Yavru kedi sahibi olmak heyecan verici ve duygusal bir zaman. Yeni doğmuş yavru kedileri evinde ağırlamanın sevinci bir başka olur. Tabi, kedinin hamile olup olmadığını, gebelik süresinin ne kadar olduğunu biliyorsan… İşte kedilerin hamile olup olmadığını anlamanın bazı yolları…
Kedini hamilelik ve doğum süreci boyunca desteklemeye yardımcı olmak için, hamile kediler hakkında bilmen gereken bazı yararlı bilgileri bir araya getirdik.
Kedilerin Hamilelik Süreci
Kediler hamile kalma olasılıklarının en yüksek olduğu, “mevsim” veya “kızgınlık” olarak bilinen en yüksek doğurganlık dönemlerine sahip olur. Kediler bu döngülere dört ila beş aylıkken başlar. Yaklaşık üç haftada bir meydana gelir. Bu da onlara hamile kalmaları için birçok fırsat verir.
Beklenmedik bir yavru kedi kazasından kaçınmak istiyorsan, kedini gençken kısırlaştırma konusunda veterineriyle konuşman gerek. Çünkü, kızgınlığa ilk kez giren kedilerin hamile kalma olasılığı çok yüksek.
Kediler Ne Kadar Hamile Kalır?
Bir kedinin gebelik süresi, 62 ila 65 gün sürer. Hatta genellikle, hamileliğin birkaç haftasına gelene kadar herhangi bir fiziksel belirti göstermez. Kedinin hamile olduğunu düşünüyorsan, onay için onu veterinere götür.
Kedinin Hamile Olduğunu Nasıl Anlarsın?
Her zaman profesyonel bir görüş almak gerekse de, kedinin hamile olabileceğinden şüpheleniyorsan, bakman gereken işaretler şunlar:
Yaklaşık 15 ila 18 günlük hamilelikten sonra, meme uçlarının büyüdüğünü ve kırmızılaştığı görülür. Bu duruma genellikle “pembeleşme” denir.
Kedinin, insanlardaki sabah bulantısına benzer bir kusma aşamasından geçmesi mümkün. Hastalıklarının daha sık hale geldiğini fark edilir. Hatta genel olarak bir huzursuzluk hakim olur. Böyle bir durumda derhal veterineriyle iletişime geçmen gerekir.
Kedinin göbeği zamanla şişmeye başlar. Ancak kedine veya doğmamış yavrularına zarar vermemek için göbeğe dokunmaktan kaçınman önemli. Karın şişmesinin başka nedenleri olması da mümkün. Bu nedenle kedinizi herhangi bir hastalık belirtisi açısından yakından izle ve herhangi bir endişen varsa veterinerine danış.
Gebe kediler, hamileliklerinin ilerleyen dönemlerinde iştah artışı eğilimi gösterirler. Dolayısıyla bu da kilo alımında rol oynar. Artan iştah aynı zamanda kurt veya hastalık belirtisi olması da mümkün. Bu nedenle onaylamak için veterinerine iki kez kontrol ettir.
Hamile kedin daha anaç davranmaya başlar. Bu ne demek oluyor? Yani daha çok mırlar ve senden daha fazla ilgi ister.
Kedinin kendi başına doğumu kaldırabilecek kapasitede olması gerekmesine rağmen, döneminin sonuna yaklaşırken hazırlık yaptığından emin ol. Yatıştırıcı sözler söylemek için beklemede olmak ve herhangi bir sorunla karşılaştığı zaman yardım etmek için devreye girmek iyi olur.
Yaklaşan veya Aktif Doğumun Belirtileri
Yavru kedilerin yolda olduğuna dair bu sinyale dikkat edilmesi gereken birkaç işaret var. Akılda tutulması gereken bazı ipuçları:
- Kedin yemeği reddediyor mu? Eğer kıpır kıpır davranıyorsa veya yerleşecek tenha bir yer arıyorsa, bunun nedeni doğumunun çok yakında başlayacak olması.
- Kedinin vücut ısısı, doğum başlamadan önceki 12-24 saat içinde yaklaşık 37 dereceye düşecek.
- Kediniz doğum yapmadan hemen önce sesini yükseltmeye başlar. Heyecanlı görünür ve sürekli kendini temizler.
- Doğum güçlü karın kasılmalarıyla başlamalı ve ardından vajinasından bir miktar akıntı gelmesi gerekir. Akıntı siyah veya kan rengi ise, derhal veterinerine başvur.
Çoğu kedi doğumu, yardımına ihtiyaç duymadan sorunsuz bir şekilde gerçekleşir. Bununla birlikte, renksiz akıntı veya anne kedinin yavru üretmeden ıkınması gibi bazı belirtiler komplikasyonları meydana getirir. Bunlardan herhangi birini fark edersen veya başka endişelerin varsa, veterinerine başvurmayı ihmal etme. Biz yine de eğer elinden geliyorsa doğumun veteriner kontrolü altında yapılmasını öneriyoruz. Bizden söylemesi!