Kedi aşısı ne zaman yapılır? Tüm kedi ebeveynlerinin en incelikle takip ettiği, en çok merak ettiği konuların başında gelir. Tüylü dostunu her türlü hastalıktan, virüs ve parazitten korumak için aşı süreçlerini hiç aksatmadan adım adım takip etmek hayati önem taşıyor. Biz de bu konudaki en kritik aşıların zamanlamalarıyla ilgili bu yazıyla sana yardımcı olmak istedik.
KEDİLERE KUDUZ AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?
KEDİ KARMA AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?
Kedilerde karma aşı, 2. aylarını doldurduktan sonra uygulanır. Kedilerde sık görülen viral enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Feline Parvos, Herpes Virüs ve Felin Calici gibi virüs etkenleri içeren karma aşı, kedilerin 8-10 haftalık döneminde uygulanır ve yaklaşık 2 hafta sonra yeniden tekrarlanır. Feline Panleukepenia, viral bir hastalıktır. Özellikle yavru kedilerde ölüme sebep olur. Oldukça bulaşıcı bir hastalıktır ve tek çaresi karma aşıdır.
KEDİLERE İÇ – DIŞ PARAZİT NE ZAMAN YAPILIR?
Aşıların etkinlik süreleri her canlıda olduğu gibi kedilerde de farklıdır. İç dış parazit aşısı kedilerde genelde 6-8 haftalıkken yapılır. 1 yaşını doldurmuş kedilerde her 3 ayda bir kez iç parazit ve dış parazit aşısı vurdurmak zorunludur. Kedilerde iç dış parazit aşı uygulaması her 3 ayda 1 kez düzenli olarak yapılmalıdır.
KEDİLERDE LÖSEMİ AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?
Kedilerde lösemi aşısı 8 haftasını doldurduğunda, henüz yavruyken vurulur. İlk aşılamada güçlü ve kalıcı bir bağışıklık sağlaması adına birer ay arayla iki doz şeklinde gerçekleştirilir. Ancak her aşı gibi lösemi aşısının etkisi de zaman içinde azalır.
Kediler için en gerekli temel 4 aşı, iç dış parazit, karma, lösemi ve kuduzdur. Bu 4 aşı her kedinin karnesinde bulunmak zorundadır ve sağlıklı bir gelişim göstermesi açısından elzem kabul edilir.
Kedi sağlığına dair çok önemli bilgilere erişmek için tıkla.