Kediler Kendi İsimlerini Biliyor Mu?

Kedilerin kendi isimlerini bilip bilmediğini hiç merak ettin mi? Yeni sahiplendiğin tatlı mı tatlı bir kedin veya yavru kedin varsa ve ona seslendiğinde tepki vermesini istiyorsan bu yazı tam sana göre. 

 

 

Köpeklerin aksine, kediler çağırdığımız zaman yanımıza gelmiyor. Ancak kedine adıyla seslendiğinde bıyığını kıpırdatmıyorsa, bu onun adını bilmediği anlamına gelmiyor. Yani direkt kediler kendi isimlerini bilmiyor diye kesin bir yargıya kapılman doğru değil.

 2019’da Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, kediler kendi isimlerini aslında biliyorlar!  Araştırmanın baş yazarı Tokyo’daki Sophia Üniversitesi’nden Atsuko Saito adlı bir davranış bilimci. Atsuko Saito’nun araştırmaları, kedilerin sahiplerinin seslerini tanıyabildiğini göstermiş. 

İsim tanıma çalışması için araştırmacılar, kedi kafelerinde yaşayan kedilerin yanı sıra sıradan evlerde yaşayan kedileri de gözlemlemişler. Kedi kafelerinde yaşayan kediler, kendi isimlerini genel isimlerden ayırt edebilmelerine rağmen kafede yaşayan diğer kedilerin isimlerinden kendi isimlerini ayırt edemiyorlarmış. Ev kedileri ise kendi isimlerini genel isimlerden ve evde yaşayan diğer kedilerin isimlerinden ayırt edebiliyorlarmış. Araştırmacılar bu araştırmalarla kedilerin insan dilinin içeriğini fonemik farklılıklara göre ayırt edebildiklerinin sonucuna varmışlar.

Kedim Beni Neden Görmezden Geliyor?

Patili dostunun ismini bildiğini düşünüyorsan, ona adıyla seslendiğin zaman neden koşarak gelmiyor? Bu sadece bir kedinin kedi olduğu bir durumdur. Hahaha! Onlara akıl sır erdiremiyoruz..

Miniğin bazen de ismini bilip duymamazlıktan gelmeyi de tercih eder. Bu durum için üzülmesen iyi olur. Kediler özgür ruhlu olduğu için bunu yapmaları gayet doğal. Bildiğin gibi ilgisizlikleriyle nam salmışlar tüm dünyaya.

Japonya’da yapılan bir başka araştırmanın bilimsel sonuçlarına göre kedilerin sahiplerini görmezden geldikleri de ortaya çıkmış. İnsanlar kedileri ve köpekleri karşılaştırmaya meyilli ancak iki farklı türden aynı türde davranışlar beklemek doğru olmaz. Köpekler, onlara söylediğimiz birçok kelimeyi anlamak üzere eğitilir; kediler ise bazen bizim varlığımızdan haberdar değilmiş gibi görünür. Kedi dostlarımız köpeklerden daha mesafeli ve bağımsızdır bu sebeple kediler kendi isimleri söylediğinde her zaman yanıt vermeye gerek görmez. Söyledik ya, keyiflerine göre yaşıyorlar! 

 Peki, evcil kediler ile sesli olarak iletişim kurmanın sınırları var mı? Köpeklerin, insanların çıkardığı sesleri nasıl algıladığına dair birçok araştırma var; ancak kedilerin, insanların konuşmasını yorumlama kabiliyeti, şimdiye dek üzerine detaylı araştırılmamış bir durum. 

İstisnai davranış sergileyen bazı güzellerimiz de var. Bazı kediler isimleri söylenince koşarak gelir. Böyle bir kedin varsa tebrikler! Seninle kolayca ilişki kuran ve sesli ifadelerine yanıt veren bir kediyle yaşamak dünya gözüyle gördüğün bir cennet. Haha! Bu tür kediler, sahiplerine ekstra bağlılıklarından dolayı genellikle ”köpek benzeri kediler” olarak tanımlanır.

kediler kendi isimlerini

Kedine Yeni Bir İsim mi Verdin?

