Yapılan bazı araştırmalara göre kedilerin %62’si genel olarak obezite ile mücadele ettiğinden biz ebeveynlerin kedimizin zayıf olup olmadığını anlaması zor. Gördüğümüz kedilerin çoğu aşırı kilolu olduğundan; normal bir kilo, evcil hayvan ebeveynlerine anormal derecede ince görünebilir. Ayrıca, kedinin uzun tüyleri veya sarkık bir göbeği varsa da kilo kontrolü yapman senin için zorlaşacaktır. Ancak kedin gerçekten zayıfsa bunu anlamanın bazı yolları var. Sıska bir kedi mutlaka veterinere acil bir ziyaret için bir neden olmasa da, kendini “kediler nasıl kilo alır?” diye arama yaparken bulduysan, muhtemelen daha fazla araştırma yapma zamanı geldi. Bu sırada devreye biz giriyoruz tabii.
Kedim Çok Zayıf Mı?
Neyse ki, kedinin zayıf mı yoksa fazla kilolu mu olduğunu belirlemek için kullanabileceğin iki kolay araç var. Bunlar neler mi?
- Vücut Kondisyon Skoru: Veterinerler, bir evcil hayvanın ağırlığını değerlendirmek için vücut kondisyon skorunu (insanlar için vücut kitle indeksi ile karşılaştırılabilir) kullanır. Vücut kondisyon skor tablosu, kedinin çok zayıf olup olmadığını belirlemene yardımcı olur.
- El Testi: Kedinin vücut durumunu belirlemek için elini referans olarak da kullanabilirsin. Kedinin kaburgalarını hisset. Kaburgaları parmak boğumlarına benziyorsa veya hissediliyorsa, o zaman sıska bir kedin var demek. Kaburgaları hissedemiyorsan muhtemelen fazla kilolu. Hala emin olamıyorsan, bununla alakalı çeşitli videolar izleyerek doğru yöntemi bulabilirsin.
Sıska Bir Kedide Kilo Kaybının Nedenleri
Kedinin zayıflamasının iki ana nedeni vardır. Ya yeterince yemiyor ya da aldığından daha fazla kalori harcıyor. Stres, diş hastalığı, mide bulantısı veya diğer birçok nedenden dolayı yeterince yemiyor olabilir. Bazı hastalıkları olan kediler kilo kaybı yaşayabilir ve bu altta yatan bir bozukluğun geliştiğinin ilk ve bazen tek dışa dönük işareti olabilir. Kilo kaybı, 10 yaşın üzerindeki bazı geriatrik kedilerde oluşabilen sindirim fonksiyonundaki yaşa bağlı düşüşten de kaynaklanabilir.
Bir kedinin çok zayıf olmasının bir diğer nedeni de yiyeceğe erişim eksikliği. Yetersiz beslenmiş bir sokak kedisi bulursan, veterinerine başvurarak kediyi tekrar sağlık durumuna getirmek için ne yapılması gerektiği konusunda fikir alabilirsin. Evlat edinilen sokak kedileri mutlaka veterinere götürülmeli ve sağlık sorunları taraması yapılmalıdır.
Sıska bir kedi mutlaka tıbbi bir acil durum anlamına gelmese de, kedinin çok zayıf olduğunu düşünüyorsan, kilo kaybının nedenini belirlemek için veterinerinle bir kontrol planlamak önemli.
Kilo kaybı da başlangıçta hafif ve yavaş olabilir. Son araştırmalar kilo kaybının böbrek hastalığının çok erken bir belirtisi olduğunu ve tanı konmadan üç yıl önce kendini göstermeye başlayabileceğini gösterdi. Erken müdahale, terapilere daha erken başlama fırsatı sağlar. Bu nedenle, veterinerinle vücut ağırlığını içeren düzenli kontroller, hastalığın erken teşhisinde çok yardımcı olur.
