Çeşitli sebeplerden dolayı kedilerin gözleri çapaklanabilir. Önemli olan bu durum ciddi bir seviyeye gelmeden müdehale edilmesi. Bu durumda görev sana düşüyor. Eğer sen de bizim gibi gözleri zarar gören masum bakışlı bir kedi gördüğünde ona yardım etmeden duramıyorsan, kedi gözü çapaklanması hakkında yazdığımız yazımızı okumaya devam etmelisin.
Kedilerin Gözü Neden Çapaklanır?
Çeşitli sebeplerden dolayı çapaklanan kedi gözleri, genellikle gözlerinde sıvı birikmesi sonucu bu durumu yaşar. Kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bu durumu senin de ciddiyetle takip etmeni istiyoruz. Çünkü; söz konusu yavru kediler olduğunda bu sıkıntılı durum kedinin gözünü kaybetmesine, hatta maalesef hayatını kaybetmesine sebep olabilir. Vakit kaybetmeden ister sokak kedisi olsun ister kendi kedin olsun gerekeni yapıp veterinerin yolunu tutmalısın. Unutma ki, onlar bizimle aynı dili konuşmuyor ve bizlere her zaman ihtiyaçları var.
Göz çapaklanması kedilerde bakım yapmama sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Hatta bazı kedi cinslerinde çok daha fazla bu durumda karşılaşılır. Göz çapaklanmasına neden olan şey büyük oranda gözyaşıdır. Kedinin gözyaşı normal şartlarda gözyaşı kanalından akması gerekirken, bazı rahatsızlıklar sonucunda dışarı akma meydana gelir. Dışarı akan gözyaşı, kuruyarak gözde çapaklanma oluşturur.
Diğer bir etken ise yavru kedinin yeterince anne sütü içmemesi. Yeterli miktarda anne sütü içmeyen kedilerin gözlerinde çapaklanma oluşur. Gözlerde kısılmalar meydana gelir. Yavru kedi, gözlerini açmakta zorluk çeker.
İran türü kediler bu sorunu diğer türlere nazaran daha fazla yaşar. Eğer sahip olduğun kedi bir İran kedisiyse, göz çapaklanması normalden daha fazla oluşacaktır. Muhtemelen sen de bunu fark etmişsindir zaten. Peki, neden İran kedileri mi? Çünkü bu kedilerin burnu basık ve göz kanalları oldukça dar. Bu darlık sıvı akımına daha çok neden olur. Bunların dışında farklı nedenlerden de çapaklanma meydana gelebilir.
Kedi Gözü Çapaklanmasına Ne Gelir?
Genellikle yavru kedilerde meydana geldiğini söylemiştik. Anneleri onları korurken gözlerindeki çapaklanmayı da yalayarak temizler. Fakat her çapaklanma anne kedinin temizleyeceği kadar kolay değil. Bunun için deneyebileceğin farklı yöntemler var. Ancak şimdiden söyleyelim bunlar sadece önerilerimiz. Doğru tedavi için veterinerden başka kimse ona iyi gelemez. Neyse, biz yine de sana birkaç öneride bulunalım;
- Kedi göz temizleme solüsyonu alabilirsin. Bir parça pamuğa sürdükten sonra kedinin gözünün içine değmemesine dikkat ederek, göz çevresini dikkatli bir şekilde silmeliyiz. Tüm solüsyonlar aynı şekilde değil. Göz damlası gibi olan solüsyonlar, kedinin gözüne kaçması sorun oluşturmayacaktır. Bu nedenle solüsyonu veterinere danışıp almakta fayda var.
- Evde tedavi de mümkün. Ilık su ile ıslatılmış pamuğa hafif çay damlatarak silinebilir. Bastırmamaya özen göstermeliyiz. Pamuğu yumuşak hareketlerle gözüne tampon yapmalıyız.
- Kedinin göz kapaklarını aralamalıyız. Gözünün içinde birikmiş bir sıvı varsa bu sıvının akmasını sağlamalıyız.
Göz Çapaklanmasında Doğru Bilinen Yanlışlar
Kedi gözü çapaklanması hafife alınmaması gereken bir durum. Bazı ebeveynler tıpkı insanlarda olduğu gibi kendiliğinden geçebileceğini düşünür. Ancak kedilerde durum böyle değil. Ciddi bir enfeksiyonda kedinin gözünde kalıcı bir hasar olmasına, gözünü kaybetmesine ve hatta maalesef hayatını kaybetmesine sebep olabilirsin.
Senin kedinin gözleri daha önce çapaklandı mı? Sokakta gördüğün gözü çapaklanmış bir kediye nasıl bir tedavi uyguladın? Deneyimlerini tüm okurlarla paylaşmak istiyoruz! Eminiz senden öğreneceğimiz birkaç tüyo var.