Bir kedinin gerçekten adını bilmediği bazı durumlar var. Örneğin, ilk adı verilmiş bir yavru kedi veya yeni sahiplenilmiş yetişkin bir kediye yepyeni bir isim seçmek. Sahiplendiğin yetişkin kedin, koşullara bağlı olarak üçüncü veya dördüncü adında bile olabilir. Bu nedenle en yeni adına hemen yanıt vermemesi anlaşılabilir bir durum. Biz bile durumlara anında adapte olamıyoruz yahu!

Tüylü dostun adını söylediğinde tepki vermiyorsa, henüz adını bilmiyor olabilir. İyi haber şu ki, kedin yeni ismini kolayca öğrenmeyi de seçebilir. Muhtemelen yeni adını zamanla öğrenecek olsa da, isim öğrenme sürecini biraz hızlandırmanın yolları elbette ki var. 

Kedine Adını Nasıl Öğretebilirsin?

Sevimli dostlarımızın isimlerini tanımaları için eğitebileceğini öğrenmek seni şaşırtabilir. Kedine herhangi yeni bir davranışı öğrettiğin gibi adını öğretebilir veya hafızasını tazeleyebilirsin. Kedine adını öğretmek için bu kolay adımları izle!

İlk olarak, kedinin adını çok fazla kullanmamaya çalış. Kedinin adını tekrar tekrar söylemek, kedinin onu arka plan gürültüsü gibi duymasına neden olur. Özellikle kedine yeni bir isim öğretmeye çalışırken, eğitim seansları sırasında onu kullanmaya devam et. Daha sonra kedinin ismini daha özgürce söyleyebilirsin; kedin şimdi ismini tanımalı! 

Ardından, kedinin adını lezzetli bir ödülle eşleştirerek olumlu bir ilişki kur. Kedinin favori yiyeceklerini kullanabilirsin. Örneğin minik sade tavuk parçaları veya küçük parçalara ayrılmış favori bir besin ile onu ödüllendirmeden önce adıyla seslenmek! Muhteşem bir adım değil de ne? 

kediler kendi isimleriniSana Bazı Önerilerimiz Var!

Ödülleri çok küçük tut (bezelye büyüklüğünde veya daha küçük), böylece kedini çok doyurmadan veya beslenme düzenini bozmadan bir eğitim seansında birçok kez ödüllendirebilirsin.

Kedinin adını söyle ve ona hemen bir ödül ver. Kedinin adını tekrar söyle ve ona bir ödül daha ver. Bunu birkaç dakika içinde yaklaşık 10 kez yap, sonra ara ver. Eğitim seansları ilerledikçe, kedinin adını başka kelimelerle karşılaştırdığından ve genellikle yaptığın gibi konuştuğundan emin ol, ancak yalnızca adı söylendiğinde bir ödülle ödüllendir. 

Bu şekilde kedin, ödülünü yalnızca sesinle değil, söylediğin kelime ile ilişkilendirecek. İsim oyununu her gün, günde yaklaşık iki ila üç kez (sabah, öğle ve gece iyidir), kedinin adını tanıması için gereken süre boyunca uygula. Bu süreçte sabırlı olmalı ve aşamalar ilerlerken birdenbire bırakmamasan iyi olur. Kedinin adını bilip bilmediğini test etmek için, mama tutmadan adını söyle ve nasıl tepki verdiğini gör. Sana doğru geliyorsa, daha da güzeli koşarak geliyorsa, başarıya ulaştın demektir.

Verdiğimiz bilgiler senin için yeterli oldu mu? Tüylü miniğin adını biliyor mu? Lütfen yazımızdan ilham alıp kedine adını öğretebilirsen bizimle iletişime geç. Bu büyülü ana şahit olmayı öyle çok isteriz ki…

Paylaşan heymypet