa neye uğradığını şaşırır. Buna rağmen evdeyken ha bire dışarıya doğru hamle yapar. Hatta bazen bu konuda o kadar ısrarcı olur ki ortada bir sorun var zannederiz. Sonra da eşe dosta “kedim evden kaçmaya çalışıyor, bizi sevmiyor mu acaba” diye sorarız…
KEDİLER NEDEN KAÇMAYA ÇALIŞIYOR
Bu davranışın altında yatan temel, tamamen içgüdüsel. Biliyorsun ki kedi dostlarımız esasında avcı canlılar. Her ne kadar bizimle evde tatlı tatlı vakit geçirseler de, bu genetik özelliklerini büyük ölçüde koruyorlar. Ondan ötürü bazen dürtülerine uyup dışarı çıkarak avlanmak isterler. Sen evde dostuna ne tür mama sunarsan sun, bu değişmez. Yani meselenin seninle alakalı hiçbir yanı yok.
E bir de çiftleşme arzusu var? Hele bir de belirli zamanlarda bu arzu yoğunlaştığında eyvah! O kedi sabaha kadar kapının önünde bekler. Bitti mi? Bitmedi. Kediler bölgelerine sahip çıkma işini ciddiye alan canlılar. Oldu da evin önünü, dışarıdaki bir kısmını da kendi bölgesi ilan ettiyse orada da asayişi sağlamalı. Doğada böyle yapıyor çünkü, yapacak pek bir şey yok.
Yine de sorumlu ebeveynler olarak yapacak bir şey yok diyip köşeye çekilemeyiz. O zaman ne yapmalı?
EVDEN KAÇMASINI ZORLAŞTIR
Patili dostunu evden kaçmaması için eğitebilirsin, bunu biliyor muydun? Sistem basit, muhtemelen hep uyguladığın yöntemler. Baktın kedin kapıya doğru yöneliyor, ŞŞŞT sesiyle ya da elini çırparak dostunu koşullamaya başla. Fikrini her değiştirdiğinde de ufak bir ödül maması ver. Böylelikle kapıdan uzak durmak onun için keyifli bir hale gelecek.
Yok arkadaş benim kedim bana mısın demiyor diyorsan, önerilerimiz bitmedi. Patili dostlarımız alüminyum folyonun çıkardığı sesi pek sevmez. Hatta folyonun üzerinde yürüme hissi de onlara yabancı gelir. Kapının önüne folyo koyarsan bir müddet sonra kendiliğinden kapıdan uzak durmaya başlayabilir. Yine benzer şekilde, kapının önüne koyabileceğin çift taraflı bantlar da hayat kurtarıcı olabilir.
Patili dostumuz hala inatla kapının önüne gidiyorsa önlemleri sıkılaştırma vakti geldi demek. Sen en iyisi dostlarımızın hiç hazzetmediği limon veya portakal gibi kokulara yönel. Bu kokuları kapının etrafına yoğun bir şekilde uygularsan kedin mecburen kapıdan uzak duracak.
Bu arada eğer hala kısırlaştırmadıysan kedini mutlaka kısırlaştır. Bu sayede dışarı çıkma dürtüsünde %90’a yakın bir azalma olur. Kısırlaştırmanın sağlık anlamında diğer faydalarına değinmiyoruz bile.
KAZALARA KARŞI ÖNLEM AL
Hani ne olur ne olmaz:
- Patili dostun mutlaka isminin ve adresinin yazdığı bir tasma taksın.
- Kedinin sık sık yöneldiği kapıya misafirleri uyarmak amacıyla “kediye dikkat” tabelası asabilirsin.
- Aşılarını aksatma, başına ne gelir bilinmez.
Aşı demişken, Vet. Hek. A. Said TEKİN’in bizim için hazırladığı kedilerde aşı rehberine bir göz at. Onlarca faydalı bilgi arasından illa ufkunu açacak bir şeylere rastlarsın!
Bu adımları uyguladıktan sonra “kedim evden kaçmaya çalışıyor, imdat!” nidaları gerinde kalacak. Ya da sen duruma alışacaksın, artık hangisiyse…