Kedilerde Mantar Belirtileri ve Tedavi Yolları

Mantar hem kapması hem de yayılması çok basit bir enfeksiyondur. Neyse ki tedavisi de kolay. Fakat o kadar yaygın ki her ebeveyn bir görüşte tanıyabilsin diye kısaca derleyelim dedik.

kedilerde mantar belirtileri

Konumuzun temeli kedilerde mantar belirtileri olsa da öncelikle mantarın kendisinden bir kısaca bahsedelim. Öncelikle mantar enfeksiyonu yalnızca kedilere özel değildir. Biz bile bazı türleri ile karşılaşıyoruz! Kedilerde sık görülmesinin başlıca sebepleri ise tüylerinin sıklığı ve düşük bağışıklık sistemidir.

Dostunuzda mantar enfeksiyonu olduğunu fark ettiğinizde (veteriner hekiminize bile gitmeden önce) almanız gereken ilk aksiyon, eğer evde tek başına yaşamıyorsa, onu arkadaşlarından izole etmektir. Enfeksiyon temas yoluyla çok hızlı bir şekilde arkadaşlarını da etkisi altına alabilir. Tabii bu arada aslında siz de dikkat etmelisiniz. Kedilere bulaşan mantar sporları bizi etkileyenlerden çoğunlukla farklıdır ama bulaşamayacağı anlamına gelmiyor. Özellikle zayıf bünyelerde kendi göstermekte üstüne yoktur mantar enfeksiyonunun. Bu yüzden de çocuklara bulaşma oranı biraz yüksektir. Ama bu sizi korkutmasın! Mantar enfeksiyonlarının tedavisi doğru ilaçlarla oldukça kolaydır.

Enfeksiyonun sebepleri nelerdir?

Mantar sporlarına göre enfeksiyonun kendisi de değiştiğinden bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Örneğin pire alerjisi, enfekte hayvan dışkısı veya toprak ile temas, mantar bulunan bir ortamdaki havayı soluma, vitamin eksikliği, yüksek ısıya maruz kalma, hijyenik olmayan bir ortamda yapılan tıraştan bile dostunuzda mantar enfeksiyonu görülebilir. Yan faktörlerden bahsedecek olursak, düzensiz ve sağlıksız beslenme, stres ve depresyon da bu enfeksiyonun bulaşmasına ve yayılma hızına etki eder.

Kedilerde mantar belirtileri

En çok karşılaşılan kedilerde mantar belirtileri öncelikle dostunuzun kaşınması ve bölgesel tüy dökülmeleridir. Tüy dökülmesi ve kaşıntı haricinde, ciltte kızarıklık ve deri pullanması gibi belirtilerle de kendini gösteren bu enfeksiyon çoğu zaman ayak, baş ve kulak arkası gibi bölgelerde gözlemlenmektedir. Tedavisinin kolay olduğundan bahsetmiştik. Ama doğru zamanda müdahale edilmez ve mantar dayanıklı çıkarsa tüy dökülmesi 3 yıla kadar sürebilir ya da daha kötüsü kronikleşebilir.

Tedavi Yolları

Mantar tedavisi, elbette uzman bir veteriner hekim kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Enfeksiyona sebep olan mantar türünü bulduktan sonra hekiminiz size en doğru tedavi yolunu önerecektir. Piyasada mantar için bulabileceğiniz bir çok şampuan, krem ve ilaç var. Ama türünü ve sebebini bilmeden müdahale etmeniz, siz iyisini düşünseniz bile süreci zorlaştıracaktır.

Hekiminiz tedaviyi belirledikten sonra dostunuzu bir süre rutin kontrole götürmeniz gerekecektir, şimdiden biz de söyleyelim. Tedaviyi yarıda bırakmak da yok! Çünkü mantar çok çabuk tekrar edebilir. Son olarak, evinizi dezenfekte etmeyi unutmayın. Herhangi bir yerde kalan mantara dostunuz temas ederse büyük ihtimalle enfeksiyona tekrar yakalanır. Baştan başlamaya gerek yok, değil mi? 🙂

Paylaşan heymypet