Kediler neden kusar? Bu sorunun pek çok farklı yanıtı olabilir. Ara sıra yuttukları tüy yumaklarını kusma gereksinimi duyabilirler. Ya da hafif mide rahatsızlığından dolayı kusuyor olabilir. Bunlar genellikle normal davranışlardır ve endişe gerektirmezler. Bununla birlikte diğer durumlarda kusma, ciddi bir tıbbi soruna işaret edebilir.
Kedi kusması sistemik hastalık, tıkanıklık, gıda alerjileri, parazitler ve daha fazlası nedeniyle olabilir. Kusma tedavisi de nedenine göre değişkenlik gösterecektir. Çoğu kedi sahibi, kedi kusmasının karakteristik sesine çok aşinadır. Kedilerde kusma genellikle erken bir hastalık belirtisi olabilir, bu nedenle kedinin sağlığındaki bu önemli değişikliği gözden kaçırmamaya dikkat etmeni öneririz.
KEDİLER NE SIKLIKLA KUSAR?
Kediler kusar… Yani tabiatlarında var 🙂 Ama artık kronik kusma davranışlarının altında yatan bir sorunun işareti olduğunu da biliyoruz. Kedilerin titiz bakım davranışları nedeniyle sıklıkla tüy yuttukları bir gerçek. Dolayısıyla midelerinde ara sıra tüy yumakları oluşması normal. Ancak tüy yumağı ile ilgili olmayan kusma tıbbi bir sorunun işaretidir. Kedin günde birkaç kez kusarsa veya kusma sıklığında bir artış fark edersen, sorunu veterinerinizle konuşman en iyisidir.
KEDİ KUSMASI TÜRLERİ
Kediler çok çeşitli nedenlerle kusabilir ve kusmuğun görünümü nedene bağlı olarak değişebilir.
Çoğu kedi sahibi, günlük temizlik sırasında kedi çok miktarda tüy yuttuğunda ortaya çıkan tüy yumaklarına aşinadır. Kediler bu tüyler sindiremez ve sindirim sisteminden kusar.
Diğer, daha ciddi nedenlerden kaynaklanan kusma, kan, safra, mukus veya kısmen sindirilmiş yiyecekleri içerebilir. Kusmanın sıklığı, zamanlaması ve görünümü, veterinerinizle görüşmen gereken önemli faktörlerdir.
Kusma, mide ve üst bağırsak içeriğinin zorla dışarı atılmasıdır. Regürjitasyon ise içeriğin ağız, boğaz ve yemek borusundan dışarı atılmasıdır. Kusma, genellikle birkaç dakika süren, kedinin iyi görünmediği, salya aktığı, öğürdüğü, karında şişkinlik gösterdiği ve sonunda kustuğu aktif bir süreçtir.
Öte yandan, regürjiyasyon, uyarı vermeden hızlı ve sıklıkla gerçekleşir. Kedi tipik olarak bir dakika iyidir, sonra aniden öğürmeden veya irkilmeden “tükürür”. Kedinin bu iki süreçten hangisini yaşadığını belirlemek, senin ve veterinerin sorunun olası nedenlerini daraltmanıza yardımcı olabilir.
KEDİ KUSMUĞU RENK KARTELASI
Evcil hayvan ebeveynleri genelde kusmasının nedenini rengine veya kıvamına göre teşhis etmeye çalışırlar. Ne yazık ki, teşhis o kadar basit değil. Bir kedinin kusmuğunun rengi, kedinin ne yediğine (gıda dışı öğeler dahil!), mamada kullanılan boyalara veya kedinin yediği ödül atıştırmalıklarına ve bir dizi başka faktöre bağlı olarak değişebilir.
Bu nedenle, renk, kedinin kusma nedenini teşhis etmenin güvenilir bir yolu değildir. Aşağıdaki çizelge yardımcı olabilir, ancak veterinerinizle konuşmalısın.
HANGİ RENK NEYİN HABERCİSİ?
Kusmuk Rengi | Olası Anlamı |
---|---|
Yeşil, Turuncu veya Kahverengi |
Midede kısmen sindirilmiş gıda ve safra varlığı nedeniyle oluşabilir.
|
Kırmızı veya Pembe | Kana işaret edebilir. Ya da kedinin mamasında kullanılan yabancı madde veya boyalardan kaynaklanabilir. |
Renksiz veya Beyaz | Yemek borusundan tükürüğün geri gelmesi veya kedinin aç karnına kusması nedeniyle ortaya çıkabilir. |
Yeşil | Bazen safradan veya kedinin yeşil yabancı madde veya yeşil boya içeren yiyecekleri yutması nedeniyle ortaya çıkabilir. |
Siyah veya Koyu Kahve | Kahve telvesi gibi görünen siyah veya kahverengi kedi kusmuğu, sindirim sisteminde kanama belirtisi olabilir ve derhal veteriner tarafından ele alınmalıdır. |