Patili dostlarımızın diyetini genellikle veteriner hekimlerimiz ayarlar ve değişecek şeyleri de onlar belirler. Evet, biz evcil hayvan ebeveynleri olarak işin bu kısmına dahil olamıyoruz. Ancak bu süreçten tamamen soyutlanmak, ya da yeni mamayı dostumuza öylece dayatmak da pek sağlıklı değil. Kedi ve köpeklerde mama değiştirirken bizim dikkatimizi gerektiren birçok nokta var. Yani yine iş başa düştü, kolları sıvayalım bakalım!
Mama değişimi sürecinde yapmamız gerekenleri anlamak için ilk olarak bu süreci daha yakından tanımalıyız. Evcil dostlarımız neden mama değişikliğine ihtiyaç duyar? Bunun birçok sebebi olabilir. Mesela ufak kedin büyümüştür ya da ansızın mamasını yememeye karar verir. Belki bir müddet sonra dostunun maması gaz yapmaya başlar. Belki de patili dostun şişmanlamış ve diyete ihtiyaç duyuyordur. Ya da taşınmışsındır, bu kadar basit. Örnekleri daha çoğaltabiliriz elbette, ama tüm senaryolarda ortak olan şey veteriner hekim ziyareti, bunu unutmayalım.
Şimdi gelelim mama değişim sürecinde kedi ve köpeklerde en sık yapılan hataya. O hata: yeni mama gelir gelmez eskisini bir anda bırakmak. 1 yıl boyunca her gün 3 öğün sebze çorbası içtiğini düşün. Ertesi gün bir anda bol sarımsaklı acılı işkembe içmeye başlasan bünyen sana ne tepki verirdi? Dostlarımız ani mama değişimlerinde kusma, mide ağrısı, ishal, baş dönmesi ve gaz gibi sorunlarla karşı karşıya kalırlar. Bu nahoş belirtileri önlemek için en önemli adım, süreci 3-5 güne yayarak yavaş yavaş yürütmek. Eski mamayı yenisiyle karıştırarak dostumuzu adım adım yeni mamasına alıştırmak.
KEDİ VE KÖPEKLERDE MAMA DEĞİŞİMİ SÜRECİNDE KRİTİK FORMÜL!
1. gün: Dostunun mama kabının 1/4’ünü yeni mama, 3/4’ünü eski mamayla doldur.
2. gün: Mama kabının yarısını yeni mamayla, diğer yarısını eski mamayla doldur
3. gün: Kabın 3/4’ünü yeni mamayla, kalanını eski mamayla doldur
4. gün: Tüm kabı yeni mamayla doldur
İşte bu kadar basit, oldu bitti!
YA BU ALIŞMA SÜRECİNDE DOSTUM NEGATİF TEPKİLER GÖSTERİRSE?
Sabır. Bu kelime, patili dostlarımızla alakalı her konuda o kadar önemli ki! Eğer kedi veya köpeklerde mama geçiş sürecinde sorunlar yaşanırsa ilk yapman gereken şey formülü tekrar uygulamak. Ancak bu sefer daha yavaş olmalısın. 1/8’den başlayarak 2/8, 3/8 derken 8 günde yeni mamayı dostumuza bir kez daha tanıt. Buna rağmen dostumuz mamaya tepki gösteriyorsa, eski mamaya dönmen ve veteriner hekiminize danışman gerekecek.
Patili dostlarımız için oldukça hassas olan bu süreçte nasıl davranmamız gerektiğine dair aşağı yukarı bir fikrin oluştu diye umuyoruz. Bu arada, mamalar da trendi yakaladı biliyor musun? Ne demek istediğimizi anlamak istiyorsan, seni bu yazımıza da davet ediyoruz!