Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi

Eğer bir kedin varsa, kedilerde tüy dökülmesinin en yaygın nedenlerinin farkında olman oldukça önemli. Bu şekilde, kedinin herhangi bir tüy dökülmesi yaşayıp yaşamadığını belirleyebilir ve sorunu çözmek için adımlar atabilirsin. Biz de senin için kedilerde bölgesel tüy dökülmesi adına bilmen gereken her şeyi derledik. Sana da sadece okuması kaldı!

kedilerde bölgesel tüy

 

 

Bu yazımızda senin için kedilerde bölgesel tüy dökülmesinin en yaygın dört nedenini tartışacağız. Ayrıca senin için her durumun nasıl tedavi edileceğine dair ipuçlarına da yazımızda ulaşacaksın. Ne arayacağını bilerek, kedinin sağlıklı ve mutlu kalmasına yardımcı olabilirsin! Biz de en çok bunu istiyoruz…

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir?

1. Saçkıran (Dermatofitoz)

Saçkıran, hem kedileri hem de insanları etkileyen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Dermatofitoz olarak da bilinen saçkıran, tipik olarak tüyleri ve kıl foliküllerini etkileyen, kedilerde lezyonlara ve tüy dökülmesine neden olan bir mantar türünden kaynaklanır. Saçkıranın ilk belirtisi genellikle kedinin vücudunda tüysüz yamalar veya kel noktalar olarak görünür. Ancak bazı kedilerin hiçbir dış belirti göstermeyeceğini de söylemeden geçmeyelim.

Saçkıran, enfekte bölgeden alınan mantar kültürü ile teşhis edilebilir. Bazı durumlarda, etkilenen kedi üzerindeki mantar sporlarını görselleştirmek için bir Wood lambası (UV ışık lambası tipi) kullanılabilir. Bununla birlikte, Wood’un lamba analizinin negatif olması, kedilerde saçkıran enfeksiyonunu dışlamaz.

Bu durumu tedavi etmek için, mantarı öldürmeye ve tüylerin yeniden büyümesini desteklemeye yardımcı olabilecek ilaçlar ve topikal merhemler bulunur. Tabii bunun için kedinin veterinerini ziyaret etmen gerek. Bununla birlikte, uygun bakım ve tedavi ile çoğu saçkıran vakası başarılı bir şekilde yönetilebilir. Bu doğru tedavi yöntemleriyle de kedin kısa sürede eski sağlığına kavuşur.

Başarılı bir önleme için, dermatofitlerin yayılmasını azaltmak için izolasyon ve kedilerin dikkatli bir şekilde ele alınması gibi iyi hijyen uygulamaları gerekir. Eğer evinde birden fazla tüylü dostun varsa, enfekte kedini diğer hayvanlardan izole etsen iyi olur. Aynı sorundan diğer yavrularının da muzdarip olmasını istemezsin değil mi?

Bu nedenle, evcil hayvanının tüy dökülmesi veya başka cilt sorunları yaşıyor gibi görünüyorsa, saçkıran belirtileri için onu hemen kontrol edip gerekli tedavi için veterinerin yolunu tutmalısın.

2. Pireler ve Akarlar Gibi Ektoparazitler

kedilerde bölgesel tüy

Ektoparazitler; kedinin cildinde yaşayan, deri, tüy ve kanla beslenen küçük böceklerdir. Hatta pireler ve akarlar; kedileri istila edebilen, tüy dökülmesine, tahrişe ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilen iki yaygın ektoparazit türü.

Pireler, güçlü arka ayaklarını konaktan konakçıya atlamak için kullanan küçük kanatsız böceklerdir. Kanla beslenirler ve ısırıkları kedilerde ciddi tahrişe ve tüy dökülmesine neden olur. Kedilerde pire kaynaklı tüy dökülmesinin tipik yeri, arka tarafta, kuyruğun tabanına yakın bölgeler olur. Şiddetli vakalarda tüy dökülmesi tüm vücuda yayılabilir.

