Kedi kusması birçok sebepten kaynaklanabilir. Bu konuya detaylıca eğilmeden önce kedinin kustuğu mamaların sindirilmiş olup olmadığının ayrımını yapmak şart. Kedin yediği mamayı su ve/ya safrayla karışık yarı sindirilmiş halde geri çıkarıyorsa, bu kusmuk mideden geliyor demektir. Bu şekilde kusan kedilerin öğürdüğünü ve salya akıttığını görebilirsin.
Diğer yandan sindirilmemiş mamaların kusulması halinde sadece ağız ve yemek borusu aktiftir. Mamalar henüz mideye inemeden geri çıkarılır. Bu tür kusmalarda kedi öğürmez, sadece kafasını öne eğer ve ağzından yediklerini çıkarır. Bu şekilde kusma mama yedikten sonraki yarım saat ila 2 saatte gerçekleşir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu yazıda ikinci tür kusma olan sindirilmemiş gıdaların geri çıkarılması konusuna odaklanıyoruz.
HIZLI VE ÇOK YEME
Kedilerin bu şekilde kusmasının sebeplerinin en başında çok hızlı mama yemesi gelir. Kısa süre içinde çok fazla mama yiyen kedi yediğini sindiremediğinden geri çıkarmak zorunda kalır. Eğer kedinin böyle bir sorunu olduğunu düşünüyorsan bulmacalı mama kaplarını deneyebilirsin. Bu kaplar kedinin mama yerken bir yandan da oynamasını ve zekasını keskin tutmasını sağlar. Üstelik mamalar önüne azar azar döküldüğünden bir anda midesini doldurup daha sonra rahatsız olma ihtimalini de ortadan kaldırır.
Ancak kedin bulmacalı kaptan yemesine rağmen sürekli kusmaya devam ediyorsa, o zaman veterinerinizle görüşmenin zamanı geldi de geçiyor demektir.
Aynı şekilde bir seferde çok fazla mama yemek de kedinde kusmaya yol açabilir. Mama kabını tek seferde ağzına kadar doldurmak yerine gün içinde azar azar tazeleyerek kedinin küçük porsiyonlar halinde sık sık mama yemesini sağlayabilirsin. Elbette bu planlamayı yaparken veterinerinizle konuşup kedinin yaşına ve sağlık durumuna uygun beslenme modelini birlikte planlamanızda fayda var.
BESLENME DEĞİŞİKLİKLERİ
Kedilerde kusmanın bir diğer nedeni de beslenmedeki değişiklikler olabilir. Mama saatleri değiştiyse, yemesi gereken saatte mama yiyemediyse ya da normal öğün vaktinden daha geç vakitte mama yediyse kedin sindiremediği gıdaları kusabilir.
Diğer yandan aniden yeni bir mamaya geçmek de kedilerde kusma ile sonuçlanabilir. Eğer mama değişikliği planlıyorsan bunu iki haftalık süreye yaymalı, kedinin alışkın olduğu mamayı yavaş yavaş azaltıp yeni mamayı da yavaş yavaş artırarak kedinin sindirim sisteminin bu değişime ayak uydurmasını sağlamalısın.
“Kediler neden kusar?” sorusunun bir başka cevabı da gıda alerjileridir. Eğer kedin sürekli kusmanın yanında bağırsak hassasiyetleri de yaşıyorsa, bu sindirilmemiş ya da yarı sindirilmiş mamaları kusmasına yol açabilir. Veterineriniz başka bir sağlık sorunu olmadığından eminse o zaman hassas mideler için uygun olan özel mamaları deneyebilirsin. Kedin özel mama yemesine rağmen kusmaya devam ediyorsa, o zaman sıkı bir hidrolize protein diyetine girmesinde fayda var.
“Hidrolize protein diyeti de nesi?” dediğini duyar gibiyiz. Hemen açıklayalım… Hidrolize etmek, tavuk, balık, et gibi gıdalardan elde edilen proteinin, daha küçük yapıtaşlarına yani aminoasitlere ayrıştırılmasına denir. Böylece kedinin bağışıklık sistemi yediği mamayı alerjen olarak tanımlamaz ve kusma ve benzeri semptomların ortaya çıkışı önlenmiş olur.
TÜY TOPLARI
Kedi kusması sebeplerinden bir diğeri de tüy toplarıdır. Malum kediler temiz hayvanlardır ve günlerinin önemli bir kısmını tüylerini yalayarak geçirirler. Bu esnada dillerinin üzerindeki minik kanca benzeri yapılar dökülmekte olan ölü tüyleri toplar. Kedin diliyle topladığı bu tüyleri yutar ve çoğu zaman hiçbir sorun yaşamadan dışkıyla birlikte atar. Ancak bazen tüyler midede kalır ve bir top haline gelir.
Bu tüy topları kedinin sindiremediği mamaları kusmanın sebeplerinden biri ve hatta ta kendisi olabilir. Bir kedinin tüy topu kusması normal bir şey olsa da, bu durumun çok sıklaşması ya da kedinin tüy topunu kusarken zorlanıp acı çekmesi bir sorun var demektir.
Kedinin midesinde tüy toplarının oluşmasını önlemek için üretilen ek gıdaları ihmal etmemeni tavsiye ediyoruz. Ayrıca kedini düzenli olarak canını yakmayacak şekilde tarayıp fırçalaman da kedinin yutacağı tüy miktarını azaltmak açısından etkileyici bir çözüm olacak.
GASTRİT VE MİDE SORUNLARI
Kedin maması haricindeki şeyleri de ağzına atmayı çok seven yaramazlardansa, yediği bir şey midesini bozmuş da olabilir. Bu durumda kusmuğunda sindirilmemiş yiyeceklerin yanı sıra kan ve/ya safra da görebilirsin. Kedin bu belirtilere ek olarak iştah kaybı, depresif bir ruh hali, uyku hali ya da su kaybı yaşıyorsa, muhtemelen sorunu gastrittir. Bu durumda en doğru rotayı veterineriniz çizecektir. O nedenle geç kalmadan kendisine başvurman önemli.
Bu maddelerin dışında hareket bozuklukları, kabızlık, yemek borusunda irritasyon, parazitler, bağırsak düğümlenmesi veya yabancı bir madde kaynaklı tıkanmalar da kedilerde kusmaya yol açabilir.
KEDİM SÜREKLİ KUSUYOR, NE YAPMALIYIM?
Öncelikle şunun altını bir kez daha çizelim: Sık görülen kedi kusması normal bir durum değildir. Eğer kedin haftada bir kezden daha sık kusuyorsa bu kesinlikle bir sorunun işaretidir.
Kedin sürekli sindirilmemiş mama kusuyorsa öncelikle az ve yavaş yemesini sağlamak için gerekli önlemleri al. Eğer kedin kusmaya devam ediyorsa ya da iştah kaybı, zayıflama, uyku hali ya da ishal gibi başka semptomları da gösteriyorsa, derhal veterinerinizden bir randevu al.
Veteriner öncelikle kedinin hayati değerlerini ölçecek ve karın bölgesini muayene edecek. Ardından gerekirse kan tahlilleri yapılacak ve röntgen çekilecek. Bu sayede karaciğer ya da böbrek hastalıkları, karın boşluğunda kanama ve bağırsaklarda gaz birikimi gibi ihtimaller değerlendirilecek.
Doktorun bulgularına göre kedin bir süre evde ya da klinikte tedavi görmek zorunda kalabilir. Kedinin bağırsağında düğümlenme olması gibi durumlar ameliyat ihtimalini de doğurabilir.