Kedilerde Glakom Nedir?
Glakom, göz içindeki sıvının drenajının bozulmasına bağlı olarak artan göz içi basıncı ile karakterize bir göz hastalığıdır. Aköz hümör adı verilen sıvı düzgün bir şekilde dışarı akamıyorsa, göz içindeki basıncı artırır. Zamanla bu basınç göze zarar vermeye başlar. Glakom ilerleyici bir durumdur, yani tipik olarak zamanla kötüleşir.
Kedilerde Glakom Belirtileri
Glakomun erken evrelerinde anlaşılması bazen zor olur. Bu nedenle ebeveynleri, göz rahatsızlığı belirtileri için kedilerinin davranışlarını dikkatlice izlemelidir. Bu semptomların birçoğu diğer göz rahatsızlıklarına benzer ve nedeni belirlemek için bir veteriner tarafından değerlendirilmelidir. Glakom bazen tek gözü, bazen iki gözü birden etkiler. Belirtiler arasında şunlar yer alır:
Göz bulanıklığı
Sulu göz akıntısı
Şaşı bakma
Genişlemiş (büyümüş) gözbebeği
Şişmiş/büyümüş göz küresi
Gözleri sık sık kaşımaya başlamak
Göz rahatsızlığı belirtilerine ek olarak, hastalık ilerledikçe kedinin davranışlarında değişmeler görülmesi olasıdır. Ağrı ve görme bozukluğu nedeniyle daha az sosyal veya uyuşuk hale gelebilirler. Görme önemli ölçüde bozulursa, kedi sakarlığa başlayabilir. Yüzeylere atlarken veya yüzeylerden atlarken mesafeleri yanlış değerlendirdiklerini görürüz. Ev ortamındaki alışılmadık nesnelere çarpmaları da olasıdır.
Glakom Nedenleri
Kedilerde glakom, birincil veya ikincil olarak kategorizedir. Birincil glakom doğuştandır, yani doğumdan itibaren mevcuttur ve kedilerde nadir görülür. Özellikle Burman ve Siyam kedilerinin hastalığın bu formuna genetik yatkınlığı vardır.
Sekonder glakom, kedilerde en yaygın glakom şeklidir ve göze zarar veren veya uygun drenajı önleyen aşağıdaki gibi durumların bir sonucu olarak ortaya çıkar:
Üveit (göz içi iltihabı)
Ön lens luksasyonu (tüm lensin drenajı engelleyen yer değiştirmesi)
Göz travması
ileri katarakt
Tümör veya benzeri veya göz içinde büyüme
Kedilerde Glakom Teşhisi
Göz bozukluklarının birkaç belirtisi vardır. Bu nedenle kedilerde glakomu teşhis etmek için özel göz testleri gerekir. Veterineriniz, kedinizin geçmişini tartışarak ve fizik muayene yaparak başlayacaktır.
Gözleri incelerken, veterineriniz glakom kanıtı için gözdeki yapılara bakmak için özel bir lens kullanır. Glakomdan şüpheleniyorsa, veterineriniz göz içi basıncını bir tonometre ile kontrol etmek isteyecektir. Alet, gözün yüzeyinin hemen üzerine yerleştirilir ve gözün içindeki basıncı ölçer. Basınç sürekli olarak yükselirse ve diğer glakom belirtileri varsa, veterineriniz muhtemelen kedine glakom teşhisi koyacaktır.
Bazı durumlarda, veteriner konsültasyon için seni bir veteriner göz doktoruna sevk eder. Bu göz uzmanları, bir glakom teşhisini doğrulamalarını ve en etkili tedavileri önermelerini sağlayan ileri düzeyde bilgiye ve özel donanıma sahiptir.
Kedilerde Glakom Tedavisi
Glakom için başlangıç tedavisi genellikle göz içi basıncını ve iltihaplanmayı azaltmak için göz damlalarının kullanılmasını içerir. Dorzolamid ve timolol gibi ilaçlar gözdeki basıncı azaltmak için çalışır.
Enflamasyonu azaltmak için steroidler kullanılabilir. Glakomun yönetilmesi bazı durumlarda zordur. Bu nedenle periyodik olarak veteriner ziyaretleri yapmanız gerekir. Veterineriniz göz değişikliklerini izleyecek ve ilaçları gerektiği gibi ayarlayacaktır.
Şiddetli glakom vakalarında ve tıbbi tedaviye iyi yanıt vermeyenlerde cerrahi önerilebilir. Bazen lazer cerrahisi aracılığıyla aköz hümör drenajını düzeltebilir. Devam eden ağrıya neden olan körlük veya kötü yönetilen hastalık durumlarında, veteriner gözün tamamen çıkarılmasını önerebilir.
Glakomlu Kediler İçin Prognoz
Glakomun neden olduğu göz hasarını tersine çevirmenin bir yolu yoktur, bu nedenle erken teşhis, görüşü korumanın ve aşırı ağrıyı önlemenin en iyi yoludur. Glakom genellikle ilerleyici bir durum olmasına rağmen, özel tedavi ve düzenli veteriner değerlendirmesi ile yönetim, kedilerin nispeten normal hayatlar yaşamasına yardımcı olur.
Glakom Nasıl Önlenir?
Kedilerde glakom oluşmasını önlemenin kesin bir yolu yoktur. Birincil glakom kalıtsal olduğundan, birincil glakomlu kedileri üretmemek önemlidir. Bir göz rahatsızlığı glakoma neden olmadan önce tespit edilirse sekonder glakomu önlemek mümkündür. Bu nedenle rutin veteriner muayeneleri (her yıl veya daha fazla) çok önemlidir. Veterineriniz, glakom başlamadan önce veya en erken aşamalarında göz değişikliklerini tespit eder.