Hepimizin bildiği gibi kediler biraz gizemli canlılar. Ser verip sır vermedikleri sık oluyor. Bundan dolayı davranışlarımızdan hoşlanıp hoşlanmadıklarını anlamak da güç oluyor. Sonra da aynı soru her kedi ebeveyninin aklına yerleşiyor: kedim beni seviyor mu? Bu soruya yanıt bulamadıkça da karamsarlıkla birlikte “kedim beni sevmiyor” düşüncesi akıllara yerleşiyor. Hop, orada duralım! Diyelim ki kedin gerçekten seni sevmiyor. Hiç endişelenmeye gerek yok, çünkü sevgilerini kazanmak için yapabileceğimiz şeyler çok. Mesela mı?
KEDİM BENİ SEVMİYOR DİYENLER, İLK OLARAK BEDEN DİLLERİNE DİKKAT ETMELİLER
Kedinin sevgisini kazanman için beden dilin oldukça önemli. Çünkü patili dostlarımız beden dili okuma konusunda bir numara. O yüzden eğer kedin beden dilinden korku veya benzeri olumsuz bir his alırsa senden uzak durabilir. Kedi davranışı uzmanı Marci Koski, “Kedilerin bizden daha küçük canlılar olduğunu bazen unutuyoruz. O yüzden onların yanında dikildiğimizde bizden korkabiliyorlar. Kedinizin sevgisini ve güvenini kazanmak için onunla ilişki kurarken eğilip onların seviyesine inmelisiniz. Ek olarak direkt göz teması kurmamak mantıklı olabilir” diyor. Bu tavsiyelere kulak vermen dostunla ilişkini güçlendirebilir!
BIRAK KEDİN SANA YAKLAŞSIN
Evet, kediler öylesine tatlı canlılar ki onları sevmeden duramıyoruz. Fakat kedilerin güvenini kaybetmek için en iyi reçete, onlar istemezken onları mıncırmak herhalde. Üstelik birçok ebeveyn kedim beni sevmiyor diyerek dostlarının üzerine gidiyor ki! Biraz sevsem, ilgi göstersem beni daha fazla sever mantığıyla kedileri hepten uzaklaştırıyorlar.
O zaman ne yapmalıyız? Yere çömelip dostumuzun bize gelmesini bekleyelim. Bırakalım elimizi koklasın ve gitmek istediği anda gitsin. Bizimle etkileşim kurma sıklığını dostumuz belirlesin!
Sosyal Medyada Bizi Takip Et!
[elfsight_social_icons id=”1″]
KEDİNİ İYİ TANIMAYA GAYRET ET
Kedilerin hepsinin kendine has bir karakteri vardır. Yine Marci Koski, “Dünyanın en utangaç kedileri bile biraz sabırla en yakın arkadaşın haline gelir. Tabii onu yakından tanıman da önemli. Mesela dostun taranmaktan mı hoşlanıyor? O zaman tara onu! Yanına gelmesini sağlayan şeyleri dikkatli gözlemle.” diyerek kendini ifade ediyor.
SAKİN HAREKET ET
Köpeklerle iletişim kurarken istediğin kadar heyecanlı hareket edebilirsin. Ancak araştırmalara göre kediler, bu tür “büyük” davranışlardan ürküyorlar. Bundan ötürü hızlı ve ani hareketler yapmamaya özen gösterirsen iyi olur. Dememiz o ki dostlarımız hareketlerini, davranışlarını mümkün mertebe tahmin edebilsin.
Tabii tüm bunlara ek olarak sesine olumlu bir tını katmanı da öneririz!
ÖDÜL MAMALARINA GÜVEN
Kedim beni sevmiyor diye dert etmek yerine, ödül mamalarına daha sık ve akıllıca başvurmaya ne dersin? Nasıl mı? Mesela dostun desteklemek istediğin davranışlar gösterdiğinde bunu hemen ödül maması ile ödüllendirebilirsin. Ancak kedini sürekli mamaya boğmamaya da dikkat etmelisin tabii ki. Şunu da unutmayalım: patili dostlarımızın hepsi her mamayı sevmeyebilir.
KEDİNLE DAHA SIK OYUN OYNA
“Kediler rutini seven canlılardır. Onunla her gün aynı saatte 30-45 dakika kadar oynasan aranızdaki ilişki oldukça güölenir. Üstelik öyle zor oyunlar oynamak zorunda da değilsiniz. Basitçe herhangi bir sopayla bile kedinle vakit geçirebilirsin.” diyor Koski.
Bizim buna ekleyeceğimiz nokta, yine yukarıdaki tavsiyelerle paralel. O da, lütfen oyun oynama meselesini de abartma. Aksi takdirde dostumuzu bunaltabilirsin.
Böylelikle tavsiyelerimizin sonuna gelmiş olduk. Kedinle ilişkini daha iyi bir seviyeye getirdikten sonra bir sonraki adım ne sence? Biz senin yerine yanıtlayalım: kedini keyifle sevmek! Peki kedileri severken nelere dikkat etmeliyiz? Bu sorunun yanıtı için seni şu yazımıza alalım.