Kedinin (sıska veya değil) tamamen yemeyi bırakması tıbbi bir acil durum olarak kabul edilir. Bu durumda kedini hemen veterinere götürmelisin. Günlerce yemek yemeyen kediler, karaciğer yağlanması sendromu olarak da bilinen ‘hepatik lipidoz’ adı verilen hayatı tehdit eden bir durum geliştirebilir.
Kedin Nasıl Kilo Alabilir?
Kedinin kilo alması gerektiğini düşünüyorsan, altta yatan tıbbi durumların ekarte edilebilmesi için önce onu veterinere götürmelisin. Herhangi bir sağlık sorunu bulunmazsa, aşağıdaki ipuçları kedinin eski haline dönmesine ve kilo almasına yardımcı olabilir.
Sağlıklı (ancak sıska) kediler, kilo almak için günde daha fazla öğüne ve/veya kuru mamaya ücretsiz erişime ihtiyaç duyabilir. Kediler gün boyunca atıştırmayı veya küçük öğünler yemeyi tercih eder. Bu nedenle, tüm gün boyunca yiyecek bulundurmak her şeyi değiştirebilir. Bunun kedin için iyi bir seçenek olup olmadığını görmek için veterinerine danışmayı da unutma. Serbest seçimli yiyecekler obeziteye yol açabilir ve yalnızca belirli durumlarda önerilir.
- Birden fazla kedin varsa, biri mamayı koruyor ve diğerinin karnını doyurmasını engelliyor olabilir. Tüm kedilerin gün boyunca güvenli, tehdit oluşturmayan bir ortamda yiyeceğe erişebildiğinden emin ol.
- Kedin gerginse, yani mama kabının fırın, klima, gürültülü boru veya havlayan köpek gibi onları korkutan bir nesnenin yakınında olmadığından emin ol.
- Kedinizi kuru mama ile besliyorsan, kuru mamanın yanı sıra konserve mama da ver (veya tam tersi).
- Gerçekten seçici olan kediler için, hem kuru hem de ıslak mamanın farklı tatlarını ve kıvamlarını denemelisin – bazı kediler tavuk ezmesini tercih eder, diğerleri somonu tercih eder – ancak herhangi bir sindirim rahatsızlığını önlemek için yiyeceklerini uygun şekilde değiştirdiğinden emin ol.
- Aromasını arttırmak için eğer varsa yiyeceklerini birkaç saniye mikrodalgada ısıt. Bunu yaparken mikrodalgaya uygun uygun bir kap kullandığından emin ol ve beslemeden önce sıcaklığı kontrol et.
- Yiyeceklerine çok az miktarda et parçala; çoğu kedi kavrulmuş tavuğun kokusunu ve tadını sever. Sadece derisiz beyaz etle beslediğinizden emin ol. Kedinin günlük yemeğinin temel olarak dengeli bir kedi maması olması gerektiğini unutma.
- Konserve ton balığı veya tuzsuz tavuk suyundan çok az miktarda sıvıyı kedinin mamasına eklemeyi dene.
- Bazı kediler sadece daha yüksek kalorili bir mamaya ihtiyaç duyabilir ve yüksek kalorili, konserve terapötik mamadan yararlanabilir. Kilo vermek için mücadele eden yaşlı kediler, antioksidanlar, omega-3 ve -6 yağ asitleri ve prebiyotikler açısından zengin, sindirilebilirliği yüksek bir mamadan yararlanabilir. Kedine bir sağlık sorunu teşhisi konulursa, veterinerin evcil hayvanına yardımcı olmak için özel olarak tasarlanmış tedavi edici bir mama önerebilir. Kedinin mamasını değiştirmeden veya besin takviyesi vermeden önce daima veterinerine danış.
Kedinin çok zayıf olabileceğini düşünüyorsan, veterinerine danışmak her zaman en iyi harekete geçme şeklidir. Kedinin daha fazla yemesini sağlayacak stratejiler geliştirmenize yardımcı olabilir ve kilo kaybının altında yatan ciddi bir sorun olup olmadığını belirleyebilir. Umarız biraz sabır ve veteriner bilgisi ile tüy topunu kısa sürede sağlıklı kilosuna geri döndürürsün.