Konjonktivit, kedilerde sık görülen bir göz problemi İki farklı konjonktivit türü ve bu oküler sorunun birkaç nedeni var. Kedi sahiplerinin, kedilerini rahat ettirmek ve aynı zamanda yayılmasını önlemek için konjonktivit belirtilerine aşina olması şart.
Konjonktivit Nedir?
Halk arasında pembe göz olarak adlandırılan konjonktivit, kedilerin gözlerini etkileyen bir sorun. Konjonktivit, konjonktiva adı verilen gözü çevreleyen pembe dokuların iltihaplanmasına neden olur. Hatta aynı anda iki gözü birden etkilemesi mümkün.
Kedilerde bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan iki tip konjonktivit var. Her iki konjonktivit türü de aynı semptomlara sahip olur. Ancak nasıl ortaya çıktıklarına göre farklılık gösterir.
Kedilerde Konjonktivit Belirtileri
- Göz çevresinde artan kızarıklık ve şişlik
- Gözlerini kısmak veya gözünü kapalı tutmak
- Aşırı göz kırpma
- Beyaz veya sarı göz akıntısı
- Aşırı göz sulanması
- Gözünü ovmak veya patilemek
- Hapşırma (sadece bulaşıcı konjonktivit tipi)
Veterinerler Kedilerde Konjonktiviti Nasıl Teşhis Eder?
Bir veteriner, bir kedinin konjonktiviti olup olmadığını belirlemek için tam bir fizik muayene yapar. Çoğu zaman konjonktivit, solunum yolu hastalıkları ve diğer göz sorunları dahil olmak üzere başka sorunlarla birlikte ortaya çıkar.
Bir kedinin gözüne daha iyi bakmak için bir oftalmoskop kullanması doğru bir yöntem. Ancak, onjonktivit ile ilişkili başka göz problemleri olmadığından emin olmak için çeşitli testlerin yapılması gerekli. Özel göz lekeleri ve yırtılma testleri yaygın olarak kullanılıyor.
Konjonktivit Nasıl Tedavi Edilir?
Konjonktivitin kendisi özel göz damlaları ile tedavi edilir. Ancak konjonktivitin altında yatan nedenin ek tedavileri gerekmesi olası. Konjonktivitin nedenine bağlı olarak; bağışıklık güçlendirici takviyeler, steroidler, antibiyotikler, antienflamatuarlar ve diğer ilaçlar kullanması gerekebilir. Ilık, ıslak bir bez de bazı rahatsızlıkların giderilmesine ve etkilenen gözün temizlenmesine yardımcı olur.
Konjonktivitli Kedilerde Prognoz
Kedine enfeksiyöz konjonktivit teşhisi konduysa, virüsü vücudunda taşımaya devam edecek demek oluyor. Bu sadece kedinin nüksetmeye eğilimli olduğu anlamına gelir.
Kedinde herhangi bir konjonktivit türü varsa, ancak tedavi edilmemişse veya kendi kendine iyileşmemişse, gelecekte göz hasarı ve körlük dahil olmak üzere birçok soruna yol açması mümkün.
Konjonktivit Nasıl Önlenir?
Kedin için temiz bir ortam sağlamak, bulaşıcı olmayan konjonktivit tipini önlemeye yardımcı olur. Enfeksiyöz konjonktiviti önlemek daha zor. Ancak özellikle birden fazla kedinin yaşadığı bir evdeysen, atabileceğin birkaç adım var:
- Enfeksiyöz konjonktivitin yayılmasını azaltmak için enfekte kedileri diğer kedilerden uzak tut.
- Maruz kalan kedilere, bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye yardımcı olabilecek bağışıklık takviyeleri ver.
- Senin bile enfekte bir kediye dokunduktan sonra ellerini iyice yıkaman şart.
Konjonktivit İnsanlara Bulaşır Mı?
Ne enfeksiyöz ne de enfeksiyöz olmayan konjonktivit türü insanlara bulaşmaz. Bununla birlikte, insanlar bulaşıcı konjonktiviti diğer kedilere sadece dokunarak bulaştırır. Bir kişinin, dokunduğu kedinin bulaşıcı bir konjonktivit türü olup olmadığından emin olmasa bile, başka bir kediye dokunmadan önce her zaman ellerini yıkaması gerekir. Üzülmektense güvende olmak ve bir kedinin virüslere ve bakterilere maruz kalmasını mümkün olduğunca sınırlamak daha iyi.