Garip kedi davranışı kedi ebeveynlerinin canını sıkabilir. Kedinin anlam veremediğin o tuhaf davranışları seni şaşırtmasın. Bunların çoğu kedilerde ortak özellikler olduğunu söyleyebiliriz. Tam 20 tuhaf kedi davranışını, kedilerin bunları neden yaptığını ve onlarla yaşamayı nasıl öğrenebileceğini, hatta ilginç kedinin tuhaflıklarının tadını nasıl çıkarabileceğini öğrenebilirsin.
1) Yuvarlanmak
Kedin takla mı atıyor, yani kendini ayaklarının dibine atıp yuvarlanıyor mu? Kedi nanesinin etkisi altında mı yoksa başka bir şey mi oluyor? Kedinin yuvarlanması, genellikle kendini güvende hissettiğini ve belki de senden biraz ilgi beklediğini gösterir. Kedin de bu şekilde kokusuyla alanı işaretleyebilir ve mekanın kendisine ait olduğunu iddia edebilir.
2) Poposunu Açmak
Kedini okşadığında poposunu mu açıyor? Bu iyi bir şey. Kedinin bu hareketi, üstü kapalı bir iltifattır ve kedice doğru bir harekettir. Sana doğru noktaya geldiğini ve karşılıklı sevgi gösterisi içerisinde olduğunuzu gösterir. Peki ya kıçını yüzünün üzerine koyduğunda? Yine iyi haberler var. Yükseltilmiş bir kuyruk, başka bir kediye merhaba demek için zarif bir popo koklaması için yapılan bir davettir. Kedinin bunu sana yapması, bir arkadaşını selamlarken ona sarılıp öpmek gibidir. İyi haber şu ki, karşılık vermek için kedinizin arka ucunu koklamak zorunda değilsin. Bunun yerine başını ya da en sevdiği yerini okşayabilirsin.
3) Dışkısını Örtmek
Bütün kediler bunu yapar. Yoksa öyle değil mi? Kediler genellikle tuvalet konusunda görgü kurallarını annelerinden öğrenirler ve evcil kediler uzun yıllardır dışkılarını örtmeye programlıdır. Evrimsel yani. Ancak bir kedi, bölge işaretlemek istediği için onu gömmeden bırakabilir.
4) Mamasını Saklamak
Herkes kedilerin ne kadar titiz olduklarını duymuştur. Bazı kediler ise yemek kabının üzerini kapatarak tat tercihlerini açıkça ortaya koyarlar. Kedin yemeğinin bir kısmını yedikten sonra üzerini kapatıyorsa, bu içgüdüsel bir davranış olabilir, çünkü yabani kedigiller yiyeceklerini diğerlerinden korumak için saklarlar. Yavru veya yetişkin kedin yemek yedikten sonra mama kabının etrafını tırmalayabilir, hatta üzerini örtmek için parçalanmış kağıt bile bulabilir.
5) Plastik Çiğnemek
Marketten eve varıyorsun ve kedini plastik poşetleri yalarken yakalıyorsun. Zamanında yakalanmazlarsa bazı kediler plastik bile yiyor. Yavru kediler diş çıkarırken her şeyi çiğneyebilir ve yetişkinliğe taşıyacakları plastiğin dokusuna karşı bir düşkünlük geliştirmiş olabilirler. Ayrıca çantanın tadı kedinin hoşuna gidebilir. Bununla birlikte, plastik boğulma tehlikesi oluşturabilir veya bağırsak tıkanıklığına neden olabilir. Bu nedenle güvenli çiğneme oyuncakları sağlayarak bu durumu engellemelisin.
6) Bitkileri Yemek
Kedin yeşil yapraklı bitkileri mi yiyor? Kediler etoburdur, ancak aynı zamanda çimleri ve diğer yeşillikleri, hatta yaprakları kemirerek eser miktardaki besinleri almaktan da hoşlanırlar. Vahşi doğada bu besinleri avlarının bağırsak içeriğini yiyerek alırlar. Sadece ev bitkilerine ve kesme çiçeklerine dikkat et çünkü kediler yapraklı her şeyi sever ve bir çok bitki onlar için toksik olabilir.
7) Alaylı Gülümseyiş
Bu kendine özgü ağzı açık yüz buruşturmanın teknik terimi flehmen tepkisidir. Ancak kesinlikle alaycı bir gülüşe benziyor. Kedinin sana bu şekilde alaycı bir bakış attığını görmen şaşırtır. Çünkü bu diğer kedilere özgü bir tepkidir, daha doğrusu onların görünmez mesajlarıdır. Diğer kedilerin çevrede işaretlediği feromonları topluyorlar. Feromonun dil ile ağız tavanındaki bir kanala doğru hapsedilmesi hareketi dudak kıvrılmasına neden olur. Erkek kediler bu dudak kıvırmayı daha sık yapar.
8) Göz Kırpmak
Kedin sana “göz kırptığında” flört mü ediyor? Bazen kedi öpücüğü olarak da adlandırılan kedi gözü iletişimini yorumlamanın bir yolu bu olabilir. Kedinin yavaşça göz kırpması harika bir iltifattır. Bu, kedilerin hem birbirleriyle hem de rahat oldukları insanlarla kullandıkları, tehdit içermeyen bir sinyaldir. Aynı sinyali kedine göndererek gözlerini yavaşça kapatıp ardından açabilirsin. Muhtemelen, kedin buna karşılık verecektir.
