Lazerler, parlak pofuduk oyuncaklar ve parlayan ufak toplar: Kediler bunlarla oynamaya bayılırlar! Peki bu oyuncaklar renkli veya renk odaklı diye kediler rengi bizden farklı algılıyor diyebilir miyiz? Galiba böyle bir çıkarım yapmak pek doğru olmaz. Sonuçta kediler o oyuncaklara baktığında ne görüyor onu bilmiyoruz. Bundan ötürü kediler renk körü mü ya da dostlarımız renkleri nasıl görüyor soruları gizemini koruyor. Yani şimdilik. Birazdan yazımızı okuduktan sonra tüm soru işaretlerini gidereceğiz!
KEDİLER RENKLERİ NASIL GÖRÜR?
Hayvan anatomisinde, özellikle de memelilerde gözün renkleri ve hareketi algılayan iki ana bölümü var. Detaya girmeyelim ama şöyle ifade edelim: İnsanlarda renk algılayan kısım 3 taneyken, kedilerde 2 tane. Bundan dolayı dostlarımız bazı renkleri daha rahat görürken bazılarını ise pek göremiyor. Kedilerin rahat görebildikleri renkler tıpkı köpekler gibi sarı, gri ve mavi tonları. Ancak kırmızı veya turuncuyu algılayamıyorlar. Yani aslında lazeri kırmızı diye değil, hareketli diye seviyorlar…
Dememiz o ki kediler renk körü mü sorusunun yanıtı, hayır değiller. Sadece bir iki rengi göremiyorlar çünkü. Bu da onları tam anlamıyla renk körü yapmıyor.
Peki ya karanlık? Hepimiz kedilerin karanlıkta da epey keskin bir görüşe sahip olduğunu biliyoruzdur. Açıkçası durum karanlıkta da aynı. Işık sınırlı olduğu için renkleri daha mat görüyorlar sadece, o kadar. Fakat bize oranla cisimlerin köşelerini ve figürlerini daha iyi gördükleri de bilimsel bir gerçek.
PEKİ BU DURUMUN KEDİMİN SAĞLIĞINA ETKİSİ VAR MI?
Hayır, dostlarımızın bazı renkleri görememesinin sağlıklarına direkt bir etkisi yok. Bu durum ancak oyuncak seçimi gibi kısmen önemsiz durumlarda daha makul kararlar vermeni sağlar. Nasıl mı? Oyuncakları alırken kırmızı ve parlak diye değil, hareket etme kabiliyetlerine göre alırsan iyi olur. Yok illa rengi de uyumlu olsun istiyorsan sarı ve mavi tonlarında kalmanda fayda var.
Bu gizemi aşağı yukarı aydınlattık diyebiliriz sanki. Peki buradan hiç sapmadan başka bir gizeme geçme fikrine ne dersin? Mesela patili dostlarımız neden ansızın kafayı yemiş gibi sağa sola koşmaya başlar biliyor musun? Eğer bilmiyorsan bu yazımıza mutlaka göz at deriz!