Kediler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Kediler en sevdiğimiz dostlarımızdan biri ancak genellikle yanlış anlaşılıyorlar. Yanlış anlaşılmalar kediler hakkında yaygın olarak paylaşılan birçok efsane ve klişelerden dolayı karşımıza çıkıyor. Kediler hakkında dört ortak mite değinerek doğru ile yanlışı ayırmanın ve favori dostlarımızı aklamanın zamanı geldi.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

MİT 1 – KEDİLER EĞİTİLEMEZ

kediler hakkındaki mitler

Kedilerin eğitilemediği ya da onları eğitmenin köpeklerden daha zor olduğu konusunda yaygın bir yanlış kanı vardır. Bu ifadelerin her ikisi de yanlıştır ve bir kedi sahibi bu ifadelere inandığında iki taraf için de zararlı olabilir. Sahipler kedilerinin eğitilemediğini düşündüklerinde, kedilerin davranış sorunlarının çözülemeyeceğine de inanırlar. Bu genellikle ötenazi ve bırakma da dahil olmak üzere kediler için ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Gerçek şu ki, birçok kedi davranışı problemi çözülebilir ve eğitilmesi kolaydır. Kedilere temel davranışlar (hedef takip etme, dikkat çekme), pozitif hayvancılık davranışları (tırnak, fırçalanma) ve eğlenceli hileler (yuvarlanma, çak) öğretilebilir.

Bir kediyi eğitirken olumlu davranışlara odaklanmak, ne yapmamalarını söylemek yerine iyiye odaklanmak gerekmektedir. Olumlu eğitim yöntemleri öğrenmeyi hızlandırır çünkü hayvanlar tekrar tekrar hayır demek yerine onlardan ne istediğimizi belirtmemizi daha iyi anlarlar. Bu yöntemler eğitimi hem öğretmen hem de öğrenci için eğlenceli kılar, aynı zamanda hevesli öğrenenler yaratır. İnsan-hayvan bağını güçlendirmenin yanı sıra yaratıcılığa da teşvik eder. 

Caydırıcıların (su püskürtmek, şok etmek, bağırmak, vurmak) kullanılması, davranışı durdurmak için önerilmemektedir. Caydırıcıların kullanımı kediye istenen davranışı öğretmez aksine kediye bu davranışı uygulamadan önce etrafta biri olmadıkça beklemeyi öğretir. Caydırıcıları bir eğitim metodu olarak kullanmak kedinle istediğin etkili iletişimi kurmanı engeller, korku ve endişeyi arttırır, kedinin senden korkmasına ve aranızdaki bağa zarar vermene sebep olur.

MİT 2 – SIRT ÜSTÜ UZANIYORSA KARNINI SEVDİRMEK İSTİYORDUR

kediler hakkındaki mitler

Birçok insan bunu görür ve kedisinin karnını okşamak için bir davetiye olarak kabul eder, ancak çoğu durumda kedinin sana söylemek istediği şey bu değildir.

Kediler bazen savunmacı bir duruş göstermek için sırtlarının üzerinde dönerler. Bir kedi kaçamayacağını hissettiğinde, pençelerini ve dişlerini karşındakine daha iyi kullanmak için sırtının üzerinde döner. Karnı, hayati organlara sahip olduğu için çok savunmasız bir alandır. Kedin karnını ovuştururken seni çizerse veya ısırırsa kişisel olarak algılamamalısın.

Ev gibi tanıdık bir ortamda karnını açığa çıkaran bir kedi de sık sık rahatladığını ve ortamında kendini güvende hissettiğini bildirebilir. Kedi o kadar rahat hisseder ki, sırt üstü uzanır ve karşısındakini izlemek ya da saldırmak yerine hayati organlarını ortaya çıkarır.

Ayrıca, kediler oynamak istediklerinde de sırtlarının üzerinde uzanabilirler. İşte bu, onun favori oyuncaklarını çıkarmanın tam zamanıdır. Kedinle oynamak için ellerini ve ayaklarını kullanmaktan kaçınmalısın çünkü ona uygun oyun oynamayı ve ellerinle ayaklarının asla saldıramayacağı oyuncaklar olduğunu öğretmelisin.

Kedinin sırt üstünde karnını gösterdiğini gördüğünde en iyi yaklaşım, ellerini açık tutmaktır. Karnını gösteren kedinin ilk adımda karnını sevmek yerine omuzlarını, başını ve çenesini birkaç kez sevmeyi denemelisin. Beden dilini izle, gerginlik veya aşırı uyarılma sırasında ona zaman ver ve sevmeyi bırak. Aşırı uyarılmanın yaygın belirtileri kuyruk seğirmesi ve vurma, arkada olan kulaklar ve bıyıklar, cilt seğirmesi, vücut veya kuyruktaki tüylerin dikleşmesi ve sabitlenmiş görünümdür.

MİT 3 – YAVRU KEDİLERİN SOSYALLEŞMEYE İHTİYACI YOKTUR

Popüler inanışın aksine, köpek yavruları kadar yavru kediler için de düzgün bir şekilde sosyalleşmek ve eğitilmek önemlidir. Kedilerin yaşamın ilk haftalarında 2 ila 7 hafta arasında değişen bir sosyalleşme dönemi vardır. Bu dönemde, çevrelerinde neyin güvenli ve güvensiz olduğunu öğrenirler. 

Zayıf sosyalleşme; ziyaretçilerden saklanmasına, diğer evcil hayvanlardan korkmasına, yeni ortamlara yavaş adapte olmasına ve veteriner ziyaretlerinde korkulu, agresif hissetmesine neden olabilir. Bu kedilerin daha stresli ve/veya korkak olmaları ve tuvaleti dışına idrarları yapma davranışı göstermeleri daha olasıdır, bu da insan-hayvan bağının zarar görmesine yol açabilir. 

Birçok farklı insan, kedi yavrusu ve farklı ortam deneyimlerine sahip olan, iyi sosyalleştirilmiş kedi yavrularının daha dışa dönük oldukları gözlemlenmiştir. Bu da daha iyi insan-hayvan bağlarına ve daha az davranışsal sorunlara yol açmaktadır. 

MİT 4 – KEDİLER İNATÇIDIR

Kediler, insanların aksine, inatçı davranmazlar. Antropomorfizm, insan özelliklerinin bir hayvana veya nesneye atfedilmesi olarak tanımlanır. Hayvanların duygularını genellikle kedi beden dili olarak değil, insan beden dili olarak gördüğümüz şeye dayanarak yorumlarız.

Bunu yapmak bizim için kedimizle ilişki kurmak istediğimizden doğal bir şey ve onunla bağ oluşturmaya yardımcı olabilir, ancak zararlı da olabilir. Örneğin, kedinin tuvaletini kumuna değil de banyoya yapma sebebinin seni cezalandırmak olduğunu veya senin inadına yaptığını düşünürsen, bu konuya olumsuz yaklaşma olasılığını yükseltir ve onunla arandaki bağa zarar verir. Eğer gerçek nedenleri (stres, korku, kaygı, tıbbi sorun) ele alırsan, konuya empatik olarak yaklaşabilecek, dostunun sorunu çözmek için ihtiyaç duyduğun yardımı alabilecek ve onunla daha güçlü bir bağ kurabileceksin.

Paylaşan heymypet