9) Yoğurma Hareketi
Ön patileri yoğurmanın genellikle yavru kedilerin annelerinden süt salınmasını teşvik etmek için kullandıkları artık bir emzirme davranışı olduğuna inanılır. Yetişkin kedilerde bunu çoğunlukla mutlu ve tatmin olduklarında görürürüz. Bonus olarak yoğurma, kedinin kokusunu yayar ve bölgesini işaretler. Arka ayak basımı, çiftleşmeden önce ve sonra, ayrıca avlanırken ve bir saldırı başlatmak üzereyken yapılır.
10) Telefonu Gaspetme
Kedin telefonu elinden almak mı istiyor? Telefonda, klavyede veya kitap okurken geçirdiğin zamanı bölüyorsa kediniz, tüylü bebeğin yerine bu nesnelere ilgi göstermeni kıskanıyor demektir. Çözüm, onunla daha fazla birebir vakit geçirmenin yanı sıra onu uyarmak için etkileşimli oyuncaklar vermektir.
11) Toslama
Bu kedinin başını nesnelere, bazen de sana bastırıması ve sürtmesini ifade eder. Kedilerin vücutlarını başka bir kediye, bir insana ve hatta güvenilir bir aile köpeğine sürtme şeklini ifade eder. Bu, sizi kokularıyla işaretlemek ve kendilerinin olduğunu iddia etmek için yapılır.
12) Tuhaf Sesler Çıkartma
Bir kedi birçok şekilde ses çıkarır. Muhtemelen kedinin pencereden kuşlara veya diğer potansiyel avlara baktığı sırada cıvıldadığını ve gevezelik ettiğini duymuşsundur. Birden fazla kedin varsa, kedicik kahvesi gibi görünen bir şey sırasında onları birbirleriyle cıvıl cıvıl yakalanmış olabilirsin. Cıvıl cıvıl ve gevezelik, dışarıda hissettiği avın heyecanına dair konuşma ve heyecan sesleridir.
13) Kutuya Girmek
Kediler, tıpkı küçük çocuklar gibi, genellikle oyuncağın yerine hediye olarak gelen kutuyla oynamayı tercih ederler. En küçük boş kutuyu bile yere koyun; tüylü muffini içine sıkışmaya çalışacaktır. Kedinin kutulara olan tutkusu doğal bir içgüdüdür. Kedigiller avcıdır ve avlarını şaşırtmadan önce küçük alanlarda saklanmayı severler, bu da bir kutuyu mükemmel bir saklanma yeri haline getirir. Bir kutunun genellikle serin ve pürüzsüz olan dokusu da bir kediye iyi gelebilir. Sadece kutunun, bir kediyi çiğnemeye teşvik edebilecek zımba telleri veya ambalaj fıstıkları hariç, oynamanın güvenli olduğundan emin ol.
14) Eşyaları Devirmek
Kediler eşyaları devirmeyi ve kırılmalarını izlemeyi severler. Çok sevimli bir davranış olmasa da, bu muhtemelen evcil hayvanınızın size sıkıldığını, ilgiye ihtiyacı olduğunu ve oynamak istediğini söyleme şeklidir. Muhtemelen zaten bildiğin gibi, kedini azarlamak bu sorunun ortadan kaldırılmasına yardımcı olmayacaktır. Bu sinir bozucu davranışı en aza indirmek için, kedinin mama yemeye çalışmasını sağlamak amacıyla gününü daha etkileşimli oyuncaklarla ve yapboz besleme kaplarıyla zenginleştirmen yardımcı olur.
15) Musluktan Su İçmek
Kediler, musluktan çıkmadığı sürece her zaman su içmenin büyük hayranları değildir. Kedilerin, sağlıksız göründüğü için hareketsiz suyun bir kapta bekletilmesinden kaçındıklarından şüpheleniliyor. Bunun yerine, akan su kediler tarafından daha tatlı su olarak algılanır, bu yüzden banyo veya mutfak musluğu bu kadar büyük bir çekiciliktir. Kedini lavabonun dışında tutmak istiyorsan, bir kedi su çeşmesi deneyebilirsin veya özel bir kaseyle sıvı alımını teşvik edebilirsin. Ancak kedin musluktan damlayan suyu yudumlarken lavaboda uyumayı seviyorsa (rahat ve serindir ve genellikle kedi yatağı şeklindedir), bu, evcil hayvanının vazgeçmesi zor bir alışkanlık olabilir.
16) Bilgisayarların Yanında Uyumak
Kediler kürkle kaplı olsalar da, bulabilecekleri herhangi bir kaynaktan (güneşten, kucağından veya dizüstü bilgisayardan) ekstra sıcaklık isterler. Yani kedin dizüstü bilgisayarının veya klavyenin üzerinde yatağını yapmaya çalışsa bile, kucağının sunabileceğinden biraz daha fazla sıcaklığa ihtiyacı olduğunu bil. Davranışı en aza indirmek için, onun için alternatif bir ısıtma yastığı olarak çalışma alanınızın yanına bir ısıtma yatağı veya başka bir rahat kedi yatağı koymayı deneyebilirsin.