Bir alanı istila ettikten sonra pireleri kontrol etmek ve ortadan kaldırmak zor olabilir. Pireleri önlemenin en iyi yolu, veteriner hekim tarafından önerilen kaliteli bir pire kontrol ürünü ile düzenli pire önlemek. Pireleri önlemede ve kontrol etmede oldukça etkili olan çeşitli topikal ve oral pire önleyiciler mevcut. Veterinerine danışarak onun yönlendirmesiyle bu tür ilaçları edinsen iyi olur. 

Akarlar; kedilerin tüy köklerini ve derisini istila edebilen, tüy dökülmesine, tahrişe ve kaşıntıya yol açabilen küçük parazitlerdir. Kedilerin derisini etkileyen en yaygın iki akar türü ‘demodex’ ve ‘cheyletiella’ akarlarıdır.

Demodex akarları, kedilerde genellikle gözden kaçan bir tüy dökülmesi nedeni. Bu akarlar cildin kıl köklerinde ve yağ bezlerinde yaşarlar ve kökleri tıkayarak veya bir bağışıklık reaksiyonuna neden olarak tüy dökülmesine neden olabilirler.

Chyletiella akarları, kedileri enfekte edebilen başka bir parazit türü. Bu akarlar, cildin yüzeyinde yaşar ve tüy ile tırnakları oluşturan protein olan keratin ile beslenirler. Chyletiella akarları tüy dökülmesine, kaşıntıya ve ciltte kızarıklığa neden olabilir.

3. Gıda veya Çevresel Nedenlerden Oluşan Alerjiler

Alerjiler de kedilerde tüy dökülmesinin yaygın bir nedeni. Gıda, solunan tahriş edici maddeler veya belirli maddelerle temas gibi çeşitli şeylerden kaynaklanabilir. Kedileri etkileyen en yaygın alerji türü, polen veya toz gibi havadaki maddelere karşı bir alerji olan atopidir.

Atopik dermatit, alerjilerin neden olabileceği derinin kronik bir iltihabıdır. Alerjilere yiyecekler de neden olabilir ve yiyecek alerjisi olan çoğu kedi aynı zamanda kusma ve/veya ishal gibi gastrointestinal semptomlara da sahip olacaktır.

Alerjiler, öykü, fizik muayene ve testlerin bir kombinasyonu ile teşhis edilebilir. Bir evcil hayvanın alerjisi olup olmadığını belirlemek için kan testi veya cilt testi yapılabilir. Bir alerjiyi tedavi etmek genellikle alerjene maruz kalmayı azaltmayı ve semptomları kontrol etmek için siklosporin ve kortikosteroidler gibi ilaçları kullanmayı gerektirir.

4. Psikojenik Alopesi (Tüyleri Yalarken Yolması)

Bazı kediler, davranışsal bir sorunun neden olduğu tüy dökülmesi olan psikojenik alopesi olarak bilinen durum nedeniyle kendi kendine tüy dökülmesi yaşayabilir. Kedilerde psikojenik alopesi, bir dışlama teşhisi. Bu, bir teşhis konmadan önce tüy dökülmesinin diğer tüm nedenlerinin dışlanması gerektiği anlamına gelir.

Psikojenik alopesi, kendi kendine travma, kompulsif tüy yolma veya aşırı bakım olarak da bilinir. Genellikle stres veya kaygı yaşayan kedilerde görülür. Psikojenik alopesi nedeniyle tüy dökülmesinin en yaygın yeri, yan bölgelerin çevresidir.

Kedilerde tüy dökülmesi, çeşitli sağlık sorunlarının bir işareti olabilir. Kedinin tüyleri dökülüyorsa, doğru teşhis için onu veterinere götürmen şart. Kedilerde tüy dökülmesinin birçok olası nedeni olsa da, bazıları diğerlerinden daha yaygın olur. Saçkıran, pire ve akar gibi ektoparazitler, alerjiler ve psikojenik alopesi, kedilerde tüy dökülmesinin en yaygın dört nedeni. Kedinin tüy dökülmesine neyin neden olduğunu anlayarak, tüylü arkadaşını eski ihtişamına geri döndürmeye yardımcı olacak bir tedavi planı geliştirmek için veterineriyle birlikte çalışabilirsin!

Umarız minik patili dostun çabucak sağlığına kavuşur ve doya doya savurduğu tüyleri yeniden parlamaya devam eder. 

Paylaşan heymypet