Kedilerde Gastrit Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde gastrit belirtileri oldukça çeşitlidir. Ani kusma, iştah azalması, dehidrasyon, uyuşukluk, depresyon, artan susuzluk, karın ağrısı, kusmukta ya da dışkıda kan gibi çeşitli şikayetler ortaya çıkar. Akut gastrit tipik olarak 24 saat içerisinde kendiliğinden geçme eğiliminde olduğu için çoğunlukla klinik belirtiler tanısal testlere tabi tutulmaz. Belirtileri kısa sürede görülen kusmadır. Kusmuk içerisinde kedinin yediklerinden parçalara rastlanır. Kronik gastrit belirtileri ise genellikle aralıklı olarak ortaya çıkar. Halsizlik, uyuşukluk, dehidrasyon ve elektrolit dengesizliği ile ilişkilendirilen özellik taşır. Uzun süreli gastrit sorunu yaşanan kedilerde kilo kaybı oluşur. Bazen kusmaya ishal de eşlik eder. Kusma sıklığı mide iflamasyonunun ilerlemesiyle artış gösterir.
Kedilerde Gastrit Nedenleri Nelerdir?
Nedenler büyük bir çeşitlilik barındırır. Kedilerde gastrit hastalığı bakteriler, virüsler ya da mantarlar nedeniyle oluşan enfeksiyonlar, sağlıksız besinlerin tüketilmesi, yabancı cisimlerin yutulması, toksinlere maruz kalınması, aşırı yemek tüketilmesi, tüy yumakları oluşumu gibi nedenlerle oluşur. Tüm bunlara ek olarak böbrek ve karaciğer problemleri, besin alerjileri, antibiyotik kullanımı, hormonal hastalıklar, ağır metal zehirlenmesi, inflamatuar bağırsak hastalığı ve yoğun stres gibi sorunlar da kedilerde gastrit oluşumuna neden olur.
Gastrit Olan Kediye Ne İyi Gelir?
Evde uygulanacak bazı yöntemler kedilerde gastrite iyi gelir ve rahatlamalarını sağlar. Kedide gastrit varsa bol bol su içmesi sağlanmalıdır. Kedi su içmek istemiyorsa uzman desteği alınmalıdır. Çünkü kusma ve ishalden dolayı dehidrasyon olur. Bu nedenle vücudun su açığı kapatılmalıdır.
Kedini kolay sindireceği ve az yağlı olan yiyeceklerle besle. Kullandığı mama uygun değilse başka bir mama seç. Eğer mama yoksa biraz tavuklu pilav vermek kedinin gastritine iyi gelecektir. Kedi normale dönene kadar beslenmesine çok dikkat et. Normalde verilen mama miktarı yeterli gelmeyecektir. Bu nedenle mama miktarını kedi kendini toparlayana kadar artırmak faydalı olur.
Gastriti iyileştirmek için yalnızca evde yapılan uygulamalar yeterli olmaz. Gastrit olabileceği düşünülen her kedi veterinere götürülmelidir. Veteriner doğru teşhisi koyup gerekli olan tedavileri uygulayacaktır. Böylece kedin sağlığına daha kolay kavuşur.
Kedilerde Gastrit Tedavisi
Kedilerde gastrit tedavisi nedenler doğrultusunda planlanır. Gastrite neden olan stres, aşırı beslenme, yetersiz beslenme, kronik hastalıklar gibi birçok farklı faktör bulunabilir. Tedavi ile de temel nedenin ortadan kaldırılması amaçlanır. Bu kapsamda bazı tedaviler dönemsel olurken bazı tedavilerin hayat boyu devam etmesi gerekir.
Gastrit nedeniyle görülen kusma çok ilerlemezse ve dehidrasyon tehlikesi yoksa genellikle hastane yatışı gerekmez. Beslenme düzeninde değişimlerle ya da ilaç tedavileri ile süreç yönetilmesi amaçlanır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken temel unsur kusma sıklığının ve miktarının takip edilmesi, kedilerin dehidrasyona uğramalarının engellenmesidir. Hastalık belirtileri gösteren kedilerin veteriner hekimlerce muayene edilmesi ve yaşanan sorunların hekimlere aktarılması önemli bir gerekliliktir. “Kedilerde gastrite ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı gastrit nedenleri doğrultusunda ve kediden kediye değişebileceği için en kesin bilgileri veteriner hekimlerden almalısın.
Kedilerin sindirim sistemi, sağlığının korunması ve genel sağlığın sürdürülmesi açısından kritik bir öneme sahiptir.